Egri várfalmászó verseny Hír

Egri várfalmászó verseny Hír

Takács Viktor
Takács Viktor
2021/07/02
18. alkalommal is Egri Várfalmászó Verseny.
Hirdetés

Most, hogy lassan a rendezvények terén is visszatérhetünk a járvány előtti kerékvágásba, egyre több nagy múlttal rendelkező sportesemény várja újra a szabadidősportok szerelmeseit.

Egri várfalmászó verseny-1
Forró kátrányt a törökre. Ja nem...
Egri várfalmászó verseny-1
Forrás: Vörös Tomi - Egri Várfalmászás

Egri várfalmászás 18. alkalommal

Az egyik ilyen az immáron Bár még „csak” a 18., a verseny története valójában a 90-es évek elejére nyúlik vissza, amikor is a helyi egyesület tagjai gondoltak egy merészet és elkezdték kijárni az utat a bürokrácia útvesztőin keresztül, hogy egy fokozottan óvott műemléken, az egri vár Dobó bástyáján rendezzenek falmászó versenyt. A kezdeti időszakban különböző okok miatt nem sikerült évről évre megrendezni a versenyt, azonban mára a világjárványos éveket leszámítva nincs nyár Egri Várfalmászó Verseny nélkül. Magyarországon egyedül a 48 éves múltú Aggtelek kupa tudhat magáénak több megrendezést.

Sziklamászás szempontjából a verseny nagy különlegessége, hogy a lassan 900 éves műemlék olyan mászófelületet és a fogásokat „szolgáltat”, melyek a természetben aligha megtalálhatóak. A versenyzők dolgát továbbá az is nehezíti, hogy érthető okokból a helyszínen egész évben tilos a mászás, így a stílus gyakorlására egészen egyszerűen nincs lehetőség, még a minden évben indulók is csak minimális tapasztalattal rendelkeznek a falat illetően. Ebben egyébként a helyszín hasonlít a fent már említett Aggtelek kupára, ugyanis az szintén egy év közben lezárt falon megrendezésre kerülő verseny.

Egri várfalmászó verseny-2
Kezdők is bátran.
Egri várfalmászó verseny-2
Forrás: Vörös Tomi - Egri Várfalmászás


Az egri versenyre alapvetően mászópárok jelentkezését várják, akik egymást (felsőbiztosítással) biztosítva két utat próbálhatnak meg a 10-ből. Azon versenyzőknek sem kell aggódnia, akik esetleg nem találnak maguknak párt a verseny napjára, ugyanis a szervezők is készséggel beállnak majd a stand alá biztosítani. A top mászók (vagyis akik egészen a fal tetejéig jutnak) automatikusan a középdöntőbe kerülnek, ahol azonban több, mint valószínű, hogy már kevés lesz az út szimpla teljesítése, a döntősök a mászás sebessége alapján kerülnek kiválasztásra. Az UIAA skálán 5-6-os nehézségű utak teljesítésére egyébként maximum 7 perc áll rendelkezésre. Felnőtt és ifi kategóriában egyaránt osztanak érmeket, így a fiatalok is szívesen látott vendégek a versenyen, azonban az ő biztosításukat a szervezők végzik.

Kezdők is kipróbálhatják

Azoknak sem kell aggódnia, akik nem érzik a bátorságot ahhoz, hogy benevezzenek egy mászóversenyre, ugyanis a műemlékfelügyelők a váron belül is engedélyezték standok felfúrását, így a sportág iránt érdeklődők akár egy vártúra közben is kipróbálhatják magukat a vertikális síkban. A rendezvény keretein belül egyébként alkalom nyílik majd a sportágtól független várprogramok látogatására és történelmi jellegű ügyességi játékokban való részvételre is.

A kalandos nap egy kötetlen esti dínom-dánommal ér majd véget, ahol azok, akik nap közben nem lőtték el minden energiájukat, egy (vagy két) sportfröccs kíséretében húzóczkodó versenyben is összemérhetik tudásukat. Reméljük, hogy az időjárás is kegyes lesz majd a versenyzőkkel és kellemes, nem túl meleg nyári napnak teszi meg 2021. július 10-ét!

Drone4U - VXI. Egri Várfalmászó Verseny from Drone4U Films on Vimeo.

Hirdetés