Kovács Ádám Top 10-ben a Hegyifutó Világbajnokságon Hír

Berendi Antal - Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség
2011/09/16
Rajtot követően Ádám már azonnal az elitben futott , kétséget sem hagyva, hogy ő itt ma el szeretne érni egy jó helyezést
Hirdetés
Tiranában rendezték meg a 27. Hegyifutó Világbajnokságot szeptember 11-én. A Magyar csapat 18 fővel utazott el, mely azt jelentette, hogy mind junior mind felnőtt korosztályban a hölgyeknél és az uraknál is értékelhető csapat ért célba. Előzetesen Kovács Ádámtól vártuk a legjobb helyezést , de mint később kiderült minden várakozást felülmúlóan futott, de ne szaladjunk ennyire előre.
A szállásunk Durresben volt Tiranától nem messze egy festői tengerparti üdülőparadicsomban. A homokos, rendezett tengerpart csodálatos helyszín; természetesen mi nem ezért utaztunk oly sok kilométert, de ez is hozzájárult a futók teljesítményéhez. Két 9 fős busszal tettük meg a közel 1100km-es utat a nem éppen ideális útviszonyok mellett. Kicsit fáradtan, de annál nagyobb örömmel érkeztünk a szállásunkra két nappal a verseny előtt – így ki tudtuk pihenni az út fáradalmait.
A megnyitó ünnepségen az albán Miniszterelnök úr is tiszteletét tette, támogatását jelezve a verseny iránt. Kitettek magukért az Albánok, fantasztikus nyitóünnepséget rendeztek a megjelenő 32 országnak. Mi is büszkék vonultunk Tirana főterén a magyar lobogóval.
Szombaton hivatalosak voltunk a WMRA kongresszusra, ahol az IAAF is képviseltette magát. Döntöttünk a jövő évi Vb helyszínéről is, ami várhatóan Olaszországban lesz.
 

 
És akkor eljött a nagy nap és a verseny Rekkenő hőségben, éles kanyarokkal, kemény kaptatókkal és veszélyes lejtőkkel tarkított pályán a junior leányokkal indult a világbajnokság. 4.3 km volt 1 kör 280m szinttel. Nekik 1 kört kellet teljesíteniük köztük 2 magyarral: Varga Dorottyával és Sipos Annával. 
Dóri az igen előkelő 25. helyen ért célba nagyon okos, taktikus futással. Csapatban Annával kiegészülve a 13. helyet szerezték meg.
Kronológiai sorrendben jöttek a junior fiúk . Radics Csaba bátor futással 29. helyen futott be 61 beérkező közül. Csapatban Cakó Bálinttal és Hajagos Gergővel 14. ek lettek.
Elérkeztünk a felnőtt nőkhöz . Ők is csakúgy, mint a junior fiúk 2 kört tettek meg ezen az igen kemény pályán. Legjobb helyezést Merényi Tímea érte el, aki sajnos még el is esett, de szerencsére tovább tudott futni és még így is ő lett a legjobb magyar 36. helyezésével. Csapatban szép eredménnyel, a 9. helyen végeztek a hölgyek.
Csapat összeállítása Tímea mellett: Szekeresné Bakonyi Fruzsina, Hakkel Tünde, Vass Vera.
 
El is érkeztünk a számunkra nagyon várt férfi felnőtt 3 körös versenyhez. Rajtot követően Ádám már azonnal az elitben futott , kétséget sem hagyva, hogy ő itt ma el szeretne érni egy jó helyezést. Afrikai dominancia volt a verseny elején. Az ugandai fiúk szinte szárnyaltak, Ádám azonban az üldöző bolyban ott volt mögöttük.
Okosan, taktikusan, nem kapkodva rótta a köröket. Mivel nekik déli 12 kor kellett rajtolniuk, így figyelni kellett a folyamatos vízpótlásra is. Ugandai futók figyelmen kívül hagyták ezt a tényt, így ők a vége felé teljesen elszálltak (a legjobb Ugandai „csak” 8. lett), így meglepetésre egy amerikai futó nyerte a vb-t, Ádám pedig alig 3 perccel mögötte a 9. helyen száguldott át a célvonalon, ami minden idők legjobb magyar helyezése a vb-k történetében. Csapatunk Ádám mellett: Pelsőczy Attila, Szekeres Attila, Stépán Zsolt, Szabó Tamás, Kerényi Máté összeállításban 14. ek lettek.
 

 
Eredmények: Junior Women Race 1. EINFALT Lea    SLO 2. YILMAZ Cesminaz   TUR 3. DRAGOMIR Denisa Ionela  ROU … 25. VARGA Dorottya   HUN 40. SIPOS Anna    HUN
Junior Men Race 1. KARAGOZ Adem   TUR 2. PADUA RODRIGUEZ Saul A.  COL 3. ORAK Murat    TUR … 29. RADICS Csaba    HUN 57. CAKO Balint    HUN 58. HAJAGOS Gergely   HUN
Senior Women Race 1. ENMAN Kasie    USA 2. RUKHLYADA Elena   RUS 3. DUMERGUES Marie-Laure  FRA … 36. MERENYI Timea   HUN 40. SZEKERSESNE Fruzsina  HUN 47. HAKKEL Tunde    HUN 50. VASS Vera    HUN
Senior Men Race 1. KING Max    USA 2. ARSLAN Ahmet    TUR 3. DEMATTEIS Martin   ITA … 8. KIBET James    UGA 9. KOVACS Adam    HUN … 76. PELSOCZY Attila 82. SZEKERES Attila 92. STEPAN Zsolt 94. SZABO Tamas 99. KERENYI Mate
Hirdetés