Bővül az extrém sportok listája? Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/01/17
A barlangkutatók, más, szintén extrémsportnak nyilvánított sportágak versenyzőihez hasonlóan, tiltakoznak az ellen, hogy e tevékenységük közben elszenvedett sérüléseik ellátását a jövőben anyagi ellenszolgáltatáshoz akarják kötni.
Hirdetés

Az Egészségügyi Minisztérium, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár januártól hatályos, anyagi ellenszolgáltatást előíró rendelkezése, amely alól csak az életmentő beavatkozások jelentenek majd kivételt, számos, főként technikai sportágat érint. A barlangkutatók tevékenysége azonban nemhogy az extrémsport, de még a sport kategóriájába sem sorolható be egyértelműen - jelentette ki a Komárom-Esztergom megyei Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület elnöke. A barlangászat része például az egészségmegőrzés céljából szervezett barlangjárás is. A hangsúly nem a sportteljesítményen, hanem az egészséges életmódra nevelésen van - mondta Szűcs László, az Ifjúsági Barlangtúra és Sportterápia Egyesület vezetője. Az egyesület elsősorban asztmás gyerekek barlangi túráztatásával foglalkozik, mert ez a módszer sokkal hatékonyabb a légzőszervi betegségek kezelésére, mint a passzív, úgynevezett ülőkúra. Ezt a fajta tevékenységet inkább támogatnia kellene az egészségügyi tárcának, mint szankcionálni - vélekedik a sportterápia egyesület vezetője. A barlangkutatás egészségügyi, ismeretterjesztő és tudományos tevékenység, de nem hanyagolható el barlangbiológiai és klimatológiai fontossága, és nem utolsó sorban gyógyászati szerepe sem. A barlangokat veszélyeztetettségük és veszélyességük miatt nem lehet sportpályának tekinteni, következésképp a barlangjárókat sem lenne szabad extrém sportolóvá minősíteni. Számos feltáró-kutató expedíció bizonyítja, hogy nehezen megközelíthető terepen éppen a bevethető önkéntes mentőcsapat működik eredményesen (Magyar Barlangi Mentőszolgálat), többé- kevésbé állami feladatot ellátva. A kormánynak és az alárendelt hivataloknak kötelessége lenne az ilyen törekvéseket támogatni, de ha ez nem áll módjukban, legalább ne nehezítsék - fűzte hozzá Nagy Sándor geológushallgató, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat főtitkára. Számtalan hasonló megnyilatkozás olvasható a magyar barlangászok internetes fórumain. A hazai barlangkutatók közössége petíciót nyújt be az Országgyűlésnek a következő hetekben, s ebben kérni fogják, hogy a barlangászati tevékenységet töröljék az "extrémsport" besorolásból.
Forrás: Szerkesztőségünk megpróbált autentikus hírforrásból hozzájutni a jelenlegi extrémnek nyilvánított sportok listájához, de sajnos az Országos Egészségbiztosítási Pénztár oldalán nem sikerült rálelni…
=> No persze nem adtuk fe a kezdeti sikertelenségek után, s célhoz értünk. Íme a felsorolás szintű lista: - vízisí, - jet-ski, - vadvízi evezés, - magashegyi expedíció, - hegy és sziklamászás (az V. foktól), - barlangászat, - bázisugrás, - bungee jumping, - falmászás, - roncsautó (auto-crash) sport, - rally, - hőlégballonozás. Kivételt képeznek az életmentő beavatkozások, azok ugyanis továbbra is ingyenesek maradnak azoknak is, akik extrém sportok közben szenvednek balesetet.
Hirdetés