A „hegyek hegye” szombaton egy utolsó lehetőséget ad a mászóknak Hír

nso.hu
2007/08/09
A legújabb időjárás-előrejelzés szerint 10-én és 11-én 8000 méter fölött enyhül a szél. Az időjárás-előrejelzés alapján halvány remény látszik a 8611 méteres K2 megmászára a világ második legmagasabb hegyének lábánál veszteglő expedíciók számára.
Hirdetés

A magyar K2-Gasherbrum I. expedíciót meteorológiai információkkal ellátó Pártai Lucia és kollégái szerint pénteken és szombaton 8000 méter fölött is lecsökken a szél sebessége, és csak minimális mértékű havazás várható.

A magyarok szorosan együttműködnek az Fabrizio Zangrilli-vezette amerikaiakkal, és együtt indíthatják meg a végső ostromot Kedden este már a levonulás gondolata is komolyan felvetőddött a magyar expedíció alaptáborában, mert a „hegyek hegyén” továbbra is ítéletidő tombol – mondta el Kollár Lajos, a csoport vezetője, alaptábori menedzser.

Pártai Lucia, az Európai Meteorológiai Szolgálat szakembere azonban szerda reggel új információkkal szolgált. Mint lapunknak is elmondta, a következő napokban mérséklődik a havazás a világ legnehezebben megmászható hegyén, s augusztus 10-én és 11-én a szél sebessége is elviselhető mértékűre csökken 8000 méter fölött.

Pártai Lucia ma délután újabb információkat ad majd Kollár Lajosnak műholdas telefonon, s a remények szerint a legfrissebb adatok is megerősítik majd a reggel átküldött előrejelzést.

Amennyiben igen, akkor a Kollár Lajos vezette magyar és a Fabrizio Zangrilli irányította amerikai expedíció tagjai azonnal összevont megbeszélést tartanak, és határoznak arról, hogy a mászóik meginduljanak a Baszk úton az úgynevezett Váll felé.

Késlekedni nem lehet, hiszen a hegymászóknak péntek estére csúcstámadási pozícióba kell kerülniük, és a Baszk utat az alaptábortól a 7600-7900 méteres magasságban fekvő Vállig a sok hó és a lavinaveszély, na meg a hegyoldal döbbenetes meredeksége miatt iszonyatosan nehéz leküzdeni. Más alternatíva ugyanakkor nincs, a Baszk út az egyedüli lehetőség.

A meteorológia szerint az augusztus 12-15. közötti időszakben ismét elromlik az idő, és mivel a magyaroknak 17-én el kell hagyniuk az alaptábort, és meg kell kezdeniük a levonulást a Karakorumból, az expedíció tagjai között a „Most vagy soha” érzés uralkodott el.

A K2 ebben a szezonban egyetlen lehetőséget adott az embereknek arra, hogy feljusson a csúcsára: július 19-én és 20-án összesen 18-an érték el a tetőt.

Kollár Lajos információi szerint ebből 16 oxigénpalackos mászás volt, a két alpinista közül pedig, akik nem használtak légzőmaszkot, az olasz Stefano Zavka a visszaúton, az úgynevezett Üvegnyak környékén eltűnt a sötétségben.

Mint megírtuk, a magyar hegymászóknál nincs kiegészítő oxigén, így akkor sem tudnának maszkban mászni, ha akarnának.
- Mozgásvilág.hu -
Hirdetés