Aktív életet élsz és látásjavításra szorulsz?

Aktív életet élsz és látásjavításra szorulsz?

(x) - Támogatott tartalom
2015/06/08
Dioptriás sportszemüvegek

Napjaink „népbetegségségének” számít a látáskorrekció szükségessége, melyre ugyan a hétköznapokban számos megoldás kínálkozik, az aktív életet élők már nehézségekbe ütköznek. Vagy még is van megoldás?

Felmérések szerint hazánkban minden harmadik embernek szüksége lenne bizonyos fokú látáskorrekcióra, mégis a legtöbben sportolás közben nem hordanak sem kontaktlencsét, sem már dioptriáskeretet – kockáztatva ezzel saját testi épségüket is. Ennek oka egyrészt az, hogy ezek viselete sportolás közben kényelmetlen, ráadásul az utóbbiak veszélyesek is – a fémkeretek, illetve a nem sportolás közbeni viseletre tervezett műanyag keretek fizikai behatások során arcunk és szemünk épségét veszélyeztetve deformálódhatnak, vagy épp törhetnek! Pedig van jó megoldás, ráadásul egy kézből rögtön több féle is!

 

Rudy Project0
Rudy Project

 

Dioptriás szemüvegre van szükségem – miért ne élvezhetném önfeledten a sportot?

Az idén már 30 éves olasz Rudy Project kínálatában kiemelkedő komfortot és szemvédelmet biztosító, minden körülményre alkalmazható szemüvegeket találunk. A szárak és orrnyergek teljes mértékben arcformánkra – egyszerűen, ujjainkkal, hő hatás nélkül – alakíthatók, hisz nincs két ugyanolyan fejforma, így a lehető legjobb kényelem eléréséért a szemüvegnek kell alkalmazkodnia a fejünkhöz.

A keretek rugalmasak és strapabíróak – karbon, alumínium, titán, magnézium és szilícium anyagok különböző ötvözeteit használva – így nem csak tökéletesen illeszkednek arcunkra, de kényelmesek és a szem- és arcvédelmét biztonságosan látják el.

A Rudy Project sportszemüvegek cserélhető lencsések, hogy mindig alkalmazkodhass az időjárási körülményekhez, és minden alkatrészük cserélhető – ami még fontosabb: ezek kaphatók is, legyen szó színes szárgumiról, orrnyereg csavarról, vagy tartalék lencséről!

 

Rudy Barbazza 1985-ben indította útnak álmát, egy kifejezetten a sportolók igényei szerint tervezett szemüveg márkát, a Rudy Projectet. A cég filozófiája a kezdetektől fogva ugyanaz: a minden igényt kielégítő, teljes körű szolgáltatás nyújtó szemüveg eléréséhez nélkülözhetetlen a részletekbe menő odafigyelés, az igények felmérése, és a folyamatos fejlesztés - legyen szó akár az alapanyagokról, vagy akár a formatervezésről. Ennek köszönhető, hogy napjaink egyik piacvezető sportszemüveg gyártójává vált a Rudy Project.
 

 

Ha pedig látáskorrekcióra szorulunk, ezeket a szemüvegeket több módon is dioptriázhatjuk – így élvezve minden komfortnövelő és szemvédelmi tulajdonságukat, amit egy professzionális sportszemüveg nyújthat.

 

Clip on
A legrégebbi és legolcsóbb megoldás

Clip on
Rudy Project

A sportszemüveg keretének lencséje mögé, a keret nyergére pattintható segédkeret már sok éve létezik – a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást kínálva ezzel a dioptriára szorulók számára. A korábbi, teljes keretes – és kicsit kevésbé trendi megjelenésű – betétet tovább fejlesztették, így ma már egy félkeretes, a korábbi, markáns megjelenéshez képest sokkal visszafogottabb és divatosabb verzió érhető el.

A félkeret-damilos inzertet 12 féle sport keretbe lehet bepattintani, és +5-től -7-es dioptriáig csiszolható bele lencse! Ráadásul nem igényel speciális gyártási módot, így bármelyik optikus – és akár a hazai forgalmazó is – elkészítheti bele a lencse igényedet.

 

A clip on előnye,

hogy kedvező áron (az inzert ára a szemüvegen felül csak 14 900 Ft + a dioptriás lencse!) tudsz dioptriás sportszemüveget varázsolni új, vagy már meglévő (és kompatibilis) Rudy Project modelledből. Hátránya az inzert mérete által kisebbre határolódott látómező, de ezt agyunk hamar korrigálja fejmozgatással.

A jelenleg aktuális modellek közül a következők dioptriázhatók ezzel a megoldással:
Agon, Proflow, Genetyk, Rydon, Magster, Noyz, Ryzer, Ryzer XL, Stratofly, Stratofly SX, Firebolt, Swifty, Zyon.

(A korábbi, ma már kifutott modellek clip on megoldással dioptriázhatóságáról érdeklődj a hazai forgalmazónál.)

 

 

Direct clips
Az elérhető árú lencse inzert

Direct clips
Rudy Project

Még kevésbé „feltűnő”, nagyobb látómezőt biztosító, és szintén elérhető költségű megoldás a dioptriázásra a Rudy Project direct clip-je. Ebben az esetben a dioptriás lencse nem egy plusz keretbe építve kerül a szemüveg normál lencséje mögé, hanem maga a dioptriás lencse kerül a keretbe.

A direct clip lelke egy speciális, dioptriázható félkeret-damilos lencse klipsz, ami segítségével a dioptriás lencse a normál lencse helyére illeszthető a keretben, mint egy normál lencse. Mivel ez a megoldás sem igényel semmi különleges gyártási eljárást, így bármelyik általad választott optikus – vagy akár a hazai forgalmazó – bele tudja csiszolni az általad választott, akár fényre sötétedő lencsét, nagyon széles, +/-8 közötti dioptriatartományban mozogva.

 

Ennek a megoldásnak az előnye

a cserélhetőség, a clip onhoz képest nagyobb látómező, külsőre csak minimális az eltérés a katalógusban szereplő, nem dioptriázott szemüveghez képest (a keretbe illesztett dioptriás lencse formája csak minimálisan tér el a nem dioptriázottól), valamint a kedvező ár (a klipsz ára dioptriás lencse nélkül 14 900 Ft). Hátránya, hogy a dioptriás lencséket közvetlen éri a kosz, piszok, így nem érdemes spórolni a különböző felületi kezelésekkel, melyek meghosszabbíthatják az életét, valamint a különböző fényviszonyokhoz különböző színű dioptriás lencsét kell gyártatnunk, hogy megfelelően alkalmazkodni tudjunk a helyzetekhez.

A direct clip-et a következő sportkeretekbe tudod bepattintani:
Agon, Proflow, Rydon, Magster, Noyz, Stratofly.

 

 

ImpactRX
A világ legfejlettebb lencsetechnológiája

ImpactRX
Rudy Project

Sokévnyi fejlesztés után 2006-ban jelent meg a Rudy Project kínálatában az egyedülálló ImpactX lencsecsalád, melyek törhetetlenek és fényre sötétednek. Idén pedig megérkezett az új generációjuk, melyek még gyorsabb reakció időt, szélesebb – akár 74 (víztiszta) - 9%-os (sötét) – munkatartományt nyújtanak, és már mesterséges fényekre is működnek (a fényre sötétedő lencsék eddig csak UV-fény hatására működtek, ezáltal például autó szélvédő mögött nem sötétedtek).

Az ImpactRX – mely jelenleg a világ legfejlettebb lencsetechnológiája – természetesen a látáskorrekcióra szorulók számára is elérhető. A lencsék, a dioptriázás nélküli verziókhoz hasonlóan, törhetetlenek, fényre sötétednek, optikailag maximálisan tiszták, antisztatikusak, plusz a kerettől függően +/-8 dioptriatartományban dioptriázottak és prizmakompenzáltak (torzításmentes széles periféria)! Ráadásul nem csak egy fókuszú, hanem multifokális lencsét is ki tudnak alakítani, ezáltal szinte minden szemüvegesnek megoldást tud nyújtani ez a lencsecsalád!

Ezt a speciális lencsét, a hazai forgalmazón keresztül, egy 4 hónapnál nem régebbi recept alapján, 3 hetes átfutási idővel Olaszországban készíti el a Rudy Project – átvétel utáni 20 napos megszokási garanciával. [https://drive.google.com/file/d/0B3TNJ1v3zucfakJEbXVjWmFpQkE/view?usp=sharing]

Az ImpactRX elérhető 8 féle fényre sötétedő és nem fényre sötétedő változatban, valamint 16 féle kerethez – 10 sport, 6 utcai – rendelhető.

 

Előnye

a kiemelkedő szemvédelem (törhetetlen és az ANSI Z87.1+ ballisztikus szabványnak megfelelnek), a széles felhasználhatóság (fényre sötétedő), a széles látómező (prizmakompenzált és a nem dioptriázott lencsék formájával és méretével megegyezők). Hátránya a magas ár (120 ezer forintnál kezdődik lencsétől és kerettől függően – de ez az ár már tartalmazza a komplett dioptriázott szemüvegünk). Emiatt nem ajánlott olyan embereknek, akiknek viszonylag gyorsan romlik a szeme – drága sűrű időközönként cserélni.

 

 

S.U.F.
Hibrid megoldás utcára és sportra egyszerre

Rudy Project
Rudy Project

Sokan keresnek olyan keretet és dioptriás megoldást, mely egyszerre meg tudja állni a helyét az utcán és az irodában, valamint a kedvenc ösvényen futás, tekerés vagy egyéb aktivitás során is. A Rudy Project S.U.F. modellei mindent tudnak, amit egy sportmodelltől elvárhatunk – strapabíró és rugalmas keretek, állítható szárvégek és orrnyereg, nedvességre tapadó gumírozások, cserélhető lencserendszer, de mindezek mellett kinézetük kevésbé sportos, visszafogott. A 10 féle lencseforma a félkeret-damilos megoldással (direct clip) kerül bele a keretbe. Jelenleg két modell, az Impulse és a Maya közül választhatunk ebben a kategóriában.

 

Előnye a visszafogott megjelenésbe rejtett sportos tulajdonsága, lencsecserélhetőségében rejlő többféle felhasználhatósága, és pénztárcabarát kivitelezése. Hátránya, hogy a dioptriás lencséket közvetlen éri a kosz, piszok, így nem érdemes spórolni a különböző felületi kezelésekkel, melyek meghosszabbíthatják az életét.

 

 

Lifestyle
Utcai napszemüvegek dioptriázva

Rudy Project
Rudy Project

Napjaink hétköznapi szemüvegviseletében újra divat a markáns, vaskos keret. A Rudy Project napszemüvegeinek keretei is természetesen követik ezt a divatot, mindamellett, hogy dioptriás lencse befogadására is alkalmasak! Így a 3 női (Broomstyk, Nebula, Jazz) és 3 férfi (Sensor, Spinhawk, Ultimatum) modellbe is készíttethetünk -5 - +4 dioptria közötti tartományban lencsét.

Előnye

a divatos és finoman sportos megjelenés minden helyzetben. Hátránya, hogy a dioptriatartomány kicsit kisebb, mint a fentebbi megoldások esetében, és ezek a szemüvegek nem igazán aktív élethez lettek tervezve (nincs gumírozás az orrnyergen és a szárvégeken).

 

 

Amint látjátok, a látáskorrekcióra szorulóknak sem kell lemondani az önfeledt aktív életről, sem nem kell kompromisszumot kötniük. Az éles látás elengedhetetlen sportolás közben, viselj mindig megfelelő szemüveget, és élvezd az életet!

rudyproject.hu / info kukac rudyproject.hu