Babakocsival futni nemcsak az anyukának élmény Hír

Babakocsival futni nemcsak az anyukának élmény Hír

Nedjalkov Bea
Nedjalkov Bea
2020/04/20
Három gyermekével szinte a kezdetektől együtt fut dr. Vízi-Simon Csilla, akivel a babakocsis futásról beszélgettünk. 
Hirdetés

A babakocsival történő futás már Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően a növekvő számú rekortán borítású futópályák kialakításának. Az Amerikai Egyesült Államokból származó divatnak így már sok aktív anyuka is hódolhat hazánkban. A sportos babakocsik választéka is széles, így mindenki megtalálhatja az igényeinek és a pénztárcájának megfelelő változatot.

Három gyermekével szinte a kezdetektől együtt fut dr. Vízi-Simon Csilla. A Szegeden élő amatőr futó és édesanya a várandósságai alatt is mindig aktív volt, és a szülések után is ahogy csak lehetett, elkezdett mozogni. A babakocsis futás által pedig a gyermekeivel is hamar megszerettette a szabad levegőn való sportolás érzését. Nemhiába, igazi sportos családról beszélünk, hiszen Csilla férje dr. Vízi András amatőr korosztályos triatlonversenyző, így a családban a mindennapos és rendszeres sport természetes. A gyermekek is így nőnek fel, ezt látják, hogy a szülők aktívan és egészségesen élnek. Csillával a babakocsis futásról beszélgettünk. 

A babakocsival futó anyuka

Mikor láttál először élőben babakocsival futó anyukát?

2014-ben, amikor a WizzAir félmaratonon Budapesten voltunk, leszólítottam Nyári Fruzsit, a Fuss Babakocsival egyesület vezetőjét, hogy tudna-e segíteni kicsit közelebbről megismerkedni a babakocsis futással és persze igent mondott. Van egy Fuss Babakocsival BSI csoport a facebookon, Fruzsi felvett a csoportba és ott láttam a babakocsival futó anyukat és apukat legelőször.

Már te is édesanya voltál akkoriban?

Ekkor már 10 hetes terhes voltam a legidősebb gyermekemmel.

Hogy jött az a gondolat, hogy Te is babakocsival együtt futni fogsz?

Nincs segítségünk Szegeden, Andris szülei Kiskunfélegyházán, az én szüleim Budapesten és Salgótarjánban élnek. Olyan sport után keresgéltem, amelyre a babát is magammal tudom vinni. A futás adott volt, mert már a várandóság előtt is futottam és az, hogy mindezt a babámmal együtt is megtehetem, óriási örömöt okozott számomra.

Mikor kezdtél futni?

2012 augusztusában Frankfurtban voltunk gyakorlaton és ott szippantott be úgy igazán a futás. Nagyon tetszett, hogy a közeli parkban a nagyon fiataloktól kezdve, az idősebb korosztályig rótták a köröket.

A babavárás alatt is végig sportoltál az egészséges határok betartása mellett. Mennyi időt hagytál ki a futásból?

A legutolsó várandóságom alatt a 30. terhességi hétig futottam, utána már nem esett jól. 2019 januártól júniusig nem futottam, de ezalatt is sportoltam, erősítettem, görgőztem, kb. 2 hónap maradt ki úgy, hogy nem sportoltam.

Melyik terhesség után volt a legkönnyebb és a legnehezebb regenerálódni és visszatérni a mindennapos sporthoz?

Most, a harmadik terhességem után volt a legkönnyebb a regenerálódás, a legnehezebb a második után volt.

Szegeden egy futóklubot is vezettek, közösségi futásokat szerveztek a Polar márka nagyköveteként. Ezáltal sok anyukát is meg tudsz szólítani, hogy látod, általad népszerűbb lett a babkocsis futás a városban?

A POLAR nagykövetség mellett létrehoztunk egy futócsoportot a facebookon (Fuss a Szegedi Gyereksebészetért), amellyel a Szegedi Gyermekklinika Gyermeksebészeti osztályának gyűjtjük a kilométereket , ide mindenki feltölti az általa megtett távot, én is így teszek minden alkalommal, ezáltal másokat inspirálok, hogy három gyerek mellett, babakocsival is megy ez.

Szerencsések vagytok, hiszen sík, aszfaltos, jó minőségű utakon tudtok együtt futni a gyermekeitekkel. Milyen érzés a babakocsival futni? Mesélj kicsit róla azok számára, akik mondjuk hegyvidéken élnek, vagy csak terepen futnak és nem is tudják elképzelni a babkocsis futást?

Eleinte nagyon furcsa, mivel egyik kezedet nem tudod használni a babakocsis futás során, de idővel hozzá lehet szokni. A legtöbb futóbabakocsi fixkerekes (hogy elkerüljük az esetlegesen beforduló első kereket, így kivédjük az ebből adódó baleseteket), sokkal nehezebb vele irányt változtatni. A babakocsik önmagukban is nehezebbek, mint egy sima babakocsi, pláne még ha benne ül valaki és még futsz is vele. Viszont óriási előnye, hogy mindent elnyel a babakocsi, zselét, sótablettát, kulacsot, telefont, nem kell külön hátizsákot vinned ezért.

Thule Glide és Urban Glide

Ha babakocsi nélkül mész futni akkor hiányzik a gyermeked, vagy olyankor megpróbálod kihasználni az adott edzést mondjuk résztávozásra? Ha egyáltalán van ilyen?

A legtöbbször babakocsival futok, még a résztávos edzéseim során is, mert általában délelőtt edzek, hogy a délután a családé legyen vagy esetleg, ha Andrisnak van edzése, akkor ő is meg tudja csinálni. Ha gyerek nélkül futok, akkor próbálom élvezni és kihasználni, hogy egyedül vagyok. Eleinte nagyon rossz volt, önző dolognak éreztem, nagyon hiányzott Barni, a harmadik gyerek után már örülök, hogy legalább a futás idejére csend van.

Hány hónapos kortól lehet elkezdeni a babkocsis futást?

Fél éves kortól ajánlott, de a legbiztosabb akkor, amikor már a gyermek ülni tud (a nagyokosok szerint). Én úgy gondolom, hogy szülés után nem fogsz 5 perces ezrekkel menni, így nem gond, ha már hamarabb is futsz a babával, nem hiába vannak már mózeskosarak is a futóbabakocsikhoz.

Milyen babakocsit használsz? Direkt a futáshoz választottad?

Jelenleg 5 futóbabakocsink van (3 single kocsi és iker, amibe két gyerek is belefér és ebből az egyik biciklisutánfutóvá alakítható.) Mindig az adott terephez választom ki őket, mostanában csak Borival futok, így a single kocsik közül választok, ha durvább a terep, akkor  a BOB Utilityvel, ha jobb, akkor a BOB Ironmannel megyek.

Milyen előnyeit és hátrányait tapasztaltad eddig a babakocsival történő futásnak?

Erre a férjem csak annyit mond, hogy 3 legyet ütünk egy csapásra, a gyerek alszik vagy nézelődik, levegőn van, mi le tudjuk az edzést és még együtt is vagyunk. A gyerekemnek példát mutatok, ebbe nő bele. Az emberek mindig érdekesen néznek rám, ránk, de inkább kedvesek, bíztatnak, eddig egy kezemen meg tudom számolni a szóbeli atrocitások számát. Gyorsabban eljutunk bárhova, mintha ugyanazt az utat gyalogosan, sétálva tettem volna meg.

Ajánlanád-e minden kisgyerekes anyukának a babakocsis futást?

Annak nem ajánlom, aki a futásában nem hajlandó kompromisszumot kötni, ez nem rólad szól, hanem a gyerekedről. Ha pl. megláttok útközben egy játszóteret, az esetek 99%-ában meg fogtok állni.

Hirdetés