Vitamin ABC Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2005/12/08
A teljesség igénye nélkül, ismertetőt állítottunk össze, hogy mindenki számára világos legyen, melyik vitaminra miért van szüksége az emberi szervezetnek! Ahogy a mániákus sebész mondja: „vágjunk bele!” Vitaminok - Szerves hatóanyagok (ellentétben a nem szerves nyomelemekkel), melyek számos anyagcsere-folyamathoz, a növekedéshez, a fenntartáshoz és a szaporodáshoz szükségesek...
Hirdetés

...Ezeket nem lehet a szervezetben előállítani, emiatt a táplálékkal kell elegendő mennyiséget a szervezetbe juttatni. Ha nem jut elegendő mennyiség a szervezetbe, akkor vitaminhiányos betegségek alakulnak ki. Azonban néha túlzott bevitelük is melléktüneteket okozhat. [ful A-C] A-vitamin - Az A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinol. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet..Elősegíti a sejtek regenerálódását, szabályozza a faggyúmirigyek működését, védi a hámréteget a fertőzésekkel szemben. B1 vitamin - (tiamin) - a szénhidrátok és az alkohol lebontásában játszik szerepet, hiányában károsodnak a hám és az idegszövetek. Lelőhelye a máj, a barnakenyér, a hüvelyesek és az élesztő. B12-vitamin - Vízben oldódó vitamin, másik gyakran használt elnevezése a kobalamin, vagy a ciano-kobalamin. Érdekessége, hogy növényi eredetű élelmiszereinkben nem, csak állati eredetűekben található meg. . A tojás, a hús, a máj és a tejtermékek a fő forrásai. B2 vitamin - (riboflavin) - a zsír és fehérjelebontásban vesz részt, jelenléte a nyálkahártyák és a bőr épségének megőrzéséhez szükséges. Tejből és tejtermékekből, a májból, húsból, tojásból vehetjük magunkhoz. B6 vitamin - (piridoxin) - a fehérjeanyagcsere-folyamatokban nélkülözhetetlen, fontos a normális vérképzéshez, a központi idegrendszer működéséhez és a bőr anyagcseréjéhez. Leginkább a májban, a sovány húsokban, a teljes értékű gabonában, a tejben és tejtermékekben, a tojásban, élesztőben, a búzacsírában és a hüvelyesekben található. C-vitamin (Aszkorbinsav) - Vízben oldódó vitamin, és ez az egyetlen, magyar tudós által, és Magyarországon véghezvitt felfedezés, amelyet Nobel-díjjal jutalmaztak. Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C-vitamin első előállítása tiszta formában, melyet az elterjedt tévhittel ellentétben nem citromból, hanem paprikából végzett. A C-vitamin furcsa vitamin: mindössze két állatfaj, a tengerimalac és az ember nem tudja előállítani, más fajok igen, tehát számukra ez nem vitamin. Mindemellett ez a vitamin birtokolja a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin címét, mert a napi szükséglete akkora, hogy bármely más vitaminé sem éri el. Gyakran használjuk az "aszkorbinsav" megnevezést is rá. Vízben igen jól oldódik, de oxigén, fény, hő vagy fémionok hatására könnyen bomlik. Antioxidáns, öregedésgátló hatású, erősíti a bőrszövetet, fokozza a bőr tónusát és színét, alkalmas pigmentfoltok kezelésére is. A citrusfélék, a káposztafélék, a friss gyümölcsök a zöldpaprika és a petrezselyem zöldje a lelőhelye. a következö oldalon folytatódik!>>> [ful D-P] D-vitamin - Zsírban oldódó vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Az elővitamin képzésében viszont a koleszterinnek van fontos szerepe, tehát néha ennek a vegyületnek is van hasznos tulajdonsága. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken. Legjobb források az olajoshal, a csukamájolaj, tej, tejtermékek, tojás, vitaminozott margarin. E-vitamin - Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és zsírban oldódó vitamin. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére. Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek. Antioxidáns (szabadgyökfogó), öregedésgátló, gyulladáscsökkentő, természetes hidratáló hatású. F-Vitamin - Létfontosságú zsírsavakat tartalmaz, főként növényi olajokban található (pl. lenolaj, napraforgóolaj). Szépségápolási szempontból az egyik legfontosabb vitamin, a kozmetikai készítmények jelentős része tartalmaz F-vitamint. Hiánya bőrszárazságot, a haj és a köröm töredezését okozhatja. H-vitamin (Biotin) - Vízben oldódó vitamin, legalább ennyire elterjed elnevezése a H-vitamin is. Érdekessége, hogy molekulája ként tartalmaz. A szervezetben leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel. Tulajdonképpen ez a vitamin is termelődik a bélflórában, ezért szükséges mennyiségét és hiányállapotát nehéz meghatározni. K-vitamin - A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon, amely egyben előfordulására is utal (filum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. P-vitamin (Rutin) - A rutin a bioflavonoidok közé tartozó anyag. A P vitamin a C vitamin kísérője, általánosan ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. A P-vitamin segíti a C vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket. Mozgásvilág & Fittség.hu
Hirdetés