Sokat kell inni, de nem édeset! Hír

fittseg.hu
2007/12/04
Talán csak a fiatalok isznak eleget, ugyanis amint a vérben csökken a folyadék, a speciális idegsejtek azonnal jelzik az agynak, hogy valamit inni kell. Az idősebbeknél, főleg a 65 éven felüliek azonban a szenzorok csökkent érzékenysége miatt nem érzik a szomjúságot, ezért kiszáradás fenyegeti őket.
Hirdetés

A belek renyhévé válnak, a vesék nem képesek a vért tökéletesen megtisztítani. A gyógyszerre szoruló emberek esetében ez veszélyes lehet, mert a hatóanyagok a vérben koncentrálódnak és súlyos mellékhatásokat okozhatnak (pl. szívritmuszavarok, gyomor- és bélpanaszok).

Köztudott, hogy az emberi szervezet 50 százalékát víz alkotja , de ez az arány az izmok esetében akár 75 százalék is lehet. Mivel naponta csaknem 3 liter vizet választunk ki, az elpárolgott mennyiséget pótolni kell, különben a szervezet egyensúlyi állapota megbomlik. Sajnos kevés vizet iszunk.

Talán csak a fiatalok isznak eleget, ugyanis amint a vérben csökken a folyadék, a speciális idegsejtek azonnal jelzik az agynak, hogy valamit inni kell.

Az idősebbeknél, főleg a 65 éven felüliek azonban a szenzorok csökkent érzékenysége miatt nem érzik a szomjúságot, ezért kiszáradás fenyegeti őket.

 



 

A szakértők okkal figyelmeztetnek: nem mindegy, mivel pótoljuk a folyadékot.

A fiatalok körében közkedvelt édes, szénsavas italok sok felesleges kalóriát és káros foszfátot tartalmaznak, ami a csontok leépülését segíti elő, és nem igazán oltja a szomjat.

 

Korosztálytól függetlenül szorgalmazzák a kellő folyadékfogyasztás fontosságát.

- Nagyon fontos a folyadékpótlás testedzéskor , hiszen ilyenkor rengeteg vizet veszítünk. A sport és a nagyobb fizikai munka megnöveli a folyadék- és ásványianyag-szükségletet. A verejtékezéssel nátrium, kálium, kalcium és magnézium távozik, ami bágyadtságot, szédülést, vérnyomáscsökkenést, izomgörcsöt okoz, besűrűsödik a vér és romlik a végtagok vérkeringése.

A nehéz fizikai munkát végzőknek és sportolóknak már az erős szomjúságérzet megjelenése előtt gondoskodniuk kell a folyadékbevitelről, a tevékenység előtt és lehetőség szerint közben is negyedóránként egy-két deci vizet ajánlatos elkortyolgatni, a sportolás befejezése után szintén sokat kell inni - figyelmeztetett a sportorvos.

 



 

Mit igyunk?

Nem mindegy az sem, hogy miből fedezzük a napi folyadékszükségletet.

A tiszta, kifogástalan minőségű ivóvíz a WHO ajánlása alapján minél kevesebb vegyi anyagot tartalmazó, mikrobáktól mentes vizet jelent.

Számos kisebb településen a kútvizek minősége emberi fogyasztásra nem alkalmas , csecsemők, kisgyermekek számára pedig egyenesen tilos a magas nitrát, arzéntartalma miatt.

Az alkoholban és a kólában található koffein hatására a szervezet jóval több vizet választ ki, mint az elfogyasztott mennyiség, tehát nagyobb lesz a szomjúságérzet, amelynek hatására még több kóla vagy sör fogy.

A cukros üdítőitalok más okból ugyan, de ugyanúgy alkalmatlanok szomjoltásra . A bevitt cukor hatására a szervezet vizet tart vissza, amelyet a cukor lebomlása után hirtelen kienged, ennek eredménye ismételten folyadékvesztés lesz.

A vízigény kielégítésére az ásványvizek is alkalmasak . Azokat a tiszta eredetű, természetes, a föld védett rétegeiből származó vizeket nevezzük ásványvizeknek, amelyek gazdagon tartalmaznak fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket.

Ezek kalóriamentesek, tehát nem kell aggódni a feleslegesen magunkhoz vett plusz kalóriák miatt és általuk a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető formában biztosítható a szükséges kalcium, magnézium, kálium, fluor vagy más ásványi anyag.

Az ásványvizek vásárlásakor a címke tájékoztat a folyadék összetételéről - érdemes tanulmányozni, hogy a pénzünkért egyszerű "szódát", vagyis szénsavas, palackozott ivóvizet, vagy értékes ásványokat is tartalmazó ásványvizet veszünk-e.

 



  

Jó tudni

A gyümölcslevet naponta, az ásványvizet hetente-havonta váltsuk. Kávéfogyasztás után mindig igyunk egy pohár vizet. A kávé ugyanis vízhajtó, a folyadékot pótolni kell. Hasmenéskor a kiszáradás ellenszere az ásványi anyagok és a folyadék pótlása. Legideálisabb, ha erre a célra gyógyszertárban kapható oldatot vásárolunk, vagy házilag készítjük el a következőképpen: 1 liter forralt vízben feloldunk 1 teáskanál sót és 8 teáskanál cukrot, majd negyedóránként egy pohárral elkortyolunk belőle.

A lázas ember számára is kötelező a rendszeres folyadékpótlás. A 38 C-fok felett felgyorsul a szervezet anyagcseréje, sokkal intenzívebben égeti a tápanyagokat. A verejtékezéssel elveszített folyadékot szintén folyamatosan pótolni kell.    
Hirdetés