Futáshoz használt izmok nyújtása

Kropkó Péter
Kropkó Péter
2016/02/09
Kropkó Péter és a 70.3 csapatának nyújtógyakorlatai
Hirdetés

A futás utáni nyújtásról

A nyújtás épp olyan fontos az edzés végén, illetve intenzív edzés előtt, a bemelegítés után, mint maga az edzés. Sokszor mégis ez „bánja meg” az elfoglalt életmódunk miatti időszűkítést, és nem fordítunk rá elegendő figyelmet. Pedig a pihenőnapokon is elvégezhetnénk tényleg csak a legfontosabb nyújtógyakorlatokat. Itt is igaz a szabály, hogy alapozásnál erősebb, versenyektől távol a mélyebb és erősebb, versenyek közelében pedig a könnyebb nyújtás javasolt. A hidegnyújtás kockázatos, ezért ezzel óvatosan bánjunk a pihenőnapokon/heteken, de hasznos lehet, ha nem visszük túlzásba. 

Kropkó Péter triatlonista

Gyermekkorától rendszeresen sportolt, úszott, tornázott és középiskolás évei alatt vízilabdázott is. 1984-ben versenyzett először triatlonosként, Szolnokon, 1986-ban már Bécsben, egy nemzetközi versenyen állt rajthoz. 1988-ban első magyarként elindult a Hawaii Ironman viadalon is és ezutáns is rendszeresen sikerült magát kvalifikálnia. Összesen ötvenegy Ironman-viadalon indult, négyszer nyerte meg a japán Strongman-viadalt és kétszer a svájci Ironman-bajnokságot. Japánban szobrot is állítottak tiszteletére. 2005 októberében visszavonult a versenyzéstől. Jelenleg tanácsadóként dolgozik.

A futáshoz használt izmok lenyújtásának legfontosabb okai az alábbiak:

- Az izomzat megnyújtása következtében képesek vagyunk a biomechanikailag helyes mozgást végrehajtani

- Csökken mozgás közben a „belső ellenállás”, azaz hatékonyabbá válunk

- Gyorsul az izomzat ellazulása az ún. „repülőfázisban”

- Csökken a sérülésveszély

- Javul az izomzat anyagcseréjének sebessége

- A nyújtásnál is egy gyengébb gyúrást is végzünk, így mechanikusan az izomrostok közül kikerülnek a használt, elsavasodott, esetleg káros testnedvek

Ugyanúgy, mint a gyúrásnál, a szív irányába haladunk a nyújtásnál is. A fájdalomhatáron tartjuk a célzott izomcsoport terhelését, majd a fájdalom csökkenése után még egy kicsit jobban megterheljük.

Hirdetés
Hirdetés