Az időjárás tétlenségre kárhoztatja a mászókat a „hegyek hegyénél” Hír

nso.hu
2007/08/06
Majdnem egy hét után adtak újra életjelt magukról a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció tagjai, akik pénteken a tervek szerint megérkeztek a 8611 méter magas K2 alaptáborába. Egyelőre a többi expedícióval együtt karba tett kézzel várnak.
Hirdetés

Kollár Lajos, a 11 tagú csapat vezetője elmondta: az időjárás jelenleg a csúnyábbik arcát mutatja , és mivel augusztus 17-én el kell indulniuk hazafelé, az égiek jóindulatára is szükségük lesz, hogy megkísérelhessék a csúcstámadást. Ebben a szezonban eddig csupán egy úgynevezett időjárási ablak volt a K2 -n, akkor 18 hegymászónak sikerült feljutnia a világ második legmagasabb, egyben legnehezebben legyőzhető csúcsára.

Kollár Lajos , a magyar K2-expedíció vezetője műholdas telefonon arról tájékoztatta a Nemzeti Sportot, hogy közvetlen információik szerint a 18 sikeres csúcstámadás közül 16 oxigénpalackos mászás volt.

A magyarok közül heten jutottak fel az egynapi járóföldre magasodó Gasherbrum I. (Hidden Peak) csúcsára, a K2 megmászására azonban már csak 12 napjuk maradt, és az időjárási kilátások nem jók.

A tíztagú csoport – Csizmadia Péter elindult hazafelé, így ő már nincs a többiekkel – ma délután az olasz származású amerikai alpinista, Fabrizio Zangrilli által vezetett expedíció vendégszeretét élvezik, és segítséget is kapnak, mivel az aggregátoruk tönkrement, így a többi között a számítógépes kommunikáció is lehetetlenné vált a táborukban.

Kollár Lajos elmondta, megintcsak kevés volt a rendelkezésükre bocsátott teherhordók száma, így a jelentős mennyiségű felszerelést nem volt könnyű a K2 -höz átszállítani.

Megnyugtatólag hozzátette: az amerikaiak mellett az egyik orosz csapat is felajánlotta a segítségét, így a műholdas telefon mellett azért korlátozott időtartamban a hordozható számítógépüket is használni tudják.

Mint említettük, a K2 -nél pillanatnyilag az időjárás nem teszi lehetővé a mászást, s a kilátások nem valami jók. Ennek ellenére számos expedíció várakozik, és mindenki reméli, hogy még nincs vége a szezonnak.

Időközben egy nagy létszámú orosz csapat továbbra sem adja fel a küzdelmet a Nyugati falon, ahol már megmászták a hatalmas „bástyát”, és 8000 méteres magasságig már kihelyezték a köteleket.

őket nem érdekli a vihar, nem érdekli semmi, a K2Climb.net című oldal szerint éjjel-nappal dolgoznak odafönt, és kijelentették: nem mennek el addig, amíg meg nem másszák a hegyet.

A magyarokkal kapcsolatos hír még, hogy Vörös László és Csíkos József holnap reggel elindul a K2 mellett magasodó Broad Peakre , az ő céljuk ugyanis nem a „hegyek hegye”, hanem a 8047 méter magas, „születésnapos” csúcs (a Broad Peak et 50 évvel ezelőtt mászták meg először).
Hirdetés