Maratonfutás az Északi- és a Déli-sarkon

Maratonfutás az Északi- és a Déli-sarkon

Kakuk András
Kakuk András
2014/04/08
Az Északi-sark Marathon győztesével, Tóth Istvánnal beszélgettünk a Déli-Sark Maratoni terveiről
Hirdetés

A 24 óra világosság, útvonal a befagyott Jeges-tengeren, lehetséges jegesmedvék...csupa extrém kihívás és körülmény. Mégis mi volt az melyet a legnehezebben tudtál legyűrni?

Ennyi idő elteltével már semmi nem volt nehéz :) Talán az ért leginkább sokként, amikor aláíratták a felelősség vállalási nyilatkozatot és tudatosult bennünk, hogy milyen sok féle, változatos balesetet szenvedhetünk és ott a világ végén a segítség sem tud könnyen érkezni.

Futóverseny a sarki mínuszokban

A videós beszámolóból kiderül, hogy -20 -30 fok de napsütéses idő volt a verseny előtt/alatt, ami kemény de mégsem tűnik elviselhetetlennek. A helyszínen ezt hogy élted meg?

A szervezők -32 Celsius fokot mértek, ami "lenge" futóruházatban több mint hűvös. Amikor felsorakoztunk a rajthoz, úgy éreztem ott helyben megfagyok. A símaszk a kilehelt párától azonnal megfagyott, a szemüvegre is rögtön ráfagyott a pára. Ezért a szemüveget a homlokomra toltam és alóla kukucskáltam ki.

Északi-sark Marathon
Északi-sark Marathon
Északi-sark Marathon
Forrás: Tóth István

Felkészülés

Hogyan lehet az időjárásra felkészülni? Télen minden nap futsz?

Igen, a felkészülési időszakban minden nap a hajnali órákban futottam télen, olyankor azért -5 -10 fok közé is esett a hőmérséklet. Persze ahogy közeledett az április egyre kényelmesebb lett, mert hajnalban is plusz fokok voltak. Akkor jobb szerettem volna egy hosszú, kemény telet. :)

Hogyan öltözködtél? Mi volt rajtad a verseny alatt? Volt-e szükséged valamilyen speciális felszerelésre?

A szervezők tanácsait követtem én is, 3 réteget viseltem felül, ügyelve az izzadságelvezetésre, a hőmegtartásra és a szél (vagy esetleg csapadék) elleni védekezésre. Alul elegendő volt két réteg, mivel a külső nadrág elég vastag is volt és a szél ellen is elég hatékony. Fontos volt, hogy a hideg ellenére a ruházat ne legyen túl nehéz, én is így próbáltam összeállítani a felszerelést. Speciális felszerelésként hótalpat kellett vinnünk, de végül nem kellett használni. Jobb is, mert nem igazán futásra találták ki.

Hogyan kell elképzelni a terepet? Végig le van ratrakolva vagy néhol térdig süllyedsz a hóban?

Egy 3 km-es kört jelöltek ki a szervezők a versenyre, itt kellett 14-szer keringeni. Ebből a repülőgépnek ratrakolt "leszállópálya" kb 300-400 métere a pályánk része volt. A többi szűz hó, vagy szűz jég, ami olyan hepehupás volt, ahogy a természet megalkotta. Sok helyen jól tartott, de néhol beszakadt, ilyenkor térdig eltűnhettél a hóban. A sokadik körre már tudtuk, hol biztonságos, ezért mindenki ugyanazon a nyomon futott, aminek persze az lett az eredménye, hogy porhadt a hó és olyan volt, mint homokban futni. Egyszerűen megfogott.

2011-ben 4 óra 54 perccel győztél. 2013 -ban 3:49-cel nyerték. Nem merült fel benned, hogy visszamenj és megdöntsd az eddigi legjobb időt?

Gratulálok a 2013-as győztesnek! Amikor hazajöttem azt mondtam, hogy ha vissza is megyek, akkor is majd csak 20 év múlva leghamarabb. Akkor tuti nem fogok már időt javítani. Viszont lehet, hogy az lesz utolsó alkalom, hogy ember ott fusson, ha a jégvastagság ilyen rohamosan csökken.

Északi-sark Marathon
Északi-sark Marathon
Északi-sark Marathon
Forrás: Tóth István

Hogyan oldottad meg a kis-, illetve nagydolgot abban a hidegben?

Nagyon gyorsan! Volt egy kialakított WC, mire leért a vizelet jégszoborrá fagyott.

A medve nem játék

Jegesmedvével találkoztál-e illetve ha igen akkor mi a teendő? Hogyan készültek a szervezők ilyen helyzetekre?

Volt szerencsém nem találkozni jegesmedvével. A pálya éppen azért van viszonylag rövidre szabva, hogy a szervezők könnyebben tudják kontrollálni és gyorsabban tudjanak beavatkozni vészhelyzet esetén. Elméletileg távcsővel folyamatosan vizslatták a környéket, habár a jegesmedvék ritkán jönnek ennyire északra, mert itt már kevés az eleség. Legalábbis úgy gondolják :) (tudom, rossz vicc)

Nem unalmas a nagy hómezőn 14 kört lefutni? Van valami mentális taktikád?

Gyönyörű volt és el is voltam foglalva mindenfélével, például ha a szélnek háttal kerültünk, akkor próbáltam a szempillámról leolvasztani a jeget, ami széllel szemben ráfagyott. Ez azért volt fontos, mert különben összeragadt a szemem és nem láttam túl jól. Mentális taktika? Aki hosszú távot választ bármilyen sportban, annak bizonyos monotóniához hozzá kell szoknia. A kevésbé gyakorlottak ezt nem bírják.

Miből áll egy frissítő állomás menüsora?

Mindenki a saját frissítőjét hozta magával, ezen felül az oroszok (ők üzemeltették a tábort) némi keksszel és egy szamovárnyi forró vízzel kedveskedtek. Ebből persze nem lehetett inni, mert annyira forró volt, egy kis hóval mixelve viszont iható hőmérsékletű ital lett belőle.

Novemberben mész a sorozat másik versenyére az Antarctic marathonra a Déli-sarkra. Mennyiben különbözik ez a verseny illetve a helyszín az északitól?
Az Antarktiszon van föld a lábad alatt, meg a hőmérséklet is egy kicsit magasabb szokott lenni. Viszont ezt jól elronthatja a gleccserszél vagy szép magyar néven katabatikus szél.

Mit csinálsz máshogy mint az előző versenyen? Van miben javítani?

Biztos van mit javítani, ezen most még nem töprengek.

Az esemény annak ellenére, hogy igen erős nevezési díjat kér, hamar megtelik. Hogyan sikerült nevezni?

Szerencsés vagyok :) a New York Marathon is azonnal sikerült.

A felkészülésed egy sarokműtéttel kezdődik. Tudjuk, hogy "erős kezdés megbosszulja magát" de borítja fel a terveidet túlságosan ez a kis malőr?

Lehet, hogy felborítja, akkor átgondolom a terveimet. Megpróbálom szem előtt tartani azt az alap igazságot, hogy a legéletképesebb az, aki legfogékonyabb a változásra.

Családod végig támogat a nem mindennapi terveidben vagy azért bőséges magyarázatra szorul?

Szerencsére sokat nem kell magyarázkodnom, de azért ilyen esetekben aggódnak értem.

Északi-sark Marathon
Északi-sark Marathon
Északi-sark Marathon
Forrás: Tóth István

Elkísér valaki a szeretteid közül? Van rá lehetőség?

Sajnos erre most nincs lehetőség, pedig mindig jó, ha családtag vagy barát ott van velem. Mondanom sem kell, hogy ez plusz erőt ad és az élményeket is van kivel megosztani.

Mi lenne a 3 legjobb tanácsod annak aki a jövőben le akarja futni valamelyik sarki maratont?

Ha az északit akarja, akkor siessen, mert nem biztos, hogy sokáig kitart a jég. Szerintem fontos a mentális felkészülés. Ha meg már ott van valaki, akkor élvezze. Tudod, carpe diem.

Mi van még a bakancslistádon?

Már kellene írnom? :) Sok minden. Például megtanulni spanyolul, hogy Gabriel Garcia Marquez Száz év magányát eredetiben olvashassam, vagy például tagja lenni a Marathon Grand Slam klubnak, vagy keringőzni a lányaimmal az esküvőjükön. Remélem nekik sincs ellenvetésük. :)

Hirdetés