Őszi-téli futótippek - Ruhateszt: Under Armour Hír

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2011/12/07
Íme az első téli futóruhatesztünk!
Hirdetés

Az Under Armour márkával már 4 évvel ezelőtt volt szerencsém megismerkedni, amikor egy amerikai ismerősömtől kaptam ajándékba két felsőt "sportoláshoz való aláöltöző" címen. A fekete és a fehér Heat Gear aláöltözet címkéjén rögtön kiszúrtam, hogy mexikói gyártású és első benyomásom az volt, hogy „na, kaptam valami közép-amerikai egyszerű cuccot”. Így négyévnyi használat után viszont maximálisan meg vagyok a termékkel elégedve, sok durva edzést kibírt. Használtam túrán, kerékpáron, futáson, sőt még a budapesti triatlon vb-n a mezem és a neoprénem alatt is ezt viseltem a hideg miatt. Edzőtáborokban a kedvenc aláöltözetem, mert gyorsan, egyszerűen lehet mosni, és pillanatok alatt megszárad. Ezekkel a korábbi pozitív tapasztalatokkal a zsebemben, nem kis lelkesedéssel vettem most kézhez a tesztre szánt futófelsőt és futónadrágot: név szerint egy Run Specific Compression nadrágot és egy Escape ColdGear Compression 1/4 Zip felsőt.

  

82037-Futok.JPG
82037-Futok.JPG

 

A nadrág
A futónadrág különböző minőségű anyagok igen vad összekombinálása, mely így elég „űrruhásan” néz ki – ezt a szót használta egy ismerősöm, akivel az egyik tesztfutás során találkoztam. Egyébként úgy állították össze, hogy a vádli és a comb részen vastagabb, míg a térdnél, a bokánál, a sípcsontnál és a deréknál vékonyabb az anyag. Ahogy azt első ránézésre sejtettem, a vastagabb részeken fejt ki inkább kompressziós hatást, de ugyanakkor a mozgásban nem akadályoz, hiszen a térdnél, a bokánál és a fenekén egyszerű elasztikus anyagból készült. Kompressziós nadrágnak árulják, mely kompressziót az első felhúzásnál - bevallom -, nem éreztem, legalábbis nem adott olyan markáns élményt, mint az első ilyen zokni, melyet felhúztam.

  

82037-Nadr-g-feh-r.jpg
82037-Nadr-g-feh-r.jpg

 

Könnyű felvenni és levenni, köszönhető többek közt a bokánál elhelyezett zippzárnak. A nadrág praktikus, ugyanis rendelkezik zárható hátsó zsebbel, széles gumival a deréknál és kényelmes kötővel is. A zsebbe rakott kulcs egyáltalán nem zavart futás közben, de telefont nem tennék bele, mert átizzad. Edzés után magamon hagytam még a nadrágot, és ekkor kezdtem el érezni, hogy kellemesen szorítja izmaimat. Nem annyira, mint egy általam eddig használt vádli kompresszió, de jobban, mint bármelyik elasztikus futónadrág.
A nadrág kinézetre is elég komoly. Több fényvisszaverő varrás is található rajta, így ha a Nevem: Senki című filmből idézünk, így fogalmazhatnánk: „Szeretem, ha észrevesznek!”, és így fokozhatnánk: szeretem, ha észrevesznek, amíg télen a sötétben futok, és így nem ütnek el.

 

82037-Nadr-g.JPG
82037-Nadr-g.JPG

Jól látható, hogy a combnál és a térdnél egészen más anyagból készült a nadrág

 

A felső
Első ránézésre a futónadrág megfelelője. A tervezők bátran használták a fényvisszaverő varrásokat, melyek miatt ebben az öltözetben sem ajánlatos bújócskát játszani. Az első felvételnél rögtön tapasztalható, hogy egy igényesen végiggondolt futófelsővel állunk szemben. Valószínűleg a tervezőknek volt közük a futáshoz, ami nagyon nem árt. Derekánál vastag gumírozott rész található, abból a célból, hogy ne csússzon fel mozgás közben. Ezt el is érik, és ahogy tapasztaltam a nadrág és a felső mindig átfedésben volt egymással. Az anyag remekül elvezette az izzadtságot, alig nedvesedett át, így egy-egy hűvös szellő sem ért „hidegzuhanyként”. A hónalj részén hálós szerkezetű, míg a mellkasnál vastagabb anyagból készült, így ott szellőzik és ott tart melegen, ahol kell. A felső 13% elasztikus anyagot tartalmaz, ettől a deréknál és a vállnál is pontosan felvette alakomat, bár a karomnál kifejezetten lötyögött a ruha. Az egyetlen apró negatívum - amit én nem negatívumként éltem meg  hogy cseppet sem éreztem a kompressziós hatását. Számomra azért felmerül a kérdés, jó-e ha szorít a felső? Mert én nem vágyom rá, hogy a mellkasomat összefeszítve ne engedjen levegőhöz jutni, aki viszont vágyik erre, annak javaslom a személyes próbát, vagy az egy mérettel kisebb modell rendelését.

 

82037-Fels-337-fot-.JPG
82037-Fels-337-fot-.JPG

A vaku visszaverődik a logóról is!

 

Cold Gear
A tesztalanyok az Under Armour Cold Gear ruháihoz tartoznak, melyeket 12-13°C alatt ajánlanak. A hazai időjárási viszonyok tekintetében elmondhatom, hogy 5-7 fok környékén önmagában is elégséges viseletet nyújtott, míg fagypont közelében én felülre még egy plusz réteget felvéve éreztem kellemesen magamat. Úgy gondolom, hogy a nadrág -2-3 fokig önmagában is elégséges, de ez alatt már vennék fel egy másik, vékony réteget.

 

82037-Fels-337-.jpg
82037-Fels-337-.jpg

 

Összehasonlítás
Más futóruházattal összevetve én a nadrágot kiemelkedően jónak éreztem, főleg a mozgás szabadságát illetően. Olyan volt, mintha valóban egy második bőrréteggel futnék, nagyon kényelmes viselet volt. Egyik darab sem akadályozott meg a szabad mozgásban vagy légzésben. Mint futóruházat maximálisan elégedett vagyok, mint kompressziós öltözet mást vártam, ugyanis szorítása számomra az igen lágy, alig érezhető fokozatot érte el a nadrág esetében, míg a felsőnél ezt sem, pedig többre számítottam. Ha hosszútávon gondolkodom, amit eddigi Under Armour tapasztalataim után merek, akkor nagyon remélem, hogy még évek múlva is ebben fogok futni. A modelleket a téli futás szerelmeseinek, hobbitól a profi kategóriáig bárkinek ajánlom, aki nem fél attól, hogy észreveszik!

 

82037-logopiros.jpg
82037-logopiros.jpg

Hirdetés