Menü

2011.09.16.     Hozzászólás 0

Berendi Antal - Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség

Kovács Ádám Top 10-ben a Hegyifutó Világbajnokságon

Rajtot követően Ádám már azonnal az elitben futott, kétséget sem hagyva, hogy ő itt ma el szeretne érni egy jó helyezést

Tiranában rendezték meg a 27. Hegyifutó Világbajnokságot szeptember 11-én. A Magyar csapat 18 fővel utazott el, mely azt jelentette, hogy mind junior mind felnőtt korosztályban a hölgyeknél és az uraknál is értékelhető csapat ért célba. Előzetesen Kovács Ádámtól vártuk a legjobb helyezést, de mint később kiderült minden várakozást felülmúlóan futott, de ne szaladjunk ennyire előre.

A szállásunk Durresben volt Tiranától nem messze egy festői tengerparti üdülőparadicsomban. A homokos, rendezett tengerpart csodálatos helyszín; természetesen mi nem ezért utaztunk oly sok kilométert, de ez is hozzájárult a futók teljesítményéhez. Két 9 fős busszal tettük meg a közel 1100km-es utat a nem éppen ideális útviszonyok mellett. Kicsit fáradtan, de annál nagyobb örömmel érkeztünk a szállásunkra két nappal a verseny előtt – így ki tudtuk pihenni az út fáradalmait.

A megnyitó ünnepségen az albán Miniszterelnök úr is tiszteletét tette, támogatását jelezve a verseny iránt. Kitettek magukért az Albánok, fantasztikus nyitóünnepséget rendeztek a megjelenő 32 országnak. Mi is büszkék vonultunk Tirana főterén a magyar lobogóval.

Szombaton hivatalosak voltunk a WMRA kongresszusra, ahol az IAAF is képviseltette magát. Döntöttünk a jövő évi Vb helyszínéről is, ami várhatóan Olaszországban lesz.

 

 

És akkor eljött a nagy nap és a verseny
Rekkenő hőségben, éles kanyarokkal, kemény kaptatókkal és veszélyes lejtőkkel tarkított pályán a junior leányokkal indult a világbajnokság. 4.3 km volt 1 kör 280m szinttel. Nekik 1 kört kellet teljesíteniük köztük 2 magyarral: Varga Dorottyával és Sipos Annával. 

Dóri az igen előkelő 25. helyen ért célba nagyon okos, taktikus futással. Csapatban Annával kiegészülve a 13. helyet szerezték meg.

Kronológiai sorrendben jöttek a junior fiúk. Radics Csaba bátor futással 29. helyen futott be 61 beérkező közül. Csapatban Cakó Bálinttal és Hajagos Gergővel 14. ek lettek.

Elérkeztünk a felnőtt nőkhöz. Ők is csakúgy, mint a junior fiúk 2 kört tettek meg ezen az igen kemény pályán.
Legjobb helyezést Merényi Tímea érte el, aki sajnos még el is esett, de szerencsére tovább tudott futni és még így is ő lett a legjobb magyar 36. helyezésével. Csapatban szép eredménnyel, a 9. helyen végeztek a hölgyek.

Csapat összeállítása Tímea mellett: Szekeresné Bakonyi Fruzsina, Hakkel Tünde, Vass Vera.

 

El is érkeztünk a számunkra nagyon várt férfi felnőtt 3 körös versenyhez.
Rajtot követően Ádám már azonnal az elitben futott, kétséget sem hagyva, hogy ő itt ma el szeretne érni egy jó helyezést. Afrikai dominancia volt a verseny elején. Az ugandai fiúk szinte szárnyaltak, Ádám azonban az üldöző bolyban ott volt mögöttük.

Okosan, taktikusan, nem kapkodva rótta a köröket. Mivel nekik déli 12 kor kellett rajtolniuk, így figyelni kellett a folyamatos vízpótlásra is. Ugandai futók figyelmen kívül hagyták ezt a tényt, így ők a vége felé teljesen elszálltak (a legjobb Ugandai „csak” 8. lett), így meglepetésre egy amerikai futó nyerte a vb-t, Ádám pedig alig 3 perccel mögötte a 9. helyen száguldott át a célvonalon, ami minden idők legjobb magyar helyezése a vb-k történetében.
Csapatunk Ádám mellett: Pelsőczy Attila, Szekeres Attila, Stépán Zsolt, Szabó Tamás, Kerényi Máté összeállításban 14. ek lettek.

 

 

Eredmények:
Junior Women Race
1. EINFALT Lea    SLO
2. YILMAZ Cesminaz   TUR
3. DRAGOMIR Denisa Ionela  ROU

25. VARGA Dorottya   HUN
40. SIPOS Anna    HUN

Junior Men Race
1. KARAGOZ Adem   TUR
2. PADUA RODRIGUEZ Saul A.  COL
3. ORAK Murat    TUR

29. RADICS Csaba    HUN
57. CAKO Balint    HUN
58. HAJAGOS Gergely   HUN

Senior Women Race
1. ENMAN Kasie    USA
2. RUKHLYADA Elena   RUS
3. DUMERGUES Marie-Laure  FRA

36. MERENYI Timea   HUN
40. SZEKERSESNE Fruzsina  HUN
47. HAKKEL Tunde    HUN
50. VASS Vera    HUN

Senior Men Race
1. KING Max    USA
2. ARSLAN Ahmet    TUR
3. DEMATTEIS Martin   ITA

8. KIBET James    UGA
9. KOVACS Adam    HUN

76. PELSOCZY Attila
82. SZEKERES Attila
92. STEPAN Zsolt
94. SZABO Tamas
99. KERENYI Mate