Menü

2007.12.12.     Hozzászólás 0

Tézis-antitézis: elhízást okoz a cukrozott ital, vagy mégsem?

Van egy általános elképzelésünk az egészséges életmódról. Hisszük azt, hogy a szabadidős sportok, a mozgás és az egészséges táplálkozás a helyes irány. De hogy mi egészéséges vagy épp ártalmas, az sokszor vita tárgya.


A gyerekek elhízása és az általuk fogyasztott cukrozott üdítőital mennyisége között nem mutatható ki egyértelmű összefüggés - közölte az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) a Nutrition szaklapban megjelent vizsgálatra hivatkozva.


Cambridge-i kutatók vizsgálták 521 ötéves és 682 hétéves gyerek étrendjét három napon át. A testzsír értéket mérték az úgynevezett DEXA (kettős-energia röntgen abszorpciós) módszerrel. A gyerekek étrendjében mennyiségét tekintve átlagosan 15 százalékot tettek ki a cukrozott üdítők, amely a teljes napi energiabevitel 3 százalékát jelentette. A lineáris modellezés statisztikai módszerével kerestek összefüggést a mért testzsír érték és az elfogyasztott cukrozott üdítő mennyisége között.
 
A vizsgálat nem talált egyértelmű összefüggést a cukrozott üdítők bevitele és az elhízás között - állapította meg az angol kutatócsoport a Nutrition szakfolyóiratban közzétett tanulmányában.
 
A kutatási eredményt közli az EUFIC is, amely civil szervezetként az Európai Bizottság és az európai élelmiszergyártó cégek támogatásával az egészséges táplálkozás elterjedését kívánja munkájával segíteni.

 

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.