Interjú Dr. Ron Hill-el

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2012/10/09
Átlag napi 6 km futás, lehetőleg kora reggel és mindig más útvonalon...
Hirdetés

Hill úr az utóbbi 42 évben minden nap futott. 3 olimpián szerepelt, ő volt az első aki 2 óra 10 perc alatt futotta a maratont, és most azon fáradozik, hogy 70 éves korára legalább 10 országban fusson. Ennek keretében érkezett hazánkba és vett részt október 7.-én a Budapesti Maratonon.

 

Mekkora távot szokott futni, mitől függ az aznapi táv?
Az átlagos táv 6 km naponta, így hetente 42 km-t tudok futni. De néha ez picit több is szokott lenni. Szeretek általában korán reggel edzeni. Picit kevesebbet futok, ha éppen egy verseny után vagyok, vagy éppen többet, ha időm engedi.

Ha otthon fut, mindig ugyanazon a körön?
Variálni szoktam az útvonalaimat, évszaktól függően, az időjárási viszonyokat is számításba véve, illetve hogy sötét van e vagy éppen világos.

Aszfalt vagy terep?
Nem bánom azt sem, ha aszfalton kell futnom. Például van egy régi vasúti vonal, ami le van aszfaltozva és járműforgalomtól mentes, erre gyakran futok. A terepet is szeretem. Szoktam olyat is csinálni, hogy felfutok egy magasabb csúcsig, ahol szép a kilátás, majd onnan vissza hazáig. Bármilyen terepet bevállalok és sérülés nélkül megfutom.

 

Ron Hill
Ron Hill

Fotó: Ürögi Csaba

 

Reggel vagy este fut? 
Reggelente, mert ha már lefutottam a napi „adagot” nem kell aggódnom azon, hogy esetleg valami megzavar ebben. Ezen kívül pedig jobban érzem magam egész nap ezután.

Milyen cipőben fut?
ASICS cipőben futok, a lightweight modellekben, DS Trainers-ben és különösen a Tarther-ben. Utóbbi egy speciális modell, melyben igazán közel érzi a lábad a talajt. Versenyezni az ASICS Piranha cipőjében szoktam, amely egy minimál modell.

Mennyi időnként cseréli a cipőit?
Akkor cserélem le, amikor már úgy érzem elhasználódott.

Hisz a barefoot mozgalomban?
Igen, a Mexikói Olimpián például így futottam 10.000 méteren, és számos Cross Country versenyen régebben. A versenyzőcipőim mindig a lehető legkönnyedebb/ legvékonyabb talpú cipők voltak.

A mai napig részt vesz a termékfejlesztésben?
Igen, még mindig részt veszek a munkálatokban, leginkább a Hilly zoknik fejlesztésében.

 

Ron Hill
Ron Hill


Fotó: Ürögi Csaba & Spuri futóbolt

 

Azt hallottuk, hogy 70 éves korára 100 országban szeretne futni?
Így igaz, és már meg is jártam a 100 különböző országot.

Melyik volt a legegzotikusabb hely ahol futott?
Görögország. Itt Európai Marathon Bajnok lettem 1969-ben a híres Athéni Marathonon, valamint a 100. Marathonomat is itt futottam 1985-ben. Sokat versenyeztem az USA-ban is. Ezeken a versenyeken amatőrként indultam.

Családban különcként kezelik vagy mindenki fut?
A feleségem és a fiaim is igazi futóként tekintenek rám. A feleségem is futott a London Marathonon 1988-ban. Azóta is minden nap sétál és fut is egy keveset. A fiatalabbik fiam is indult Marathonon, amíg egyszer aztán lesérült, de az egészsége miatt továbbra is fut, az idősebbik fiam szintén.

   

Nézd meg a Ronhill ruhamustránkat:

 

Hirdetés