Pörögj fel a spinracinggel! Hír

fittseg.hu
2007/11/28
Zenés kerékpáredzés a tornateremben! Egy pillanat! Hogy mi??? Az ötlet kissé õrülten hangzik. De amennyire elsõ hallásra elképzelhetetlen, annyira sikeres tréning a spinracing.
Hirdetés

Hazánkban a Fitness Company Aerobik kongresszusain debütált pár évvel ezelõtt, óriási sikerrel. Ma már rengeteg fitneszstúdió ajánlatában szerepel, így szinte bárhol kipróbálhatjuk. 

 

Na de hogyan is kell elképzelnünk a spinracing tréning et? A spinracer ek nagy stabilitású, különleges kormánykiképzésû, lendkerékkel ellátott speciális szobakerékpárok. A tornateremben az edzõ irányításával minden résztvevõ egy-egy ilyen kerékpáron dolgozik. Az edzés fontos eleme a zene. A különbözõ edzésszakaszokat és gyakorlatokat a résztvevõk zenére végzik, követve az edzõi utasításokat ugyanúgy, mint egy aerobik órán.

 

A program rendszerint különbözõ intenzitású szakaszokból épül fel. A bemelegítésül szolgáló elsõ néhány perces, kis ellenállású és közepes fordulatszámú pedálozás után nagy sebességû sprintek (lejtõmenet), közepes sebességû síkmenetek és lassú fordulatszámú hegymenetek váltogatják egymást. Az edzõ utasításának megfelelõen választják meg a résztvevõk az ellenállás nagyságát, ezzel szabályozva a fordulatszámot.

 

A program hasonló módon "koreografált", mint egy aerobik óra. A kerékpáron aerobik lépések helyett azonban ülve és állva kerékpározva , a súlypont áthelyezésével, karhajlítás-variációkkal és karkombinációkkal alakítjuk ki az edzésprogramot.

A spinracing-edzés kiválóan alkalmazható az állóképesség fejlesztésére , szigorú pulzuskontroll mellett zsírégetésre , valamint mentális tréningre is, amelynek elsõsorban a stresszleépítés a célja.

A bárki számára élvezhetõ tréning a súlyfelesleggel küzdõ, túlsúlyos vendégektõl kezdve sportolókig mindenki számára ajánlható. Hiszen kerékpározni mindenki tud, és a spinacing nem igényel különösebb ügyességet!

 

 

A spinracing tehát egyesíti az aerobik és a kerékpáredzések elõnyeit:

·        egyszerû, bárki számára végezhetõ (kerékpározás)

·        effektív állóképességi edzés (kerékpározás)

·        a terhelés intenzitása nagyon finoman szabályozható (kerékpározás)

·        ízületkímélõ (kerékpározás)

·        a zene motiváló hatása (aerobikozás)

·        a csoportos edzés élménye, csoportdinamika (aerobikozás)

·        az edzõ személyének motiváló hatása (aerobikozás)

 

Nagyon fontos, hogy csak olyan edzõhöz menjünk, aki speciális spinracing edzõi oklevéllel rendelkezik. Az edzõi tanfolyam során a tanulók megtanulják többek között az edzés biztonsági szabályait, a különbözõ óraprofilok kialakításának módszereit, az intenzitás szabályozásának lehetõségeit, a pulzuskontroll jelentõségét és a rizikó-célcsoportokkal kapcsolatos tudnivalókat.
Hirdetés