Újraindul az Olimpiai Ötpróba rendezvénysorozat

Kakuk András
Kakuk András
2017/04/03
60 esemény a megújult Olimpiai Ötpróba programban
Hirdetés

A majdnem négy évtizedes múltra visszatekintő Olimpiai Ötpróba program idén áprilisban a hagyományokhoz visszanyúlva újra kezdetét veszi: hazánk legnagyobb és legnépszerűbb szabadidősport-rendezvényeinek összefogásával népszerűsíti a testmozgást és az aktív életformát egészen a 2020-as tokiói olimpiai játékok kezdetéig – jelentették be a Magyar Olimpiai Bizottság székházában tartott pénteki sajtótájékoztatón.

„Nagy öröm számomra, hogy ismét egy fontos esemény tájékoztatóját tarthatjuk a MOB székházában – köszöntötte a megjelenteket Borkai Zsolt, a MOB elnöke. – Fontos, hogy a mozgás örömével megismertessünk minden embert. Jó volt látni, hogy az elmúlt négy évtizedben mindig sok sportot szerető látogatott ki a rendezvényekre. Rendkívüli ez a mostani kezdeményezés, amely kormánybiztos úrtól jön. A sport megismertetése mellett a Magyar Olimpiai Bizottság szeretné terjeszteni az olimpiai eszmét egészen Tokióig, ameddig a program tart. Személyesen is részt fogok venni a próbákon, ha nem is mindegyik, de szeretnék példát mutatni a sportolni vágyó embereknek. Köszönöm a kormány támogatását a program folytatásában.”

Az olimpiai bajnok tornásztól Révész Máriusz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa vette át a szót. „A kormány a kinevezésemkor azt bízta rám, hogy növekedjen az aktív életet élő magyar állampolgárok száma. Ennek tekintetében ünnepi hétnek nevezhetjük a mostani, hiszen előbb a vándortáborok újraindulását jelentettük be, ma pedig az Olimpiai Ötpróba folytatását – így a kormánybiztos. – Nagy lehetőség ez, hogy megsokszorozzuk az aktív emberek számát. Össze kell kötnünk ezt az olimpiával, hiszen míg élsportolóink Tokióra készülnek, addig a számítógép előtt ülőknek fel kell állniuk és sportolniuk. Az előttünk álló olimpiai ciklusban a próbák az egész országot le fogják fedni, helyi versenyszervezőkkel működünk együtt.”

60 esemény évente

Révész Máriusz ismertette a sportágakat, melyek: gyalogtúra, országúti és terepkerékpározás, úszás, kajak-kenu és futás. Ezekben a sportágakban évente kb. 60 olyan esemény lesz melyek az Ötpróba keretein belül pluszt nyereményekkel inspirálják a sportolni vágyókat. Ezen eseményekre a MÁV-val való együttműködés keretében a próbákra utazók 50 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe lakhelyük és az esemény helyszíne között.

A programban részt vevő kajak-kenu eseményekre a Magyar Kajak-Kenu Szövetségel segítségével kedvezményesen érhetők el hajók. 

Az első próbára április 9-én kerül sor a Telekom Vivicittán.

Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára örömmel jelentette be, hogy a rendőrség ingyenesen biztosítja az Olimpiai Ötpróba eseményeit. Hozzátette: a rendészeti sportszövetség elnökeként tudja, hogy sportolóik nagy létszámban vesznek majd részt a próbákon.

Itt érdemes elmondani, hogy idén még kb. 5 eseménynek van hely a programban. Jövőre, mint minden évben, új szerződéseket fognak kötni, tehát érdemes a rendezvényszervezőknek felvenni a kapcsolatot a program levezényléséért felelős Nagy Sportágválasztó Szervező Irodával.

A korábbi nagy olimpiai ötpróbák és az 5próba Rióba tapasztalatait ötvözve és továbbfejlesztve a program célja egyértelmű: egy értékes, több éven átnyúló rendezvénysorozattal ösztönözni hazánk lakosságát a rendszeres testmozgásra. Jelentős vonzerőt nyújt a motiváló pontrendszer, a leküzdhető távok, a garantált, értékes nyeremények, illetve a különböző kedvezmények biztosítása. Az ötpróbázókat a lépcsőzetes díjazás elve mentén már menet közben is garantált nyeremények várják, az öt különböző sportági próba teljesítésére pedig erős motiváció, hogy az olimpikonokéhoz hasonló sportfelszerelés: melegítő birtokába jutnak.

Az elsődleges célkitűzés az, hogy minél több sporteseményen rajthoz állva, minél több, de legalább öt különböző sportági próba teljesítésével 2020-ra, a tokiói olimpiáig legalább 10.000 résztvevő jusson melegítőhöz, ezáltal bárki átélhesse az olimpiai játékok eszméjét, ahol az a legfontosabb érték, hogy igyekezettel, akaraterővel és kitartással a legjobbat hozhatja ki magából a sportoló.

Nyeremények

Fontos hangsúlyozni, hogy a szabadidő-sportolók bázisát szeretnénk bővíteni, illetve a már meglévő szabadidő-sportolókat ösztönözni arra, hogy más sportágakban is kipróbálják magukat. Jelentős motivációs erőt jelenthet, hogy az összegyűjtött pontokért garantált jutalmak járnak. 15 elért egység után logózott baseball sapkával, 25 után pólóval, 40 után hátizsákkal, 60 pont után pedig – amennyiben legalább öt különböző sportágban gyűjt egységeket – Olimpiai Ötpróba-melegítővel gazdagodik az ötpróbázó. A pontgyűjtés az Olimpiai Ötpróba hivatalos eseménynaptárába felvételt nyerő, közel 60 szabadidősport-rendezvényen történik.

Részvétel

Akinek sikerült felkelteni a figyelmét a lehetőségre az figyelje a www.olimpiaiotproba.hu hivatalos weboldal indulását. A programban egy egyszeri 1 000 Ft-os regisztrációs díj befizetésével lehet részt venni. A regisztráláció online, a weboldalon keresztül vagy személyesen minden egyes esemény helyszínén léhetséges. 

Hirdetés
Hirdetés