Kérdezzenek bármit, tiszta a lelkiismeretem!

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2012/06/13
A szomszéd 77 éves bácsi 70-szer állt már a Glockner csúcsán. Ja és hegyi futó Világbajnok. És mikor lett bajnok? Múlt héten! Mi…?!
Hirdetés

 

Heiligenblut, a Grossglockner lábánál elterülő mesebeli falu. De tényleg. A Hunguest Hotel meghívásából töltöttünk el pár napot, azzal a nehéz feladattal, hogy kerékpározzuk, túrázzuk be a vidéket. A tervezgetésnél természetesen felmerül, hogy csak meg kellene mászni a Glocknert egyszer. Dániel, a szálloda igazgatója is beismeri, hogy élete célja lett, hogy egyszer feljusson. Miközben álmainkról beszélgetünk, és a hegy megmászásának realitása olyan, mintha a holdra szállást terveznénk, Dánielnek eszébe jut a szomszéd 77 éves bácsi, aki 70-szer állt már a csúcson. Ja és hegyi futó világbajnok. És mikor lett bajnok, hangzik el a kérdés? Múlt héten! Mi…?!

Ambros Unterkircher 77 éves Heiligenbluti lakos, és fut. Hegyre fel, csakis kizárólag. Az öregfiúk világbajnokságon 9,5 Km-t teljesített 1 óra alatt, 886 méternyi szintkülönbséggel!

 


Fotó: Paraferee

 

Hogyan kezdett el futni?
Ez egy érdekes dolog. Fiatal koromban szívproblémáim voltak. Az orvos tanácsolta, hogy kezdjek el futni. Először mégis csak túráztam, majd 43 éves korom óta sífutok. Sífutó edző is voltam, és azért kezdtem el futni, hogy ne maradjak le a tanítványoktól, hogy jobb sífutó legyek. De sokáig többet túráztam. Összesen 70-szer voltam fenn a Grossglockneren. Volt, hogy munka után elindultam, és másnap reggelre a csúcsról visszatérve már megint dolgoztam. (A Grossglockner Ausztria legmagasabb hegye, 3 798 méteres magasságával. Megmászásához 2 napot ajánlanak, egy éjszakát eltöltve egy fenti Hüttében a csúcstámadás előtt- a szerk.)

Mindig csak hegyen futott?
Mindig. Innen csak hegyre fel lehet elindulni. Azaz a kezdetekben egy Atlétikai Klubban edzettem, akik sík maratonra készültek. Az nem tetszett, úgyhogy hamar abbahagytam.

Mindig egyedül edz?
Az előzőleg említett rövid időszakot kivéve igen. 

 


Fotó: Paraferee

 

Mennyit edz?
Naponta, vagy 2 naponta, ahogy kedvem van. Az edzőm régen azt mondta, hogy minden kihagyott nap elvesztegetett idő. Most már azért néha kell az egy nap pihenés.

És az életvitele? Tudatosan étkezik például?
Nem, mindent megeszek! Azért arra figyelek, hogy ne legyen túl zsíros. Egyik kedvencem például a knédli. Azt nagyon jól csinálja feleségem...

Vannak kedvenc útjai? Hol szokott futni betonon/ vagy terepen?
Leginkább terepen. Több tíz év alatt amióta futok, sok új ösvényt fedeztem fel. Gyakran futok fel a Franz Josef Hüttéig (2390 méteren található kilátó, a falu 1300 méteren van- bocsi a szerk.), oda is egy olyan ösvényen, amit én magam fedeztem fel.

 


Fotó: Paraferee

 

Szokta pótolni az elveszett kalóriát a futások végén?
Mindig megiszom 1 vagy 2 sört, az kell!

És lefelé?
Lefelé nem futok, kímélem a térdeimet. Valahogyan megszervezem mindig, hogy lehozzanak autóval vagy busszal, vagy a felvonóval.

Felesége segíti ebben?
Konkrétan ebben nem. Nem tud vezetni. Jobb is így…

 


Fotó: Paraferee

 

Egy kicsit a versenyzésről. Ön a legidősebb induló a versenyeken?
Nem, van egy olasz kollega, aki 2 évvel idősebb nálam. Amúgy összesen 21-en indultunk a korcsoportomban. (75-79 évesek)

És idehaza Ausztriában hány ellenfele van?
2-3 osztrák versenyző van a korcsoportomban. Felfelé én vagyok a legjobb, mert rövidek a lépéseim, de ha síkon futunk, odavágnak a fiatalok!

Hány versenyt nyert meg eddig?
ÁÁÁ…Azt tudom, hogy az egyik évben, a 65 évesek korcsoportjában 18 nemzetközi versenyt nyertem.

 


Fotó: Paraferee

 

Meséljen a Vb-ről egy kicsit..
A verseny maga, Németországban volt Bühlertal-ban. 9,5 km-en 886 métert emelkedett. A Hundseck hegyi verseny története egészen 1977-ig nyúlik vissza. Régi tradicionális verseny ez Németországban.   Mielőtt megnyertem a VB-t, 2x 4. lettem, 2x 3. majd 2. aztán idén sikerült megnyerni.  Duplán örültem a győzelemnek, egyrészt, hogy végre a csúcsra értem illetve külön élmény az Osztrák himnuszt Németországban hallani…

Volt nagy ünneplés itthon?
Volt, volt. 3 sört is megittam!

Manapság a futás mellett mit csinál? Nyugdíjas?
Dehogy. Van 2 fogadónk, az egyiket a fiam vezeti, a másikat mi ketten a feleségemmel. 

Vannak még a céljai a futással?
Idén Bad Ischl-ben lesz még egy, ami kifejezetten nehéz. 4 km hosszú, de 1000 métert emelkedik, ott fogok indulni, a felségem is elkísér. Lesz még az Osztrák Bajnokság, majd az Európa Bajnokság ahol idén el szeretnék indulni. Utána pihenek, elmegyek túrázni…

 


Fotó: Paraferee

 

Hirdetés