Így válassz futócipőt

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2019/11/26
Frissítve:
2020/07/18
A futócipő-választás 5 pontja
Hirdetés

Válassz úgy, hogy a következő 7-800 lefutott kilométered minden pillanatát élvezhesd.

Veled előfordult már, hogy hirtelen felindulásból vettél cipőt? Azért, mert megtetszett a reklámja, beleszerettél a színébe, vagy a pályán megláttad valakin, és azt mondtad, most azonnal kell neked is egy olyan?

Míg egy „sima” hétköznapi lábbeli megvétele esetében az érzelemből való vásárlás jó eséllyel működhet, a futócipőknél ez az esetek nagy részében nem bizonyul helyes megoldásnak. Ha ugyanis rosszul döntesz, könnyen lehet, hogy akár komolyabb futósérüléssel végződik a megfontolatlanság, ráadásul a pénztárcád is jóval karcsúbb lesz.

Most adunk pár tippet és szakértői véleményt is a következő futócipőd megválasztásához, hogy a jövőben lefutott kilométereid – legyen az életed első félmaratonja vagy erdei terepfutás - minden lépését élvezhesd.

Leggyakoribb hibák futócipő vásárláskor

Krekács Lászlót, a Nyúlcipőboltok tulajdonosát kérdeztük arról, hogy mik a leggyakoribb vásárlói hibák vagy tévhitek, amikkel az üzleteikben találkoznak.

„A legáltalánosabb és talán a leggyakoribb hiba az, hogy valaki azért szeretne megvenni egy konkrét modellt, mert egy ismerőse ajánlotta neki, vagy, mert a neten azt olvasta – akár egy futófórumban, akár egy futós oldalon -, hogy az a legtutibb.

Szintén sokszor fordul elő az, hogy a vásárlót csakis a cipő színe érdekli, hiába találunk számára kényelmes – kék színű - cipőt, ha számára a piros az álomszín, a kéket nem veszi meg.

Az is előfordul, hogy a próba során inkább nem áruljuk el, hogy hányas cipőt adunk, mert van, aki a megszokott méretéhez ragaszkodva másképp nem lenne hajlandó megvenni egy fél számmal nagyobbat. És hát a futócipők terén is hódít a grammozás, sokan szeretnének minél könnyebb futócipőt maguknak, holott például nagyobb testsúly esetén, rosszul elsajátított futótechnikával egy nagyon könnyű cipő – a kevésbé hatékony csillapítás, gyorsabb amortizáció miatt - egyáltalán nem jó választás.

Természetesen senkit sem szeretnénk és tudunk erőszakkal rábeszélni egy modellre. Az alapos kikérdezés, diagnosztika után irányt adunk a vásárlónak, de a választás már rajta múlik.”

#1 Nem mindegy, hol vásárolsz futócipőt

Az első, és talán legfontosabb dolog, hogy érdemes a nagy sportáruházak tanulmányozása mellett időt szánnod arra is, hogy kisebb, kifejezetten futásra szakosodott üzletet is meglátogass. Nem állítjuk, hogy csak futóboltban találsz majd magadnak megfelelő lábbelit, de a kisebb szaküzletekben jellemzően sokkal nagyobb a választék, ráadásul tényleg személyre szabottan tudnak segíteni.

Egyéni, számítógépes lábdiagnosztikát végeznek, és arra is van lehetőség, hogy ne csak sétálva, egy helyben lépkedve, hanem futva, futópadon vagy -körön is teszteld a felpróbált darabokat. A legjobb, ha olyan helyen vásárolsz, ahol előzetesen nemcsak a lábad boltozatát, lábfejed szélességét és magasságát vizsgálják, hanem azt is, hogy a boka, a lábfej, a térd, a csípő hogyan mozog, illetve, hogy az egymás alatt-felett lévő ízületeknek milyen az egymáshoz viszonyított helyzete.

A kifejezetten futásra szakosodott üzletek eladói ráadásul maguk is vérbeli futók, sportolók, akik pontosan tudják min mész keresztül, amikor cipőt veszel, és sok pár lábat láttak már ahhoz, hogy érdemben segíthessenek.

#2 Ne legyél szégyenlős!

Ha az eladó megkérdezi, hogy hol-milyen terepen-mennyit-mikor-milyen sebességgel futsz, éppen milyen formában érzed magad, mik a közeli, távoli futócéljaid, vannak-e a fizikai panaszaid, sérüléseid, legyél őszinte. Valld be azt is, ha csak havi egyszer futsz mostanában, és azt is, ha betonon futsz terepcipőben, vagy fordítva (ejnye!).

A válaszaid alapján jól behatárolható lesz, hogy milyen típusú cipő passzol hozzád, futóstílusodhoz, alkatodhoz és lábadhoz.

Ha például sokat futsz utcán, parkokban, járdákon és aszfaltos utakon, akkor utcai futócipőt érdemes választanod (road running). Ha akkor is kimész futni, ha éppen szakad az eső, csúszik az út, hó vagy latyak van, illetve előszeretettel mész erdei ösvényekre, köves, ingatag terepre, akkor a nagyobb tapadást adó terepfutó lábbeli lesz a nyerő. 

Ha puha, rekortán talajon gyűjtöd a kilométereket, akkor az aszfaltos vagy versenyfutócipők lesznek ideálisak. Ebben az esetben érdemesebb egy nem túl nagy csillapítású, alacsonyabb sarkú cipőt beszerezni, ellenkező esetben a túlzott puhaság instabillá teszi a lépéseket, és hosszú távon akár a lábizmok, gerinc, csípő izmai is túlterhelődhetnek.

Ha új cipőre „vadászol”, mondd el az eladónak azt is, miért akarod lecserélni a mostani csukád, mivel voltál elégedett, és mi az, ami nem tetszett benne. Ne fogd vissza magad, és bátran próbálj fel annyi cipőt, amennyit csak akarsz, és folytasd a válogatást mindaddig, amíg tökéletesen elégedett nem vagy. Egy jó eladó akár az egész raktárkészletet eléd varázsolja, hogy a végén tényleg a megfelelő cipőt vidd haza.

#3 Nem mindegy mikor próbálsz futócipőt

Tudtad, hogy a lábfejed szinte állandó változásban van? Délutánra, kora estére a reggeli méretéhez képest valamivel nagyobb, és futás előtti állapotához képest futás után is duzzadtabb, ezért célszerű nem korán reggel, hanem dálután 3-4 óra után cipőt próbálnod és vásárolnod. Ha pedig már eljutottál az üzletbe, ne akard 10 perc alatt lezavarni a vásárlást, hanem szánj akár egy órát is a válogatásra, próbálásra. Könnyen lehet, hogy az első cipő jó lesz, de az is lehet, hogy csak a negyedik-ötödik jön be.

#4 Ne dobd ki a régi futócipődet!

Ha vásárolni indulsz, lehetőleg vidd magaddal a lecserélni kívánt futócipőd is, illetve azt a zoknit/zoknikat, amikben a legjobban szeretsz futni. Egy szakavatott eladó a használt cipőd alapján is látja majd - sok esetben a számítógépes eszközöknél sokkal pontosabban -, hogy milyen irányban mozoghat a lábfejed, milyen terheléssel futsz, tehát, hogy van-e bármilyen talajfogási, -becsapódási rendellenesség.

#5 Ismerd a futócipő méreted!

Sokan követik el azt a hibát, hogy a hétköznapi cipőik méretéhez ragaszkodva akarnak futócipőt venni. Mivel a lábad folyamatosan alakul (ld. #2), a kereszt- és harántboltozatok sem maradnak örökké ugyanolyanok, sőt, a rendszeres futással ledobott kilók is jelentősen befolyásolják a lábfejeden lévő teher elosztását. Tehát ne a régi cipőd méretéből indulj ki.

Új futócipő vásárlása előtt mérd meg pontosan újra a lábad! Ne a talpbetéted, amit most használsz, hanem a talpad! Kalkulálj azzal, hogy minden futólépésed során rövidül valamennyit a cipőd a lábadhoz képest, és ez igen kellemetlen hatással lehet a lábujjaidra, ha kicsi a cipőd, és az ujjaknak nincs helye előre mozogni, mert minden lépésnél odanyomódnak a cipőd orrához. Ilyen esetekben szokott jönni a klasszikus körömleválós szitu (juj!)... Plusz vedd azt is figyelembe, hogy a kilométerek gyarapodásával a lábad is egyre jobban dagad, és ez szintén odáig fajulhat, hogy a futás előtti cipőméret a futásod végére kényelmetlenné válik, a cipő szorít, a lábad dagad és zsibbad...

Ehhez a ponthoz plusz egy jótanács Guttmann Zoltántól, a MultiNavigátor üzlet vezetőjétől: 

„Hosszú futásoknál, amikor 1.5-2 óránál is többet futsz alkalmanként (15-20 km-t, vagy annál is többet) a lábadnak el kell viselnie a több tízezerszer becsapódást és elrugaszkodást.

Ilyenkor a láb egy kicsit megduzzad, így ezt is bele kell kalkulálni a cipő választásnál, hogy a láb szélesedik és elterül. Ha a cipő az orr résznél megerősített lábujjvédelemmel van ellátva, akkor érdemesebb annyival nagyobb cipőt választani, ami a láb megdagadásakor még nem ér hozzá a lábujjakhoz. Ilyenkor dupla zoknival is érdemes felpróbálni a cipőt, és ha továbbra sem nyom sehol, a lábujj nem ér hozzá az elejéhez, oldalához, akkor a hosszú futások következtében nem lesz sérülés."

Ha mindezeket megfogadod, jó eséllyel elégedett leszel a vásárolt futócipőddel.

Milyen futócipőt vegyek? A legjobb futócipők tesztje.

Hirdetés