Fuss a kutyáddal! Hír

Fuss a kutyáddal! Hír

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2019/09/17
Frissítve:
2020/11/16
Hogyan lehet négylábú barátodból a legjobb futópartnered?
Hirdetés

Milyen felkészülés, milyen eszközök szükségesek ahhoz, hogy ezentúl együtt rójátok a kilométereket, és akár versenyen is induljatok?

Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ, segítségünkre pedig Füzi Júlia volt, aki a MEOESZ (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége) Agility Bizottságának tagja, aktív agility (kutyás ügyességi verseny akadálypályákkal) sportoló. Bár Juli az agility mellett jelenleg csak hobbinak tekinti a kutyás futást, 2017-ben indult az egyre népszerűbb Hard Dog Race versenyen, ahol a női mezőnyben kapásból 10. helyen végzett Tig nevű border collie-jával.

 

Hard Dog Race Forrás: Julius-K9 Magyarország
Hard Dog Race
Kép forrása: Julius-K9 Magyarország

 

Más úgy futni, hogy a legjobb négylábú barátod segít a tempót tartani...

Mióta futsz kutyával?

Évek óta futok a kutyáimmal, nálunk ez szinte kötelező kiegészítője az agility edzéseknek. Szükség van rá a kutyák, és a saját magam állóképessége miatt is. Számomra sokkal szórakoztatóbb velük a futás, mintha magamban rónám a kilométereket. Nem tűröm túl jól a monotonitást, és a bordereimet figyelve gyorsabban múlik az idő. Jó megfigyelni azt, hogy ilyenkor előtérbe kerülnek természetes ösztöneik, vadásznak, rohannak, szimatolnak és borzasztóan élvezik a szabad mozgást. Sokszor futunk így, hogy ők szabadon jönnek velem, de rendszeresen beiktatok olyan futóedzéseket is, amikor agilitys versenyző kutyám hámban és pórázon fut előttem és húz engem.

Akkor kezdtem el ezt, amikor elhatároztam, hogy elindulunk a Hard Dog Race kutyás futóversenyen. Az agility pályán fizikai kapcsolódás nélkül dolgozunk együtt, úgyhogy merőben új érzés volt, amikor a szó szoros értelmében összekapcsolódva futottunk. Az agilitys múltunk miatt nagyon jó volt köztünk az együttműködés, nem volt gond a kutyám irányításával, vagy azzal hogy ide-oda rángatott volna. Számomra döbbenetes élmény volt fizikailag is megtapasztalni azt, hogy Tigi milyen erős, és hogy mennyire más úgy futni, hogy a legjobb négylábú barátod segít a tempót tartani. 

 

Hard Dog Race Forrás: Vizslafotózás.hu
Hard Dog Race
Kép forrása: Vizslafotózás.hu

 

 

A Hard Dog Race egy kutyás akadálypályás futóverseny, amelyet kutyának és gazdájának egy párost alkotva, közösen kell teljesíteniük: együtt sárban, vízben, lejtőn, emelkedőn és speciálisan épített akadályokon át. Megálmodója Púza András, aki gyerekkori kutyás élményeit, mentőkutyás és kutyavezető tűzszerészi, harcművészeti tapasztalatát ötvözve indította útjára a HDR® versenysorozatot.

 

Számodra mi a különbség a kutyás és a kutya nélküli futás között?

Laikusként a legnagyobb különbség számomra az volt, hogy jóval gyorsabb iramot tudtunk együtt diktálni, mint én kutya nélkül futva bármikor. Iszonyat nagy adrenalinlöket, amikor szinte szállsz a kutyád után és a lábad épphogy érinti a földet két lebegés között. Erre az élményre őszintén szólva nem számítottam. Azon viszont ezek után már egyáltalán nem csodálkozom, hogy mennyi gazdit ránt magával a kutyás futás - vagy hivatalos nevén canicross sport élménye.

Hard Dog Race Forrás: Julius-K9 Magyarország
Hard Dog Race
Kép forrása: Julius-K9 Magyarország

 

A canicross nem más, mint futó- terepfutó sport kutyásoknak, melynek során a 12 hónapot betöltött életkorú kutya és gazdája kijelölt pályán, egymással összekötve fut. Fontos kitétel, hogy a kutyának minimum a pálya 95%-án elöl kell futnia úgy, hogy közte és gazdája között egy póráz feszül. A canicrosshoz alapfeszerelés a kutyára rögzített hám, ami kényelmes, szabad mozgást biztosít a négylábúnak, szintén alapkellék a részben rugalmas összekötő póráz és széles, párnázott öv. 1999 óta létezik Magyar Canicross Sportegyesület, melynek alapítói elsősorban kutyás terepfutó (canicross) és terepkerékpáros (bikejöring) versenyzők voltak.

 

Milyen kutyával lehet futni?

Kutyás futó bárkiből lehet, kivéve talán a legapróbb ebecskék gazdáit. De ha van egy mozgékony középtermetű – vagy annál nagyobb kutyánk, bennünk pedig ambíció arra, hogy nyakunkba vegyük a környék futóterepeit, csak bátorítani tudok mindenkit arra, hogy belevágjon.

Ha úgy érzi valaki, hogy a kutyájával szeretne futni, szerintem érdemes tapasztalt edzők, versenyzők segítségét kérni az edzésekben. Canicrossozni meg kell tanítani a kutyát, az élvezetes közös futásokhoz jó, ha kutyánk emberek és más kutyák jelenlétében is nyugodtan tud viselkedni, és tud a munkára koncentrálni. Négylábú barátunknak legalább annyit tudnia kell, hogy vezényszóra gyorsítson, lassítson és irányt változtasson vagy megálljon. Ezeket a legjobban egy kutyás futáshoz értő edzőtől sajátíthatjuk el.

 

Hogyan zajlik egy versenyfelkészülés? Például a Hard Dog Race®-re?

Manapság nagyon sok segítséget tud kapni egy kezdő abban, hogy hogyan tegye meg az első lépéseket. Érdemes kikérni tapasztaltabb kutyás futók tanácsát, mert vannak buktatói ennek a sportnak is. Mint ahogy humán szempontból legfontosabb egy jó futócipő, a kutyák felszerelésének beszerzésekor is érdemes körültekintően eljárni.

Kutyás futáshoz a legjobb , ha speciális futóhámmal szereljük fel a kutyánkat, amely megfelelő méretű : nem túl laza, de nem is szorítja a kutyánkat, és mozgás közben szabadon hagyja a vállát. Itthon már széles a választéka kifejezetten canicross-ra tervezett felszereléseknek, kis utánajárással megtalálhatjuk a kutyánk számára leginkább megfelelőt.

A kényelmes hám nem csak a sérülések megelőzését szolgálja, kutyánk egyszerűen ebben fogja jól érezni magát, így bármikor szívesen indul majd útnak. A motivációval általában nincs is gond, sok munkakutya fajta szinte az ájulásig képes dolgozni a gazdájáért, épp ezért nagyon fontos a fokozatosság és a tudatosság a kutyás futóedzések tervezésében is. Mint ahogy mi magunk sem indulunk nulla edzéssel maratoni távon, úgy a kutyánkat is csak fokozatosan növekvő edzésterhelést követően tudjuk kutyás futóversenyen hosszabb távokon indítani.

Hard Dog Race Forrás: Julius-K9 Magyarország
Hard Dog Race
Kép forrása: Julius-K9 Magyarország

 

A kutyád szokott jelezni, hogy aznap éppen semmi kedve sincs edzeni, futni?

A legtöbb kutya természetéből fakadóan bármikor örömmel indul velünk sportolni, de a mi felelősségünk az, hogy négylábú társunk jólétéről gondoskodjuk a közös munka során is.

Kerüljük a mozgást extrém időjárási körülmények között, és figyeljünk arra, hogy kutyánkat milyen talajon futtatjuk. A nyári forróság, kemény talaj sokkal károsabb a kutya egészségére nézve, mint gondolnánk.

 

Speciális étrendre van-e szükséges a kutyának?

Hát igen, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sportoló kutya táplálása eltér a megszokottól. A munka folyamán megnövekedett táplálékigényt jó minőségű eledellel szolgáljuk ki, és érdemes sportkutyák számára készített táplálék-kiegészítőket is adni a gyors regeneráció és az egészség hosszú távon való megtartása érdekében.

 

Mire készültök, és mi az eddigi legnagyobb sikeretek?

Nálunk a közös futás egyelőre hobbi marad, válogatott versenyzőként az agility mellett sajnos nincs időm komolyabb canirossos célokért is ringbe szállni, bár a kisördög ott motoszkál bennem, és egyszer talán nekifutunk annak, hogy a HDR női mezőnyében szerzett 10. helyünkön megpróbáljunk javítani.

 

Bővebben

 

HDR

 

Magyar Canicross Egyesület

 

 

Hirdetés