A kullancsok Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/07/19
Kullancsszabásúak (Ixodinea) : az atkák (Akaridea) rendjének egyik alrendje, vérszívó paraziták . Szájszerveikből fejszerű képződmény, az ún. "capitulum" alakult ki, ez viseli a szipókának nevezett szervét. Elülső lábuk végén van a szaglószervük és két egyszerű szemük van, vagy pedig vakok.
Hirdetés
A legismertebb faj a közönséges kullancs (ixodes ricinus), melynek népies neve vöröshasú kullancs
. Hímje 2,5, nősténye 2-4 mm hosszú, teleszívva hosszuk háromszorosára duzzadnak. A kullancsokat hazánkban 25 faj képviseli . Háziállatokon, különböző vadon élő állatokon, s nem ritkán az emberen élősködnek, de fejlődési alakjaik hüllőkön is előfordulnak. Több súlyos betegséget terjesztenek.
Szélsőséges klímaviszonyokat is elviselnek, Skandináviától Olaszországig mindenfelé előfordulnak . Ellenségük a szárazság vagy a hideg tél, mivel az elpusztítja a föld alatt, fák gyökerei között telelő kullancsokat . Erdőkben, erdők szélén élnek, ahol bőséges az aljnövényzet és magas a páratartalom - a tűző napon hamar elpusztulnak.

Európában egy bizonyos egérfaj és az őzek elterjedésével arányos a vöröshasú kullancsok száma. 2-6 évig élnek, átlag 3 vérszívással. A gazdaállaton párosodnak, utána a hím elpusztul. Egyetlen nőstény több ezer ixodes petét rak az aljnövényzetre, utána őt is utoléri a végzet. A magasban várakozó kullancs áldozatának melegét, szagát és a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmát érzékelve támad. Érzésteleníti a bőrt és azután szúrja a bőrbe sajátos, leginkább nyílhegyhez hasonlító ormányát, majd kollagénnel a bőrhöz ragasztja magát.

A vérszívás-táplálkozás napokig eltart, egy nőstény testtömegének akár 120-szorosát képes kiszívni. A vért beüríti, tömöríti és így tárolja. A kullancs, mivel kész táplálékot fogyaszt, nem ürít salakanyagot, belei vakon végződnek. Táplálkozás után lehullik áldozatáról.

Veszélyek: A legveszélyesebb talán kullancs-csípés által terjesztett agyvelőgyulladás a gyermekeknél ugyan könnyebb lefolyású, mint a felnőtteknél, de olyan súlyos komplikációk léphetnek fel, amelyek maradandó szellemi és testi károsodásokat, mint pl. bénulásokat okozhatnak. Míg gyermekeknél az enyhébb lefolyású agyhártyagyulladás van túlsúlyban, felnőtteknél súlyosabb, az agyvelőre vagy a gerincvelőre kiterjedő betegség alakulhat ki. Következményes károsodások a súlyos lefolyású megbetegedések 10%-ában figyelhetők meg.

Védelem: Hatékony védelmet a kullancs-csípés által terjesztett betegségre a az időben adott védőoltással jelenthet . Sajnos azonban a kullancsok sok féle fertőzést terjeszthetnek, mindezekre pedig oltással felkészülni lehetetlen.
Csípés: Ha kullancsot fedezünk fel a természetjárásból hazatérve, mihamarabb távolítsuk el, mert az idővel arányosan nő a fertőzés esélye.
A néphagyomány rengeteg módszert ismer a kullancs eltávolítására, de ezek többnyire veszedelmesek. Ne kenjük be a kullancsot a lélegzését akadályozó folyadékkal (pl. olajjal), mert a fulladozó élősködő visszaöklendezi a fertőző vért. Óvakodjunk a potroha megnyomásától is. A közhiedelemtől eltérően nem gond, ha beszakad a kullancs szipókája , mert szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből. Létezik egy úgynevezett kullancseltávolító kanál, ami műanyag orvostechnikai eszköz, kapható patikákban, gazdaboltokban, vadászboltokban . Ezzel a kanállal a kullancs gyötrése nélkül lehet eltávolítani az élősködőt.
- Mozgásvilág.hu -
Hirdetés