Menü

2006.07.24.     Hozzászólás 0

Nem jön álom a szemünkre

Az emberek kevesebbet alszanak, mint kellene, és kevesebbet annál, mint azt ők maguk hiszik - állapította meg az amerikai Chicagói Egyetem új tanulmánya.
Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban közölt elemzés szerint a nők többet alszanak, mint a férfiak, az pedig mindkét nemre vonatkozik, hogy a napi alvásidő tartama évtizedek óta csökken, márpedig ez árt az egészségnek. A felmérésben részt vevő alanyok átlagosan naponta hét és fél órát töltöttek ágyban, ám a karjukra rögzített mozgásjelző készülék, az úgynevezett aktigráf adatai szerint ebből az időből ténylegesen 6,1 órát aludtak csak átlagosan.


A fehér bőrű nők a maguk 6,7 órájával lényegesen többet töltöttek álomban, mint a fehér bőrű férfiak: ők csak 6,1 órát aludtak. A színes bőrű nőknél az átlagos alvásidő csak 5,9, a színes bőrű férfiaknál pedig csak 5,1 óra volt.

A kevés alvás koncentrálási, tanulási nehézségekkel jár és a figyelem gyors lankadását eredményezi. Más tanulmányok szerint a krónikus alváshiány összefüggést mutat a túlsúlyossággal, cukorbetegséggel és a magas vérnyomással is.


Forrás: Fittség.hu