Camp Tricam és ballnut Hír

Camp Tricam és ballnut Hír

Kakuk András
Kakuk András
2016/04/21
Trad mászás egyszerűen és könnyen  
Hirdetés

A Camp cégtől kaptunk tesztre 1-1 sor Tricam-et és Ball Nut-ot kipróbálás végett. Na, kaptunk is az alkalmon és Monostori András hegymászó oktató barátom már vitte is őket Dabarski Kukovira.

A Camp Tricam

A szivárvány minden színében pompázó hevederrel rendelkező aktív és passzív ékként is használható kis kúpok elsőre megmutatják az egyik előnyüket. Igen könnyűek! A hevederek erősek, egy kézzel fogva is tartják magukat. Andrist emiatt érte az első kellemes meglepetés (1989-ben, amikor először látott élőben ilyen eszközt Val di Melloban…), miszerint könnyű dolgozni vele, ki-behelyezni, de elméletben a futó kötél emiatt könnyen ki tudja mozgatni. Ezt hosszú köztessel ki lehet küszöbölni.

Mondjuk ez minden aktív éknél probléma lehet, tehát nem is ez az igazi kérdés, hanem az, hogy különböző repedésekbe hogyan ül be, mennyire könnyű helyet találni neki? A súlya mellett a másik különlegessége, hogy párhuzamos falú repedésekben is kitűnően használható, bár terheletlen állapotban könnyebben elmozdulnak eredeti helyzetükből, mint a friendek, ellenben csomó extra jó tulajdonsággal rendelkeznek.

Camp Tricam Forrás: Monostori András
Camp Tricam
Kép forrása: Monostori András

Pl. nincs benne mozgó alkatrész, ami át tud szakadni, elromlani. Ez kifejezetten nagy előny, amikor a friend befagyhat. Pl. egy alpesi fal utolsó jeges kötélhosszán a simán előállhat ez a veszély, ilyen esetben hasznosabb a tricam. Egy másik példát véve, jéghártyás sziklára nem ajánlott friendeket helyezni, ellenben a Tricam hegyes vége beszakítja a hártyát és a sziklára ül fel.

A Tricam másik egyértelmű nagy előnye, hogy nem kell karbantartani. A friendeket ápolni kell, figyelni kell rájuk, nehogy bekoszolódjon, befagyjon stb...Ha bekoszolódott akkor tisztogatni kell őket, macerás na...

Gyakorlatban- András és a Tricam mészkőn

Mészkő repedésekben meglepően jól tudtam használni. Arra számítottam, ha valahova behelyezem akkor onnan könnyen ki is tud jönni. A Tricam 3 pontos tapadása miatt meglepően jól felült Dabarski Kukovi mészkő szikláira is és gyanítom keményebb kőzetekben gránit stb.. még jobban használható.

Mikor használnád?

A felsorolt előnyökből kiindulva abban az esetben ha várható, hogy fagyott a szikla vagy koszos, poros akkor mindenképpen a tricameket részesíteném előnyben. Sima, tiszta trad mászás esetén kiegészítésnek friendek mellé tökéletes választás.

De alpesi hegymászás esetén, - hágóvas, jégcsákány stb...- ha van néhány méternyi repedés, akkor is Tricamet vinnék magammal.

A horvát sziklákon nem csak a Tricam hanem egy sor Ball Nut is András segítségére volt.

 

Davarski Kukovi Forrás: Monostori András
Davarski Kukovi
Kép forrása: Monostori András

Camp Ball Nut- a legkisebb aktívék a világon

A Ball Nut helye keskeny párhuzamos falú repedésekben keresendő, ahova egyébként szöget vernél, mert friend olyan kicsi méretben már nincs is.

Azt mondja a kaller, hogy az úthoz kell x ék, x friend és pár szög is.

Pár szög ami vagy kell vagy nem, meg a kalapács, rögtön kettő. Na, ehelyett legyen inkább Ball Nut. Rögtön ledobunk egy kisebb súlyt. Kisebb súly egyenlő több erővel és máris kisebb az esés kockázata és nagyobb az élményé. Hagyjuk a nehézlovasságot, Sancho Panza nem a falra való. Kevesebb cucc = gyorsabb haladás a falon. Gyorsabb haladás = nagyobb biztonság.


A Tricammel ellentétben található benne mozgó alkatrész. A bowden ami a félgömböt irányítja, gyakran elgörbülhet. Használat előtt figyelni kell arra, hogy egyenesben álljon. Ha nem, akkor a kezünkkel hajlítsuk vissza óvatosan. Ami már nem javítható hagyjuk otthon. Az elhelyezéshez is gyakorlat kell, rosszul vagy morzsás, zúzmós, koszos kövekre elhelyezett Ball Nut kicsúszhat és kész a baleset. A poros,koszos vagy említett zúzmós sziklát előbb illik letisztogatni, amihez az ékkiszedő tökéletes lehet vagy válasszunk másik helyet neki. Persze ez minden más eszköznél is igaz. Arra figyelni érdemes viszont, hogy nagy esésnél a Ball Nut úgy beszorulhat, hogy kénytelenek leszünk otthagyni örökre.

A Ball Nut-ok különböző színben jönnek, ami nem csak esztétikum, hanem a méretet is reprezentálják. A kék színű a legkisebb, ami már 3 mm-es repedésben is használható. Mindegyik, mérettől függetlenül 8 kN-t bír.

Camp Ball Nut Forrás: Monostori András
Camp Ball Nut
Kép forrása: Monostori András

Hirdetés