A magyar expedíció csúcstámadásra készül pénteken a Hidden Peaken Hír

nso.hu
2007/07/19
Megfelelő körülmények esetén csütörtökön vagy pénteken megkísérelheti a csúcstámadás a Hidden Peaken a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció néhány hegymászója. A 3-as tábor felállításának másnapján Erőss Zsolt és társai megkísérlik a feljutást.
Hirdetés

A Nemzeti Sportot műholdas telefonon Kollár Lajos „csapatfőnök” tájékoztatta. Jó hír, hogy kedden este hét teherhordó jelentős mennyiségű ételt hozott az alaptáborba, így jó időre megoldódtak a csoport a élelmiszer-ellátási gondjai.

A 3-as tábor felállítása után másnap csúcstámadást hajthatnak végre a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció legjobb erőben lévő alpinistái. Az igen változékony, kiszámíthatatlan időjárás miatt döntöttek úgy a hegymászók, hogy a normál menetrendhez képest átírják a forgatókönyvet. „Zsolttal (Erőss Zsolt technikai vezető) abban állapodtunk meg, hogy muszáj megpróbálnunk, mert az időjárási kilátások nem jók” – nyilatkozta Kollár Lajos, az expedíció vezetője a Nemzeti Sportnak az alaptáborból. „A forgatókönyv az, hogy a legjobb erőben lévő csapattagok létrehozzák a 3-as tábort 7200 méteres magasságban, majd ott töltik az éjszakát, és másnap megkísérlik a feljutást a csúcsra.” Kollár Lajos szerint mivel nem tudhatják, meddig engedi őket dolgozi az időjárás, nincs arra idő, hogy a 3-as tábor felállítása után az egész csapat visszatérjen az alaptáborba pihenni, és a következő fázisban indítson csúcstámadást. Erőss Zsolt foggyulladása pillanatnyilag rendbe jött, az antibiotikumos kezelésnek köszönhetően az expedíció legjobb alpinistája, a Mount Everest első magyar meghódítója jól van. Ha pénteken valóban sor kerülhet a csúcstámadásra, akkor Erőss mellett Mécs Lászlónak, Tarjányi Istvánnak és Csollány Katalinnak lehet esélye a feljutásra. Mint azt megírtuk, a múlt héten egy kínai-pakisztáni csapat már sikerrel járt a Gasherbrum I-en, ők azonban számos magashegyi teherhordót és serpát alkalmaztak. Igen gazdag expedícióról van szó, ami abból is kiderült, hogy a Kollár Lajossal folytatott beszélgetésünk időpontjában egy bérelt helikopter harmadszor szállt le a G-I alaptáborában, hogy visszaröpítse Skarduba az expedíció tagjait. Szóval, ők egészen más feltételek mellett ostromolták meg a hegyet, mint a mindenféle külső segítség igénybe vétele nélkül kísérletező magyarok. Ami a mieinket illeti, a csapat rendkívül elszánt. Ez kiderült Kollár Lajos szavaiból is, aki kérdésünkre így fogalmazott: „Addig innen el nem megyünk, amíg nem hajtjuk végre a csúcstámadást. Időnk van, hiszen a repülőjegyünk augusztus 27-re szól, és ha feljutunk a Hidden Peak csúcsára, utána további két-három hét elég lesz a K2-re, már amennyiben kifogunk majd egy három-négynapos időjárási ablakot.” A K2-nél egyébként hosszú hetek óta több expedíció is dolgozik, de – főként az intenzív havazás, a nagy szél és egyéb nehezítő körülmények miatt – eddig még senki nem jutott fel a 8611 méter magas „kegyetlen hegy” tetejére.
Hirdetés