Katrinberglauf a hegyifutás eszenciája Hír

Gerlei Tamás
2010/06/25
A Bad Isch fölé magasodó, 1500 méteres Katrin csúcsra vezető hegyifutóverseny több szempontból is különlegesnek számít az „uphill” versenyek világában.
Hirdetés
Gerlei Tamás tollából: Kenyai győzelem pályacsúccsal - A rövidnek mondható, mindössze 4,5 km-es távon a Katrinberglauf indulóira 943 méter szintemelkedés vár, ami 20 %-os átlagot jelent. Mivel az első pár száz méter síkon halad, az ezt követő emelkedős részen helyenként 25-30 %-os szakaszok váltogatják egymást. A Katrinberg „megmászása” során a „normál”, 10-12 km hosszúságú versenyekre jellemző, 1000 méter körüli szintemelkedést sprint távba tömörítve kell áthidalniuk a résztvevőknek, akik között idén én is megmérettem magam.
 
80821-Katrin-GT.jpg
 
A 14. alkalommal megrendezett verseny (amely egyben a Salomon Running Tour egyik állomása is) rajtjánál a kiváló lengyel hegyifutó, Andrzej Dlugosz mellett két kenyai atléta és az idei VB-t rendező szlovén egyesület három versenyzője is rajthoz állt. Az osztrák színeket többek között a fiatal MTB tehetség, Günther Pernkopf ,  a hegyifutó Vk versenyeken edződött David Denifl és a lengyelországi masters VB-re készülő tartományi bajnok, Wolfgang Lehmann képviselte. Utóbbitól tavaly az ebensee-i világkupa futamon még 4 percet kaptam. 
 
80821-Katrin-Toroitich.jpg
 
A rajtot követően a várakozásoknak megfelelően a két kenyai és Andrzej Dlugosz állt az élre, mögöttük a rutinos hegyifutók egy nagyobb csoportja kapaszkodott fel a Katrinbergre.
Mivel nem tudtam, hogy mennyire fogom bírni a végét, a hegy megmászását óvatos tempóban, az élboly mögött, a 15-20. helyen kezdtem meg. Csak a saját technikámra és a megfelelő „fordulatszámra” figyelve hamar áthámoztam magam az előttem lévő osztrák-szlovén csoporton és másfél km-nél már Wolfgang Lehmann mögött futottam, akit egy igen húzós emelkedőn meg is előztem. Időközben a kenyai Philip-Kipkurgat Yiego leszakadt a tempót fokozó Isaac Toroitich Kosgei , Andrzej Dlugosz duótól és folyamatosan esett vissza, előbb a szlovén Kemen Triler , majd két osztrák futó is megelőzte. Kissé hihetetlennek tűnt, hogy 100-150 méterrel előttem fut egy 1:02-es félmaratonista.
A cél előtt 1 km-rel – amikor ismét 30 %-os emelkedőn kellett felfutni – utolértem a kenyait és elmentem mellette. Megpróbálta felvenni a tempóm, de sikerült pár méterrel meglépnem. Az utolsó 200 méteren az egyik murvás részen megcsúsztam, ekkor felzárkózott rám, majd a finisben lehajrázott. A versenyt végül a pályacsúcsot futó Isaac Toroitich Kosgei nyerte Andrzej Dlugosz és a szlovén Kemen Triler előtt. Jómagam összességében elégedett lehetek a 7. hellyel, hiszen egy átbetegeskedett tavaszi időszakot követően az első hegyi versenyemen már nagy nevek mögött célba érve fel tudtam venni a ritmust és a hegyifutók hazájában több mint 1 perc előnnyel megnyertem a 40 év felettiek kategóriáját. Ráadásul a pénzdíjas 5. helyezettől is csak 40-50 métert kaptam. A „lokalmatador” Wolfgang Lehmann 27 másodperccel lemaradva ért célba mögöttem.
A hölgyek versenyében Margit Egelseder diadalmaskodott Carina Lilge-Leutner és Martina Deubler előtt.
 

 
Eredmények: Férfiak: 1. Isaac Toroitich Kosgei KEN 32:33 2. Andrzej Dlugosz POL 32:50 3. Kemen Triler   SLO 36:34 4. Günther Pernkopf  AUT 36:58 5. David Denifl AUT 37:40 6. Philip-Kipkurgat Yiego KEN 37:58 7. Gerlei Tamás HUN 38:03 8. Wolfgang Lehmann AUT 38:30
Nők: 1. Margit Egelseder AUT 40:44 2. Carina Lilge-Leutner AUT 41:19 3. Martina Deubler AUT 45:21

Hirdetés