Menü

2012.07.09.     Hozzászólás 24

Mezítlábujjas all-terrain cipő teszt

Sok aktív tevékenységet jó lenne mezítláb végezni, de a talpunkból gyárilag hiányzik (vagyis eltűnt) néhány extra.


 

Szívem szerint tavasztól őszig mindig mindent mezítláb csinálnék a gyaloglástól a túrázáson át a vízi sportokon keresztül a futásig, de mivel alapból az emberi lábfej "fapados" kivitelezésű, ezzel lehetnek problémák - vagyis igazából az van, hogy a mai modern ember elkényelmesedett a cipőhordás által és veszített az extráiból, hiszen az Apocalypto-ban is mezítláb futkároztak az életükért több maratonnyi távot erdőben, sziklákon keresztül.

Mert valójában az a helyzet, hogy az emberi talpnál nincs jobb lábbeli, csak a cipők miatt elpuhultunk.

Nekem például nemrég alig ezer métert kellett mezítláb megtennem a városban (elszakadt a papucsom), de a forró beton, az apró kövek és szilánkok miatt nem volt olyan kényelmes, mint szerettem volna. Sajnos az erdei túrázással hasonló problémák szoktak lenni, a kövek, a szúrós gallyak nem éppen a modern ember talpára vannak tervezve, de vízi sportok közben is kellemetlen tud lenni, ha a meder alja nem 100% homok. 

Hiszen éppen ezért vannak a különböző technikai cipők forgalomban, sportágtól függően számtalan speckó lábbeli közül lehet választani, amik mind tökéletesen végzik a dolgukat. De egy dolgot biztosan nem tudnak, a mezítlábas érzést visszaadni.

 

Vibram FiveFingers

 

FiveFingers

Régebben egy kiadós vihar után gyakran dagonyáztam az agyagos sárban és imádtam, ahogy a talpamra ragadt pár milliméteres sárrétegnek köszönhetően bátran berohanhattam az út széli dzsindzsásba, mert nem sértette fel a talpamat a szúrós aljnövényzet, sem az apró kövek. Csak az volt a baj, hogy a sár gyorsan lekopott. Ez az emlék elevenedett fel bennem a FiveFingers cipők kapcsán.

A papucs is kényelmes viselet nyári melegben, de aktív tevékenységek közben zavaró, sőt veszélyes is, mert nem rögzül kellőképp a lábamra...

A FiveFingers úgy védi a talpam épségét és biztosít extra tapadást vizes talajon is, hogy közben alig tűnik fel, hogy cipő van a lábamon. A mezítlábas életérzés első ránézésre abban nyilvánul meg, hogy a pici topánkán minden lábujj külön rekeszt kapott és - néhány modell kivételével - szinte csak a talpunkat éri az anyag. 

 

Vibram FiveFingers

 

A legmezítlábasabb a Classic és a MOC modell. A MOC kifejezetten beltéri használatra, jógához, vagy fitness edzésekre javasolt, exkluzív megjelenésű, kengurubőr lábbeli, míg a Classic már igazi outdoor versenyző futáshoz, fitness-edzéshez, küzdősportokhoz vagy akár utazáshoz.

Szárazföldi aktívkodáshoz a Classic modellt választottam volna, ám mivel vadabb vizeken is megfordulok, sőt időnként a hajóból is kifordulok, ezért számomra a FiveFingers Sprint verzió tűnt ideálisnak, aminek a rüsztömet átfogó pántja nem hagyja, hogy a hullámok lecsavarják a lábamról a mezítlábamat.

 

Felépítés

A leginkább szembetűnő sajátossága a FiveFingers-nek az "éppen hogy szükséges" anyag és a különálló lábujj-részek. A Classic modell egyetlen sarokfűzővel állítható szorosra, a Sprint változatnál egy felső és egy két oldalt állítható bokapánt szolgál a stabilizálásra. Én ebből gyakorlatilag csak a felső pántot szoktam állítgatni, a hátsókat egyszer "belőttem" és azóta nem nyúltam hozzájuk. Nem érdemes túl szorosra húzni, mert akkor hamar csorbul a "szabadság-érzet", csak az a fontos, hogy ne tudjon kicsúszni a lábunk belőle.

 

Vibram FiveFingers

 

A felsőrész (mármint az a kevés) vékony stretch szövetből készült. Strapabíró anyag, de nekem a jobb kislábujjnál sikerült egy picit kikoptatnom, amikor vadvízi hajóban a lábtartó hevederhez szorosan hozzáért és órákon keresztül érte a súrlódás. A specifikációkhoz írt gyorsan száradó képessége a gyakorlatban is beigazolódott.

 

Vibram FiveFingers

 

A belső rész szagosodását az AEGIS Microbe Shield(R) antibakteriális kezelés hivatott meggátolni. Egész napos intenzív használat után ennek ellenére nem maradt virágillatú a lábam, de az esti szellőzés alatt a cipőből elillant a  kellemetlen szag. 

 

Vibram FiveFingers

 

A cipő leglényegesebb része a talpa. A vékony Vibram(R) talp feladata: megvédeni a talpat a sérülésektől, miközben a lehető legnagyobb mértékben észrevehetetlen marad. A talprészt ezért az emberi talp ergonómiája alapján tervezték és hajlékonyságát a vékonyságon túl a keresztben cikk-cakk formájú vékony bevágások biztosítják. A bordázat a hajlékonyságon kívül a tapadásban is nagy szerepet játszik, ugyanis a cipő nedves köves talajon lepipálja az emberi talp tapadását.

 

Vibram FiveFingers

Vibram FiveFingers

Vibram FiveFingers

 

A FiveFingers cipőnek gyakorlatilag nincs orra... illetve mondhatnánk úgy is, hogy öt orra van, de jobban járunk, ha ujj-részeknek nevezzük a lábujjaknak kialakított külön rekeszeket. Ennek nem csupán az a szerepe, hogy furcsán nézzen ki a lábbeli, hanem a külön mozgatható lábujjakkal a stabilitást igénylő manőverek egyrészt könnyebben kivitelezhetőek, másrészt a talajjal való kapcsolat szorosabb, a járás természetesebb lesz. A talp gumi-anyaga az ujjak elejéig felkúszik, ezért egy-egy gyengébb sziklába rúgásnál nem fogunk ordenáré módon ordibálni. Nem kevés időbe telik viszont, amíg sikerül végre mind a 10 lábujjamat elrendezni a neki megfelelő helyre. Általában a kis- és a gyűrűs lábujjam szeretett volna együtt maradni és kézzel kellett piszkálnom őket, hogy elfogadják a különlétet. Minden felvétellel javult az időeredményem, de még mindig nem olyan könnyedén ugrok bele, mint egy "egyujjas" cipőbe.

 

Vibram FiveFingers

 

Nekünk tesztelőként az a dolgunk, hogy egy termék valamennyi előnyét és esetleges hiányosságát felfedjük. Hogy ebben mennyire jók vagyunk, azt jelzi, hogy sikerült kifognunk egy olyan darabot, aminek az oldalra felkúszó talprész ragasztása elengedett és egy pár milliméteres rés keletkezett. Bár a funkciója ezáltal nem csorbult, azért inkább visszavittük. Csillagos ötös jár viszont a forgalmazónak, mert nagy bocsánatkérés közepette kicserélték a hibás terméket és az új FiveFingers a kemény kiképzés után sem látszik meggyötörtnek – Murphy mester ismét alkotott.

 

Tesztkörnyezet

Hétköznapok
Miután megkaparintottam a FiveFingerst, várnom kellett az éles bevetések előtt, ezért csak úgy felvettem. Elsőre enyhén perverz érzés, mintha pucéran járkálnék az emberek között. Az alapvető észrevétel, hogy  otthonosan érzem magam bárhol is járok (irodában, utcán, lépcsőházban, üzletekben), mert általában csak otthon szoktam mezítláb járni.

Kényelmes, szellős, picit furcsán, szokatlanul áll a lábamon, bár anno az ujjközös papucsos homo sapiens látványa is furcsa volt.

Egész napos aktív viselés után azért mégiscsak jó érzés levenni, mert az, hogy a lábujjaim között van valami, 6-8 óra után kényelmetlenné tud válni. Előfordulhat, hogy a csillapítás hiánya miatt egyéb fájdalmak is jelentkeznek az első alkalmak után, esetemben - talán, mert amúgy is sokat vagyok mezítláb - ezeket nem tapasztaltam.

 

Vibram FiveFingers

 

Túra
Egy kiadós erdei terepen elég hamar rá lehet érezni a FiveFingers előnyeire, vagy akár a hátrányaira. Érzem a talaj formáját, érzem a köveket, az ágakat, mindig meg tudom állapítani, hogy éppen milyen terepen állok, de anélkül, hogy szúrná, vágná, sértené a talpamat. Könnyű benne járni, ugrálni, sőt, akár szökellni is. Kényelmetlenséget akkor okozott, amikor magas aljnövényzetben ráeszméltem, hogy a fedetlen lábfejem jelentősen megnöveli a kullancsok behatolási lehetőségeit, ezért kullancsvédő alkalmazása fokozottan javallott, illetve, akinek fóbiája van, ne merészkedjen FiveFingers-szel gazos terepre. Latyakos, saras terepen a trutyi bejuthat a cipőbe, csökkentve a komfortérzetet. Mindezek tudatában egy-egy lájtosabb túrára jó időben nem viszek más lábbelit, mint az ötujjasomat. Extrémebb erdei túrákra már nem javasolnám, egy jóféle bakancsot nem feltétlenül fog kiváltani - bár én lehet ilyen túrára is ebben fogok menni.

 

Vibram FiveFingers

 

Futás
A mezítlábas futásról már értekeztünk, klikk ide!

 

Kajak-Kenu
Jó esetben kenutúrán a hajóban nincs szükség semmilyen lábbelire, nem úgy akkor, amikor partot érünk. A Duna mentén például kevésbé jellemző a puha homok, inkább sóderes, kavicsos fogadtatásra lehet számítani. Azt hiszem egyértelmű, hova akarok kilyukadni :)

 

Vibram FiveFingers

 

Ha ma lennék fiatal maratoni kenuversenyző (mint ahogy egykoron voltam), nagyon szeretnék egy FiveFingerst.

 

Szörf
A szelek szárnyán, vagy a hullámok hátán lovagolni egyenlő a tökéletes "szabadság-fílinggel", legjobb azt nem megtörni semmilyen ruházattal. A sziklás tengerpartok és tómedrek, a kevésbé érdes, kevésbé tapadós deszkák mégis javasolt viseletté avanzsálják a cipő viselését. És ha már cipő...

 

Vibram FiveFingers

Vibram FiveFingers

 

Vadvíz
Leginkább jó tapadó képességű talpának köszönhetően a nedves sziklák között a lehető legkényelmesebb viselet, pántjának köszönhetően egy-egy borulás után sem veszítettem el. Hidegebb időben már lehetnek problémák, különleges  ujj-kialakításának köszönhetően nehéz lenne hozzá neoprén zoknit találni (bár már vékony lábtyű létezik a kínálatban). 

 

Bringázáshoz nem mertem kipróbálni, mert attól tartok, a gumi talpat gyorsan kikezdené a rücskös fém pedál... persze ki tudja.

 

A Vibram FiveFingers Sprint cipőt a Mountextől kaptuk tesztelésre! A teljes modellválasztékhoz klikk ide! 

Olvass többet a témáról: teszt, FiveFingers

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • kyru 2016.06.18.   09:53

  kyru

  Szia, sajnos tényleg hiányos a méretsorunk az ötujjasból, és nem tervezünk bővíteni mert nehézkes és drága lenne vagy nekünk vagy a vásárlónak. ha nem lényeges az öt különálló ujj akkor viszont tudok adni azonos érzésű cipőt az inov-8-től. Sajnos a második és harmadik lábujjam össze van nőve így én sajnos az ötujjas változatot képtelen vagyok kényelmesnek tekinteni, viszont a Bare XF 210 crossfit első szériája egy nagyon jó hasonló kategóriájú cipő. Továbbá még van egy-két Bare X 180 és Bare X lite 150.ha terepesre akkor a Trailroc 150 vagy a braegrip 200

  válasz erre...

 • RICO 2016.06.17.   06:56

  RICO

  Koszonom a valaszt, sajnos nincs meretben, pedig mar kezdtem orulni.

  válasz erre...

 • SiMoon 2016.06.17.   06:41

  SiMoon

  Szia, sajnos elég kevés helyen, a sok évtizedes beidegződéseket nem sikerült kellő méretű tömegben megváltoztatni és a Vibram cég elleni per sem tett jót a mezítlábas életérzés térhódításának. A multinavigator.hu-nál még elérhető, én - megrögzött mezítlábasként - szívből ajánlom: http://www.multinavigator.hu/termek_list.php?id_menu=825

  válasz erre...

 • RICO 2016.06.16.   16:00

  RICO

  Hol lehet venni vibram five fingers cipőket Budapesten ?

  válasz erre...

 • Kolbasz 2016.03.06.   02:48

  Kolbasz

  En par honapja vettem egy trek ascent-et es nekem is eleg pufi a nagylabujjam. Csak ugy mint egy 5 ujjas kesztyunel, itt is eszrevehetobb ha a meret nem tokeletes. Annyi a tapasztalatom hogy a nagy meretetu ujjam miatt a tobbi negy ujj nem er vegig a cipoben. De ennek ellenere nem hordhatatlan es nem bantam meg a vasarlast.

  válasz erre...

 • Jud72 2016.01.28.   17:56

  Jud72

  Üdv! Van valakinek tapasztalata az ötújjas cipőkkel crossfit edzésen? Van egy Classikom és egy Spyridion LS Alkalmas egyáltalán erre a sportra? Kösz a választ

  válasz erre...

 • Kakuk András 2015.08.10.   10:18

  Kakuk András

  Kedves Ludwig! A Five Fingers eme példánya nem biztos, hogy már elérhető. Általánosságban elmondhatom (4-5 párat teszteltem már) hogy a Five Fingersek esetében szinte az összes a hagyományos cipőknél tapasztalt kellemetlenség egyike sem jelentkezik. Tekints úgy rájuk, mint egy zoknira. A felsőrész, mivel rugalmas, sztreccs anyagból készült, tuti nem fogja nyomni a bütyködet! Ettől függetlenül próba ajánlott, mert létezik megerősített felsőrésszel ellátott változat is. Jó megoldás lehet pl. A Spyridon. http://www.mozgasvilag.hu/futas/termekek/vibram-five-fingers-spyridon Üdv

  válasz erre...

 • Ludwig 2015.08.10.   09:19

  Ludwig

  Örökölt kalapácsujjamra vajon javasolt e az ilyen lábtyü, van ez irányú tapasztalat? Kösz a választ. L

  válasz erre...

 • Simon Ádám 2014.07.07.   12:58

  Simon Ádám

  http://www.vff.hu/hu/

  válasz erre...

 • Orsi 2013.11.07.   22:28

  Orsi

  Én is csak jókat tudok mondani róla, sőt kis túlzással csak szuperlatívuszokban tudok róla nyilatkozni!! Pont a tesztelt modell tulajdonosa vagyok immáron két éve, és egész éves hordás után (tavasztól őszig mindenhova, télen edzőteremben) nekem néhány lábujjam közti részen keletkeztek lyukak, de szerintem ez lábfej kérdése, nekem nagyon összedörzsölődnek valószínűleg ezért történt, de ezt leszámítva szinte semmi kopás nem látszik rajta, pedig nyúzom keményen és mosom is rendszeresen. Én biciklizéshez is próbáltam, a pedál tüskék egyáltalán nem kezdik ki a cipőt, inkább a talpamat :) de ezt is meg lehet szokni. Szóval nekem nagyon bevált, kenutúra, biciklizés, városnézés, lazább kirándulás és edzőtermi edzés csakis FiveFingers!! S bár ezt csak csendben mondom, mert az ortopéd orvosok biztos vitatkoznának velem, de sok évnyi lúdtalp betétes önkínzás után két év FiveFingers és még a lúdtalpam is javult, a láb és derékfájásomról nem is beszélve.. Mezítlábas cipőt mindenkinek!! :)

  válasz erre...

 • Zsolti 2013.06.21.   12:56

  Zsolti
 • Gafi 2013.06.20.   08:36

  Gafi
 • SiMoon 2013.06.20.   07:50

  SiMoon
 • Gafi 2013.06.20.   07:30

  Gafi

  A zokni használatot nagyon igényli a cipellő?

  válasz erre...

 • SiMoon 2013.06.04.   10:26

  SiMoon

  Egyik első félelmem nekem is az volt, hogy azon a részen kidörzsöl, de a gyakorlatban egyáltalán nem jelent problémát. Gyakorlatilag nem is érintkezik a bőr azon a felületen a cipő anyagával.

  válasz erre...

 • zsolti 2013.06.04.   10:17

  zsolti

  Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy a kipróbált FiveFingers mennyire volt kényelmes a lábujj-közökben? Nem dörzsölte-e ki az adott területet?

  válasz erre...

 • VIBRAM FiveFingers Magyarország 2012.11.17.   13:17

  VIBRAM FiveFingers Magyarország

  http://www.fightwear.hu/markak/vibram-fivefingers-1.html

  válasz erre...

 • SiMoon 2012.07.19.   10:10

  SiMoon

  A pántos biztosan nem, a pánt nélküli változat már meglehet.

  válasz erre...

 • sanya 2012.07.19.   10:06

  sanya

  Kenutúrán egy marasztaló féllábszárig érő iszapba kilépve, sajnos ott marad emlékbe.

  válasz erre...

 • Pepe 2012.07.13.   12:50

  Pepe

  Előszőr 4 éve találkoztam velük osztrák raftingosoknál!

  Nekem túl gyenge éshiányoznak a megszokott gél betétek...

  válasz erre...

 • Eva 2012.07.12.   09:41

  Eva

  Viszont sehol sem talalok jo minosegu 5-ujjas zoknit ami passzol a cipohoz... Csak Amerikaban lattam ilyet, de nem szallitanak Europaba :-(

   

  válasz erre...

 • Ditke 2012.07.12.   09:40

  Ditke

  Ez szuper! Hol lehet hozzájutni?

  válasz erre...

 • Rigor 2012.07.12.   09:34

  Rigor

  A lábfej jobb védettségét megoldja ez a modell: http://ecx.images-amazon.com/images/I/419LZAV-toL._SS500_.jpg  - vagy akár van téli mezitlábas csizma is : http://www.besportier.com/archives/vibram-five-finger-cervinia-winter-boots.jpg

  válasz erre...

 • Gaia 2012.07.12.   07:10

  Gaia

  Már bánom, hogy a Mountex-ben járva nem próbáltam fel, elég érdekes lehet :-)

  válasz erre...