Városban sportolni Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/09/17
Városban sportolni veszélyes! Több szempontból is igaz ez, jelenleg épp a levegő szennyezettsége van napirenden. Míg egyesek a fővárost perlik, mások kutatást végeznek szmog témában.
Hirdetés

Fővárosunk ellen egy magánszemély indított milliós értékű kártérítési pert. Állítása szerint tartós egészségkárosodást okozott neki Budapest légszennyezettsége. Az ügy súlyát jelzi, hogy az eddig példa nélküli perben mellé állt a Levegő Munkacsoport.

A környezetvédők reményei szerint ezzel a perrel fel tudják hívni a közvélemény figyelmét is a légszennyezettség negatív hatásaira.

Éppen a napokban került napvilágra annak a kutatásnak is az eredménye, amiben a forgalmas utak közvetlen környezetében végzett sportolás veszélyét mutatták ki. A kutatás során kifejezetten azt vizsgálták, hogy szívbetegekre milyen hatással van, ha szennyezett levegőben végeznek testmozgást.

Egyértelműen kimutatták, hogy az - egyébként tiszta levegőben egészséges - testmozgás fokozottan veszélyes a kipufogógáztól és mikroszkopikus koromtól szennyezett városi környezetben, ha valaki szív- vagy légzőszervi betegségben szenved.

A városban élők számára javallott a parkok felkeresése, vagy a kora reggeli, illetve késő esti időszak választása a sportolásra.

 

Mozgásvilág.hu
Hirdetés