Sigma pulzusmérő órák tesztje

Erdélyi Nándor
Erdélyi Nándor
2012/08/13
Két belépő szintű pulzusmérős Sigma órát teszteltünk.
Hirdetés

Sigma RC 1209 és Sigma PC 15.11 pulzusmérős óra teszt.

 

undefined
Kép forrása: undefined

undefined
Kép forrása: undefined

 

Szubjektív teszt 
15 éves triatlonista és 5 évnyi edzősködési pályafutásom alatt számos top-kategóriás pulzusmérővel volt dolgom, ezért azt hiszem nem kicsit el vagyok kényeztetve ezen a téren. Mindezek mellett kellemes érzés volt a tesztelésre szánt órák dobozát kinyitni, ugyanis két sportos, vagány órát vettem a kezembe: a Sigma RC 1209-est, melyet futóknak készítettek és a Sigma PC 15.11-est, melyet mindenkinek ajánlanak, aki pulzust akar mérni. Az órákat kézbe véve nem érződik a "belépő kategóriás" termékekre általában jellemző olcsóság érzet. Masszív, igényes, dizájnos és mindkét modellt különböző színvariációkban lehet kapni, így hozzá lehet passzítani az egyéni ízléshez és/vagy az edzőruha színvilágához.

Az eltérő felhasználási javaslat ellenére a két szerkezet között minimális, ám lényegi eltérés van funkciók tekintetében. 

 

undefined
Kép forrása: undefined

Az órákat különböző idősíkokban teszteltük :)

 

A menürendszer
Mondhatnám, hogy azonos, leszámítva, hogy a futóknak szánt Sigma RC 1209 óra sebességgel kapcsolatos funkciókat is tartalmaz. Mindkettőben beállíthatjuk személyes adatainkat (nem, születési dátum, testsúly) és választhatunk, hogy milyen edzést szeretnénk végezni. Alapból ez a funkció 3 lehetőséget kínál fel. A zsírégető és fit zónát, ahol az életkor és maximális pulzus alapján automatikusan meghatározott zónákban edzhetünk és az egyéni funkciót, ahol beállíthatjuk a kívánt zónát. Ezután javaslom, kapcsoljuk ki az alaphelyzetben aktív „zone alarm” funkciót, ha nem akarjuk, hogy edzés közben végig csipogjon a kütyü. Én ezt nem tettem és bizony igen rendesen az idegeimre ment a folytonos „píty-píty”, amikor átmozgató futáson jelzett, hogy 138 fölött fussak. Az utolsó edzést az órák tárolják, így fel tudjuk jegyezni a főbb értékeket akár később is.

 

undefined
Kép forrása: undefined

 

Pulzusmérés, övek
A futóknak szánt Sigma RC 1209 órához textil öv jár, ehhez csatlakoztatható jeladóval, mely a pulzus és sebesség méréséért felel, de ez utóbbiról később bővebben is írok. A Sigma PC 15.11-hez műanyag övet kapunk. Ez elég szubjektív, ki melyiket szereti jobban, hisz a textil kényelmesebb, a műanyag tartósabb, és ez a Sigma esetében sincs másként. A pulzusmérési pontosságot akartam ellenőrizni, de sajnos ezt egyszerre két különböző rendszerrel és övvel nem tudtam normálisan végrehajtani. A régi számlálós módszerrel viszont pontosnak tűntek a mért értékek, ahogy edzés során sem észleltem irreális pulzus adatokat.

Az övek tekintetében egyetlen hiányosság merült fel. Kb. 55 kg alatti hölgyekre nagy valószínűséggel nagy lesz a mellkas pánt. Ezen csomókkal lehet segíteni és rövidíteni, de így sokat veszít a kényelmi értékekből. 

 

undefined
Kép forrása: undefined

 

Sebesség 
Ez a funkció ugye csak a Sigma RC 1209-esnél érhető el, mégpedig egy, az övre csatlakoztatható jeladó segítségével, amibe belegyömöszöltek egy gyorsulásmérőt is. Ez méri a sebességet és a megtett távolságot. Ezt önmagában a nadrágra csíptetve is használhatjuk, de ilyenkor pulzust nem fog mérni az óra. A kalibrálás során 2x800 métert kell futni először lassan, majd gyorsan. Kinek mi a lassú és a gyors? A választ nem tudom, de a saját érzésem szerint lassan is és gyorsan is megtettem a távot. Ezután mentem edzeni, de a másik kezemre azért tettem egy GPS-t. Síkon szuperül mér és meglepően pontos a GPS-hez viszonyítva. Emelkedőn kissé alá (kb. 0-10%-kal), lejtőn viszont szerintem irreálisan fölé jelez (5-25%-ot tapasztaltam). Így egy dombos futás során 5-8%-os távolságbeli eltéréssel értem haza, ami azért jól mutatott a kijelzőn, hiszen többet mért és gyorsabbnak mutatott. Nagyon fontos megjegyezni, hogy, mivel nem mérnöki mérésekre, hanem az egyéni teljesítményünk nyomon követésére készült, nem is szabad ennél többet elvárni ettől az órától. Aki pontosabbat akar, ne ebben az árkategóriában nézelődjön. A másik, hogy az értékek egymáshoz viszonyítva reálisak és konstansak, tehát a fejlődést nyomon tudjuk követni. A kalibrálás során meghatározott lassú és gyors tempó szubjektivitása miatt érdemes 4-6 hetente újra beállítani az órát, főleg ha azt vesszük észre, hogy változik a gyors vagy a lassú tempónk, vagyis fejlődünk!

 

undefined
Kép forrása: undefined

undefined
Kép forrása: undefined

 

A lényeg
Ezt a végére hagytam, noha ezzel kezdtem időben a tesztet. Az órákat odaadtam unokatestvéremnek, aki hobbi szinten fut a Margitszigeten. Soha nem használt pulzusmérőt és elmondása szerint hatalmas élmény volt így edzeni. Párom - aki hasonló cipőben jár -, gyorsabban beállította a kezébe kerülő Sigma PC 15.11-est, mint én a a Sigma RC 1209-est, noha mindkettőt ugyanúgy kellett - vagyis korábbi tapasztalataimnak köszönhetően hátrányban voltam a kezelést illetően.

Egy szó, mint száz, aki hobbi szinten fut, sportol, vagy zumba órára jár, annak biztosan nagy élmény, hogy láthatja saját pulzusát és ez által dinamikusabb fejlődést érhet el, ráadásul  a Sigma óráiban nagyon jó ár/érték arányú társra találnak.

 

Sigma RC 1209 funkciói

Óra

Dátumkijelzés

Stopper

Digitális jelátvitel

Összes edzésidő

Aktuláis pulzus

Átlagos pulzus

Maximális pulzus

Edzés-manager

Auto. edzészóna beállítás

Edzészóna kijelzés

Edzészóna figyelmeztetés

Beállított pulzus-határértékek

Kalóriaszámláló

Kalóriaösszesítő

Háttérvilágítás

5 beállítható nyelv

Sebesség / távolság

Még több infó: klikk ide!

Sigma PC 15.11 funkciói:

Óra

Dátumkijelzés

Stopper

Edzésidő zónánként

Összes edzésidő

Körszámláló (50 kör)

Aktuális pulzus

Átlagos pulzus

Maximális pulzus

Edzés-manager

Auto. edzészóna beállítás

Edzészóna kijelzés

Edzészóna figyelmeztetés

Beállítható pulzus-határértékek

Kalóriaszámláló

Kalória összesítő

Háttérvilágítás

5 beállítható nyelv

Beállítható saját név

Még több infó: klikk ide!

 

Az órákat a Sigma hazai forgalmazójától, a Bikefun Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Bővebb infó a Sigma pulzusmérőkről (ár, funkciók): klikk ide!

Hirdetés