ON CleanCloud - cipő széndioxidból

ON CleanCloud - cipő széndioxidból

Takács Viktor
Takács Viktor
2022/12/06
A CleanCloud sztori – szén-dioxidból készülő futócipő, amit meg se lehet venni!
Hirdetés

CleanCloud - EVA habanyag kibocsátott szén-dioxidból

Már a név is futurisztikusan hangzik, a mögötte rejlő technológia pedig nem csak úgy hangzik, hanem az is! Senki másnak nem jutott még eszébe e világon, hogy a klímaváltozás kapcsán sokat emlegetett „mérges” gázokhoz, illetve azok túlzott kibocsájtásához pozitívan közelítsen. Persze alapvetően nem jó, hogy oda nem illő dolgokat pöfögünk a levegőbe, viszont nem biztos, hogy az az egyetlen megoldás, ha nem termelünk ilyen gázokat. Ha már ott vannak és egyelőre a modern létezést nem tudjuk megoldani nélkülük érdemes elgondolkozni azon is, hogy hogyan tudnánk hasznosítani őket. Ezt tette meg 2018-ban a svájci ON sportszergyártó cég, melyet főleg futócipőiről ismerhetünk és így került megalkotásra a CleanCloud, mely technológia révén gyakorlatilag a levegőből állítanak elő futócipő gyártásához szükséges anyagot. Ez nem csak a sportszergyártásra nézve óriási innováció, mivel valószínűleg rengeteg más, máig ismeretlen lehetőséget tartogat még számunkra.

Hogy jutottak idáig?

Az On eleve szeretett volna megszabadulni a fosszilis erőforrásoktól, melyekből a gyakorlatban szinte minden esetben valamilyen műanyag keletkezik. Az első lépés ezen az úton a Cyclon fantázianévre hallgató cipőjük volt, mely 100 %-ban természetes alapanyagokból készült. A vezető mérnök ez után tette fel a kérdést, hogy ha a Földön minden anyag szénatomokból épül fel, akkor miért ne lehetne, hogy a gyártáshoz szükséges ilyen atomokat a káros kibocsájtásból nyerjük ki!? Az ötlet a cég egyik alapítója, Caspar Copetti személyében támogatást nyert és az anyagok fejlesztéséért felelős mérnök is így reagált: „Ez egy elég vad ötlet, de csináljuk.” A project tehát elindult! A fejlesztő csapat az alapító javaslatára elkezdett egy üzemanyagokat gyártó céggel együtt dolgozni, akiknek szintén hasonló cél lebegett a szeme előtt. A munka (nem meglepő módon) többször is elakadt, sok olyan problémával találkoztak, ami elsőre megoldhatatlannak tűnt. Ilyenkor azonban mindig az járt a fejükben, hogy

„Ez az ötlet túl jó ahhoz, hogy annyiban hagyjuk!”
 
ON CleanCloud-2
ON CleanCloud - cipő széndioxidból-3
Cipő szén-dioxodból
ON CleanCloud - cipő széndioxidból-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Hogy lett ez működőképes?

Pár megakadást követően, miután biokémikusokat is bevontak a munkába, egy őrült ötletet követően megszületett a megoldás alapja, mi szerint „betanított” baktériumokkal fognak a levegőben található széndioxidból olyan anyagot előállítani, amilyet szeretnének. Egyébként ennek a technológiának a kifejlesztése az előzetes felmérések alapján akár 50 évig is tarthatott volna, de mondani sem kell, hogy nem volt rá ennyi idő! A munkát a LanzaTech nevű céggel való kooperáció gyorsította fel, ugyanis ők már évekkel ezelőtt a szén újrahasznosításra specializálódtak és már volt tapasztalatuk a szóba jöhető baktériumtörzsekkel. Egy, a nyúlürülékben (igen, abban!) megtalálható törzs lett a befutó, amely képes arra, hogy a kibocsájtott széndioxidból (mielőtt a légkörbe kerülne) fermentáció segítségével etanolt állítson elő. Innentől már csak egy láncszem hiányzott a gépezetből, mégpedig az, hogy a folyékony etanolból légnemű etilén gázt kellett előállítani, mivel ez az anyag az építőköve a műanyagoknak, konkrétan az EVA talpaknak is. Egy másik partner, a Borealis (akik a műanyagok újrahasznosításával foglalkoznak) korábban már biztosította az ON-t arról, hogy az ő laboratóriumi polarizációs technológiájuk alkalmas arra, hogy a gázból elkészítsék ezt az anyagot. A légneművé alakítás megvalósítására egy másik céggel, a Technip Energies-szel bútoroztak össze, akik végül egy dehidratációs eljáráson keresztül megoldották ezt a problémát is. Eljött az igazság pillanata! Szinte szó szerint izzott a levegő, ugyanis amennyiben az etilén nem lett volna 100%-os tisztaságú és a kémiai folyamat nem pontosan a tervek szerint megy, az egész kóceráj a levegőbe repülhetett volna, ugyanis ez a gáz nagyon robbanékony!

Ahogy a végeredmény is mutatja, minden rendben ment és miután az Energies 10 héten keresztül a gyár teljes kapacitását a technológia véglegesítésére szentelte, megszületett a világ első EVA középtalpa (illetve az ahhoz szükséges kis műanyag golyócskák), melyet egy az egyben széndioxid emisszióból állítottak elő. Persze, mire a középtalpból cipő lett még egy-két „receptet” át kellett írni a gyártásban a hagyományos műanyagokhoz képest, azonban ez hétpecsétes üzleti titok!

ON CleanCloud-1
ON CleanCloud-1
Forrás: On Running

On Cloudneo - Meg sem lehet venni. Cyclon Cipőbérlés.

Megszületett tehát a várva várt széndioxidcipő, azonban tudni kell, hogy a tömeggyártásra még azért várni kell egy kicsit. Eddig összesen csak néhány darab készült belőle, amiből nekünk is volt szerencsénk kipróbálni azt az egyet, ami Közép-Európában elérhető. A koncepció egyelőre egyébként az, hogy a limitált darabszámú kollekciót nem lehet megvásárolni, viszont az egyes darabokat bérbe lehet venni, mégpedig havi 30 euróért. Ez a lehetőség Magyarországról is elérhető, mindenkit buzdítunk arra, hogy éljen vele! A hónap (vagy több hónap) letelte után a cipős dobozban található kis zsákban kell visszaküldeni a cipőt a központba. Ez egyelőre egy egyszeri projekt, a folytatásról (vásárlásról és egyéb lehetőségekről) nincs tudomásunk. Aki a higiéniai tényezők miatt aggódna, azt megnyugtatjuk, hogy minden bérlő vadi új cipőt kap, ugyanis a visszaküldött darabokat egy az egyben feldolgozzák és újrahasznosítják!

ON CleanCloud - cipő széndioxidból-5Tied is , meg nem is

ON CleanCloud - cipő széndioxidból-5
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Na, de milyen a cipő?

A CloudNeo fantázianévre hallgató modellt nekünk is volt szerencsénk kipróbálni. Nagyon vigyáztunk rá (ugyanis az egyetlen Közép-Európában elérhető darab volt nálunk), így nem lett 100 kilométeres tapasztalat a cipővel, de az hamar kiderült, hogy a kialakítást tekintve egy klasszikus, neutrális cipőről van szó, melynek azért van némi boltozati alátámasztása. Középtalp dinamika terén azt lehet mondani, hogy a Neo igényli a tempót, vagyis, ahogy gyorsul benne az ember, annál több segítséget kap az elrugaszkodás pillanatában. Ehhez egy nagyon kényelmes, a sarokrésznél jól tartó felsőrész társul, amely pillaekönnyű anyagának köszönhetően nagyon jól szellőzik. Összességében a CloudNeo egy igazi „versenyautó”. Nagyon direkt, gyors cipő, amely semmiképp sem való kezdőknek és a haladóknak is inkább versenyeken ajánlott használni. A mindennapi edzések során különben is valami egyszerűbb modellt szoktunk nyúzni, miért tennénk másképp egy ilyen szupercipő birtokában!? Az ON többi modellje mindenféle méretben és színben elérhető a magyar forgalmazón keresztül, a szürke hétköznapokra inkább onnan válogatunk. 

ON CleanCloud - cipő széndioxidból-4
A talp
ON CleanCloud - cipő széndioxidból-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

További törekvések

Eme új technológia farvizén az ON további lépéseket is tett/tesz a fenntartható jövő irányába. Több más céggel is dolgozik együtt pl. a cipők felső részének környezetbarát előállításán. Mára már az ehhez szükséges poliészter szintén karbonkibocsájtásból készül. További érdekes fejlesztés még a Speedboard technológia (melyet utcai, gyors futásokra tervezett cipőknél használnak), melyhez a szükséges anyagot ricinusbabból állítják elő. A határ pedig a csillagos ég!

A project komplexitását és nehézségeit jól szemléltetik Nils Altrogge, a vezető mérnök szavai:

„A legdurvább project volt, amin valaha dolgoztam. Voltak pillanatok, amikor sírtam és frusztrált voltam, de mindvégig hittem, hogy megtaláljuk a megoldást a problémákra. Következő napra mindig megszépültek a dolgok és folytattuk a munkát!”

 

On futócipőket egyébként rendszeresen lehet tesztelni bárkinek, az időpontokról, helyszínekről az On Running Insta oldalén lehet tájékozódni. Mi is teszteltünk már jó párat, azokat az On teszteket itt olvashatod. 

ON Running viszonteladók, Insta oldal

Hirdetés