120 nap Afrikában Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/07/24
120 nap távol az otthontól, napi átlag napi 100 km megtétele, mindez a perzselő afrikai napsütésben. A tapasztalt sportemberek az expedíció alatt nem kevesebbet teljesítettek, mint, hogy futva átszelték a Namíb sivatagot, kajakoztak a Zambezi folyón, megmászták Afrika legmagasabb hegyét, a Kilimandzsárót majd a Mt. Kenyát, végül átkerekeztek az Etióp magasföldön, és Szudánon, ahol a 45-50 °C-os hőség további megterhelést jelentett.
Hirdetés

A csapat hét résztvevője már többször próbára tette önmagát és kitartását különböző extrém sportokban. Most is tudták jól, nagy felkészülést igénylő feladatra vállalkoznak, és ez lehet akár életük legnagyobb kihívása és egyben kalandja. A túlélési és navigációs szakértő Hídvégi Üstös-Pál, otthonosan mozog a hegymászás, a hegyi biciklizés, a görkorcsolyázás, a rafting, a vízi gyorsulás, az evezés, a síelés és a lovaglás terén is. A cseh nemzetiségű Petr Siska Tuma 12,000 km-es ausztráliai kerékpáros expedíción vett részt, a szlovák Alföldy Tibor 10 éve indul kerékpárversenyeken. A horvát Ivan Capoviæ hét éve kalandversenyek rendszeres résztvevője. A szlovén atléta, Robert Rakovec ugyancsak széleskörű tapasztalattal rendelkezik az extrém sportok terén, akárcsak az ukrán Andrej Shpak, valamint az orosz Artem Rostovtsev.

Szükség is volt minden erejükre és kitartásukra ahhoz, hogy minden nap továbbmenjenek az újabb és újabb kihívásokat rejtő úton. A jó fizikai erőnlét mellett, a mentális felkészültség legalább annyira fontos volt a cél teljesítése érdekében.

„Az egyik legnehezebb az volt ebben az expedícióban, hogy nap mint nap fel kellett kelni hajnalban, és meg kellett tenni a tervezett utat. Teljesítenünk kellett, a maximumot kihozni magunkból, miközben már nagyon hiányzott az otthonunk, a szeretteink – nyilatkozta Hídvégi-Üstös Pál az expedíció vezetője.

 Az Old Spice Afrika Expedíció résztvevői számára nem volt megállás. A közel 4 hónap alatt hetente csak 1-1 nap lehetett a pihenésé. A testé és a léleké, amelynek talán annyi év gyakorlat és tapasztalat után is rejtett újabb kihívásokat az expedíció: a Kilimandzsáró (5895 méter), majd a Mt. Kenya (5199 méter) megmászása vagy éppen a Namíb sivatag gyilkos és forró homokja.

Minden nap egy újabb kihívás volt a hét résztvevő számára. Futva, biciklizve, evezve, vagy éppen raftingolva felvenni a harcot a szűnni nem akaró hőséggel és tűző nappal - mindez hatalmas erőpróba. De nemcsak az izmoké és a kitartásé, hanem az akarat próbája is egyben.

A kihívás nehézségét fokozta az afrikai forróság is: „a kiszáradás és napszúrás jelei naponta jelentkeztek valamelyikükön, amit tovább súlyosbított a krónikus hasmenés és hányás” – mondta Bíró László, az expedíció orvosa. „Tibor és Petr antibiotikum kúrán is átesett, utánuk Artem és Robert küzdött ugyanezzel a problémával. Nagyon legyengültek, szinte összeestek az 50 fokos hőségben, így kerékpárra sem szállhattak, és pihenniük kellett néhány napot.” A tapasztalt sportolóknak folyamatosan helyt kellett állniuk, legyőzni a test és a lélek kihívásait. Távol a szerető családtól, egymásra utalva és kiszolgáltatva az afrikai időjárás és természet viszontagságainak. Együtt azonban sikerült nekik a szinte lehetetlen: legyőzték saját határaikat – meghódították Afrikát.

forrás: outdoorsport.hu
Hirdetés