Betiltják az utcai futóversenyeket? Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/11/22
Képtelen döntéssel állt elő a Fővárosi Közgyűlés Városképvédelmi bizottság a szerdán: megtagadta az összes 2008-as utcai futóverseny közterülethasználati kérelmét.
Hirdetés

Horváth Gyula (Mszp) és Ughy Attila (Fidesz) bizottsági elnök is úgy vélte, hogy ezek az utcai rendezvények aránytalanul zavarják a fővárosiak közlekedését . Szerintük ilyen sportrendezvényeket olyan helyen kellene megrendezni, "ahol nem okoznak ennyi galibát".  

John Emese "elképesztőnek és ostobának" nevezte a bizottság döntését , ezért annak felfüggesztését kéri Demszky Gábor főpolgármestertől.  

Az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője az MTI -nek elmondta: a maratoni és félmaratoni futóversenyek növelik a főváros vonzerejét, de a város bevételei miatt is fontosak. A frakcióvezető szerint az utcai futóversenyek nemcsak az élsport, hanem a tömegsport szempontjából is fontosak , különösen azért, mert vonzóvá teszik a sportolást a gyerekek számára .  

John Emese elmondta: a maratoni és a félmaratoni futóversenyeken rendszeresen mintegy háromezer külföldi versenyző vesz részt, ez körülbelül nyolcezer, kifejezetten emiatt Budapestre látogató turistát és 21 ezer vendégéjszakát jelent. Ezek a turisták hozzávetőlegesen 600 millió forintot költenek el évente budapesten.  

Ikvai-Szabó hozzátette: igaz ugyan, hogy a különböző érdekcsoportok, így jelen esetben a sportolók, a közlekedő polgárok és a turizmus között kompromisszumokat kell kötni, de csak szakmailag megalapozott döntéseket szabad hozni, különösen most, amikor egy új Budapest brand építés közepén a nagy turisztikai vonzerővel rendelkező kulturális és sporteseményeknek kiemelt szerepet szán a Főváros.  

Valószínűsíthető azért, hogy bőven nagy lesz a nyomás a tömegsport oldaláról ahhoz, hogy jövőre is futhassunk a fővárosi aszfalton. Az ilyen megdöbbentő kijelentések feleslegesen hergelik a közvéleményt, amire manapság a legkevésbé van szükség. Ha gondot okoznak az ilyen népszerű rendezvények, nem megszüntetni, orvosolni kellene a problémát.

 

Mozgásvilág.hu
Hirdetés