Találj időt a napi gyakorlatokhoz Hír

www.compass-sport.hu
2008/04/16
Az élet túl könnyű. Legalábbis abban az értelemben, hogy sokunknak már alig kell fizikai erőt kifejtenie. Autókkal, buszokkal, liftekkel, különösen irodai munkáknál könnyű kikerülni azokat a dolgokat, melyek karban tartják a szívet és növelik a szívverést...
Hirdetés

Ez pedig nem jó. Ha van választásunk, válasszuk inkább a terhelőbb módot, ez védi és javítja majd egészségünket. Az embereket arra tervezték, hogy fizikailag aktívak legyenek, de sikerült ezt szem elől vesztenünk modern társadalmunkban. A túl kevés fizikai aktivitás növeli a szív és érrendszeri betegségek, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás esélyét. Kevesebb energia áll rendelkezésünkre, könnyebben elveszítjük a türelmünket, és kevésbé vagyunk képesek kezelni a stresszt.

A legtöbb embernek az a tapasztalata, hogy igen nehéz időt találni az edzésre, sok ember számára fontosabb, hogy egyszerűen fizikailag aktívak legyenek, minthogy keményen edzenek. Egyszerű megoldás a mindennapi mozgást használjuk ki és tekintsük edzésnek. Nem kell hetente kétszer keményen edzeni, hisz a fizikai aktivitás sok esetben jelenthet olyan dolgot, melyet amúgy is végzünk. Otthon hagy hatjuk az autót és mehetünk gyalog vagy biciklivel munkába. A kevesebb vezetés nemcsak az egészségnek jó, de a környezetet is kíméli.

Menjünk a lépcsőn lift helyett, a lépcsőn mindig van hely és nem is kell várni rá. Vegyünk egy hátizsákot és tegyük meg azt a tíz perces sétát a boltig meg vissza, hogy tejet vegyünk, ahelyett, hogy parkolóhely keresésével töltjük az időt. A legtöbb esetben nem időigényesebb dolgokról van szó, egyszerűen régi szokásokkal való szakításról. Az edzés igen intenzív fizikai aktivitás és nincs is semmi rossz benne. De alacsonyabb intenzitású tevékenységek is megfelelőek arra, hogy egészségesebben éljünk, zsírt égessünk és érezzük a mozgásnak a vérnyomásra és a vérzsírokra gyakorolt kedvező hatását.

 



 

Rá kell jönnünk, hogy gyakran gondoljuk úgy, hogy időt takarítunk meg, miközben erről szó sincs. Például 20 percet buszozunk a tornateremig, edzünk 45 percet, lezuhanyozunk,átöltözünk majd újabb 20 percet buszozunk haza. Sok ember jobb eredményeket érne el, ha ehelyett sétálna 1 óra 40 percet vagy 50 percet két nap az edzés helyett. A sétára való felkészülés1 percet ha igénybe vesz, mindössze kabát és cipő kell hozzá. A mozgásnak az időt tekintve ennél hatékonyabb formáját nehéz elképzelni. „Jobb és kevésbé megterhelő 15–30 percet sétálni mindennap, mint heti egy komoly edzést tartani. A gyakran kevés jobb, mint a néha sok. A gyaloglás hatékony, könnyű módja a jobb forma elérésének. Kíméli a testet miközben sok kalóriát eléget anélkül, hogy túlzottan igénybe venné az ízületeket és az izmokat.

Egyszerű módja napi mozgásigényünk kielégítésének, ha egy megállóval korábban szállunk le a buszról és gyalog tesszük meg a munkahelyünkhöz vezető út maradékát. Ha megteszünk napi 10.000 lépést , az már jó alapot biztosít a további edzéshez. Ha hatékonyabban akarunk gyalogolni, használhatunk gyaloglóbotokat. A megfelelő bot kiválasztása személyre szóló feladat. A teleszkópos botokat több családtag is használhatja, miközben a rögzített hosszúságúak könnyebbek. A sokoldalú teleszkópos botok akkor is hasznosak ha a magas hegyekben túrázunk.

A Nordic Walking 25-%-al több energiát használ fel, mint a normál gyaloglás vagy kocogás. Az alacsony intenzitással a maximális szívverés 60–75%-nál, hosszú távon eredményezi az optimális zsírégetést. Ez fittness edzésnek is megfelel, még akkor is, ha nem tapasztaljuk a szokásos szenvedést. A Nordic Walking felfokozza a test hagyományos mozgásmintáját és nemcsak a lábat és a feneket, de a karokat, vállakat és a hasat is erősíti. Olyan izomcsoportok ezek, amelyek sok emberben nincsenek kihasználva a napi tevékenységek során miközben az irodaláncok székeiben ülnek, pedig ezeknek is szükségük van az időnkénti intenzívebb vérkeringésre. Egy lépésszámlálóval, mely rögzíti hányat lépünk, a fokozódó jó közérzetünket összefüggésbe hozhatjuk a megtett lépések számával. A Silva új lépésszámlálói sokfajta dizájnban kaphatóak, még karóra alakú is van.A lépésszámlálót használók közül sokan úgy érzik, mintha gyorsabban mennének. Érdekesnek találják, hogy az eredmény azonnal látszik. A lépésszámláló az eredményeket számokban mutatja, ezeket pedig igazán könnyű értelmezni. A botokkal történő séta szintén térd és csípő kímélőnek bizonyul. Súlyunk jelentős részét levesszük ízületeinkről így akkor is tudunk gyakorolni, ha korábban futottunk vagy gyalogoltunk hosszú távokat és nehéznek vagy fájdalmasnak találtuk.

Különösen alkalmas sérülés utáni rehabilitációra a csökkent súly miatt, még azok számára is, akik túlsúlyosak. Másik jelentős előnye, hogy ezt a szabadban végezzük az oxigéndús levegőnek a tüdőnkre, a napfénynek pedig lelkiállapotunkra gyakorolt pozitív hatásával. Egy másik szempont az, hogy szórakozásként magunkkal vihetjük egy barátunkat is, mindössze olyan tempót kell fenntartani, amely mellett könnyű beszélgetni. A kellemes társaság szintén fontos eleme a jó közérzetnek.

A napi 10000 lépés ellenőrzésére egy olyan eszközre lehet szükségünk amely a befolyásunk nélkül akár egy hétre visszamenőleg is képes a napi mozgásmennyiségünket adminisztrálni. Az eszköz kis méretű a napi tevékenységünkben nem zavar vagy akadályoz és pontosan és precízen mér mindenféle utószámítások és kalkulációk nélkül. Egy ilyen terméket dobott piacra a



Egy fantasztikus, kicsi lépésszámláló, csupán 20 grammos , amely tulajdonképpen bárhová felhelyezhető, mindenképp helyesen fogja mérni a megtett lépésszámot. Nyakba is akasztható, zsebre is rakható kulcskarika segítségével vagy kézben is tartható. A lépésszámláló érzékeli, hogy milyen módon nézi a kijelzőt és az mindig az elhelyezés módjához adaptálva mutatja a mért értékeket, nagy számokkal könnyen leolvashatók. Az ex3plus ”gyakorlat barométere” amely mutatja, miként halad a napi 10000 lépés megtételével, ugyanis naponta legalább 10000 lépést kellene megtennünk egészségünk érdekében. Az adatokat automatikusan rögzíti, valamint automatikusan nullázza minden este a napi értékeket. A heti adattárolási lehetőség segíti a napi mozgásigény figyelemmel kísérésében.   • Lépésszám • Távolság • Kalória-mérés • Automata visszaszámláló • Napi adattárolás a memóriában (7 nap időtartamig) • Automatikus nullázás • 3D szenzor
Hirdetés