Interjú Maráz Zsuzsanna ultrafutóval

Interjú Maráz Zsuzsanna ultrafutóval

Tankó József
Tankó József
2013/10/10
Hétköznapi futóból ultratávú országos csúcstartó és a 2015-s Ultrabalaton győztese!
Hirdetés

Két évvel első maratonja után a Balatonalmádiban megrendezett 12 órás ultrafutó országos bajnokságon letette a névjegyét 139,42km-el. Ezzel új országos, férfiakat is megszégyenítő csúccsal nyert. Kíváncsiak lettünk, részben személyes ismeretség okán is, hogy “hétköznapi” futónőből, hogy hozta ki magából ezt a teljesítményt.

 

Fontosabb eredményei és tervei:
2012:
- Ultabalaton 4fős csapatban 3. hely
- Almádi párosban 1. hely

2013:
- Ultrabalaton női páros 1. hely, abszolútban 2. hely
- Sárvár 12 órás versenyen: 117 km

2014:
- Ultrabalaton lesz a fő verseny.
- Almádiban szeretné a 12 órás világcsúcsot megdönteni (ehhez 145 km kell teljesíteni)

2015
- Ultrabalaton női győztes

 

Maráz Zsuzsanna
Maráz Zsuzsanna
Kép forrása: Facebook

 

A gyerek mellett hogy volt időd rendszeresen edzeni?
Az utóbbi 2 évben kezdtem csak bele komolyabb edzés munkába és versenyzésbe. Előtte 10 évig csak az egészséges életmód részeként jártam rendszeresen futni. Kis gyerek mellett nem tudom, hogy lehetne ezt kiviteleznem, de szerencsére a nagylányom most 11.osztályos, így a napi edzéseket könnyebben meg tudom oldani. Sőt, sokszor eljön velem és bíztat, támogat futás közben.

Mondj még 1-2 ötletet azoknak a hölgyeknek, akik szeretnének futni, de úgy érzik, hogy a család és munka mellett erre nincs idejük?
Amikor még kicsi volt a lányom, a többi futást kedvelő anyukával együtt levittük a közelben lévő focipályára a gyerkőcöket, meg sok-sok játékot nekik. Amíg ők egymást közt játszottak, nekünk volt lehetőségünk a focipálya körül futni és szemmel is tudtuk tartani a gyerekeket. Nekem ez volt a megoldás.

Az egyik interjúban azt nyilatkoztad, hogy magad szeded össze az okosságokat ami alapján készülsz. Mégis honnan? A sok info közül, hogyan állítod össze az edzéstervedet?
Az első maratonom előtt Érdy Gábor, az Esztergomi Futóművek futóegyesület egyik vezetője segített az edzéstervemet összeállítani. Így utólag visszagondolva nagyon jó kis edzésterv volt, jól sikerült a felkészülés. Azóta saját edzéstervet állítok össze, de nagyon sokszor beleépítem mások ötleteit, edzésterveikből átveszek egy kis részletet, amit hasznosnak találok.


Nagyon szigorú vagy magadhoz? Ha nagyon nincs kedved, fáradt vagy stb.. akkor is elvégzed a kiírt edzést?
Igen, megkövetelem magamtól, hogy a hétre kiírt távokat, edzéstervet teljesítsem. Az indulás egy fárasztó nap után nem egyszerű, de néhány perc után minden rendbe jön, elkezdem élvezni a futást, kikapcsol. És a futás végére teljesen elszáll a kezdeti fáradtság, jókedvű és feltöltödött leszek. Természetesen van úgy, hogy nem jönnek ki a dolgok, ahogy szeretném és késő este érek csak haza, de még akkor is elindulok futni. Pedig Esztergomban az utóbbi időben a lekapcsolt közvílágítás miatt sem annyira egyszerű a helyzet.

Másokhoz szigorú vagy? Például elvárás, hogy a párod legalább úgy tudjon futni, mint te?
Nincs ilyen elvárásom másokkal szemben. Lányom is nagyon szeret sportolni, teniszezik, bringázik nagyon sokféle sportban is tehetséges. A futásban is látszik, hogy nagyon szépen tudna fejlődni.

 

Maráz Zsuzsanna
Maráz Zsuzsanna
Kép forrása: Facebook

 

Követsz-e valami speciális étrendet?
Még soha nem követtem semmilyen speciális étrendet. Sőt, az első versenyeken kifejezetten rosszul pótoltam az energiát. Volt olyan futóverseny, ahol 3 szál ropival futottam végig, de a legutóbbi, 12 órás almádi OB-ra már sokkal komolyabban készültem. Rendszeresen frissítettem magnézium tablettákkal, banánnal illetve már energiazselével is.

Ha választani kellene, akkor inkább terepen vagy aszfalton futnál?
Nagyon tetszik a terepfutás. Úgy érzem sokkal jobban átmozgat, főleg a hegyről lefelé futások dolgozzák meg az ember combját. Idén többször tartottam terepen is edzéseket, főleg, mikor árvíz volt a Dunán és elöntötte a bicikliutat, ahol futni szoktunk. Nagyon jó útvonalakat találtam terepen Esztergom környékén, csak őszintén szólva nem szeretek egyedül az erdőben futni. Több helyen nincs térerő, ami egy esetleges baleset esetén nem túl jó dolog.

Gondolom, hallottál a mezítlábas futás forradalmáról Mi a véleményed erről? Szoktál-e mezítlábas edzést a programodba illeszteni?
Még nem próbáltam hosszútávon, nincs igazán tapasztalatom. Csak kisebb közös edzések alkalmával a focipálya füvén.

Kiegészítő sportként csinálsz-e valamit?
Az Esztergomi futóművek egyesület közös futásokat, erősítő edzéseket szokott rendezni, melyeken ha van időm szívesen részt veszek. Nagyon jó a társaság, szeretek velük tartani, és mindenkit csak bíztatni tudok, hogy kövesse Őket, bátran csatlakozzon hozzájuk, akár teljesen amatőrként is.

És a jövő?
A következő év legfontosabb eseménye számomra az UltraBalaton lesz, de szeretném Almádiban a 12 órás világcsúcsot megdönteni.

Kívánjuk, hogy a tervből valóság legyen!

Hirdetés