Futócipők fajtái - Milyet vegyek?

Futócipők fajtái - Milyet vegyek?

Baumann Viola
Baumann Viola
2015/03/11
Szupinál, pronál, minimalista...Melyik való nekem?
Hirdetés

Szupináló

Alulpronáló lábra való cipők. A szupináló lábú futó külső talpélre érkezik, majd nem gördül kellően befelé a lába, ezért sérül a becsapódás tompításának a képessége. Jellemző a magas lábboltozat. A szupináló lábra olyan cipő kell, ami erősen párnázott, tehát átveszi a csillapítás feladatát. A stabilizáló cipők a kívánt hatás ellen dolgoznak, mindenképp fontos, hogy a lábfejnek legyen lehetősége befelé dőlni, mozoghasson futás közben. A Salomon Speedcross-ok például neutrális-szupináló cipők, ez látszik a nagyon durva sarokcsillapításon is.

Salomon-Speedcross.jpg
Salomon-Speedcross.jpg

 

Pronáló

Valójában a pronálás kívánatos biomechanikailag, hiszen a kellő csillapításhoz a sarok vagy középtalp talajfogása után a lábfejnek némileg befelé kell gördülnie. A pronáló lábra való cipők azonban a túlpronálás, tehát a túlzott befelé dőlés ellen védenek. A pronáló lábnak alacsony a boltozati íve, így ide tartoznak a lúdtalpas lábfejek is. A pronáló (lábra való) cipők erősen stabilizálnak, a sarkuk merevebb, és gyakran jelentős boltozati emelésük van, ezzel akadályozzák meg a befelé dőlést. A pronáló lábú futónak nem jó a túlzott csillapítás, mert az destabilizálja a mozgást, és könnyebben létrejön a befelé dőlés, ami nagyon megterheli a bokát és a térdet (, és minden mást is, ami ezekkel összefügg). Ilyen cipő az .

Asics-Gel-Kayano.jpg
Asics-Gel-Kayano.jpg

 

Neutrális

Jellemző rá a maximális talpközépi párnázottság és a minimum támogatás (tehát nincs például erős boltozati emelése). A biomechanikailag hatékony futóknak való, akik középtalpra vagy a lábfej elülső részére érkeznek, és normális, vagy magas talpboltozattal rendelkeznek. Ha valakinek ideális a talajfogása, akkor nem is szabad szupináló vagy pronáló cipőt választania. A Nyúlcipőbolt szerint ilyen cipő a Mizuno Wave Rider, de azt csak a használói tudnák megmondani, hogy lehet-e ebben nem sarokra érkezni.

Mizuno-Wave-Rider.jpg
Mizuno-Wave-Rider.jpg

 

Naturális

Kicsit megfoghatatlan kategória, csak bizonyos gyártók használják. Ezek azok a cipők, amik elindultak a minimalista trend felé, de valahol félúton elakadtak. Párnázottak, csillapítanak, igazából jellemzően be lehet őket sorolni a neutrális, vagy pronáló/szupináló kategóriába. Legfeljebb ott lehet meghúzni a kategóriahatárt, hogy nem 10-14 mm-es dropjuk van, hanem valahol 10 alatt, de nem sokkal, illetve a talpkialakítás szabdalt, ezzel kicsit több mozgásteret engednek a stabilizáló izmoknak a kompenzálásra. Ilyen például az .

Asics-Gel-Excel.jpg
Asics-Gel-Excel.jpg

 

Minimalista

Ezek a cipők a naturális és a mezítlábas cipők között helyezkednek el párnázottságban. Jellemzően nagyon könnyű konstrukciók, és nagyon kicsi, vagy semmilyen boltozati megtámasztással nem rendelkeznek. A dropjuk 0/4-8 mm-es, ami motiválja a középtalpi talajfogást. A minimalista cipőknek azonban még lehet enyhe párnázottsága, a talp véd a talaj egyenetlenségeivel szemben (ld. keresztbe futó vérnyúl). Némely minimalista cipő stabilizál is, hogy segítsen a pronálóknak a mezítlábas futóstílusra való átállásra. Nagyon letisztultan minimalista az Inov-8 Trailrocja.

Inov-8-Trailroc.jpg
Inov-8-Trailroc.jpg

 

Mezítlábas

A mezítlábas cipőknek nincs dropjuk, és a talpuk is rettentően vékony (jellemzően 3-4 mm). Nem igazán védenek a talaj kihívásaival szemben, minden kavicsot jól be lehet bennük azonosítani. A mezítlábas cipő motiválja a középtalpra vagy a lábfej elülső részére való érkezést, az aszfalton futást kevésbé. Egyáltalán nem párnázott, a becsapódásnál az izmokat használja a térd, boka, gerinc védelmére. Általában nagyon könnyűek. Ilyen pl. az Inov-8 Bare-Grip.

Inov-8-Bare-Grip.jpg
Inov-8-Bare-Grip.jpg

 

Ha ezek után továbbra sem vagy biztos benne, hogy számodra milyen futócipő való, illetve milyen a lábfelépítésed, látogass el egy futó szaküzletbe (pl.: multiNavigator, vagy Nyúlcipőbolt), ahol szakértők segítenek a döntésben.

A példának felhozott cipők esetén lényegtelen, hogy utcai-, vagy terepfutócipő-e.

 

 

Hirdetés