Milyen tévhitek keringenek a testedzésről? Hír

medicinet.hu
2007/06/20
Mindenki szeretne csinosan kinézni, formás testben élni és ennek érdekében folyamatosan gyűjti és fogadja meg a - jónak tűnő - jótanácsokat. Egyes vizsgálatok szerint ezek nagy része tévhiteken alapszik.
Hirdetés

A nyújtással meg lehet előzni a sérüléseket - HAMIS

Számos vizsgálat arra mutatott rá, hogy nincs összefüggés a nyújtó gyakorlatok és a sérülések megelőzése között. Persze a nyújtás számos előnnyel jár, növeli a rugalmasságot, erősíti az izmokat, de önmagában nem elegendő. A sérülések megelőzésére a megfelelő bemelegítés, az izmok minél több vérrel való ellátása jelent biztosítékot.



Heti 5-6 edzés szükséges a sikerhez - HAMIS

Nem a mennyiség, a minőség számít, a kitartás és az erőfeszítés szintje a fontos. Ha heti háromszor jókedvűen edzünk, az kétszer annyit ér, mintha hatszor unottan tennénk ugyanezt.

A legjobb módja a fogyásnak a kardioedzés - HAMIS

A nagy intenzitású és hosszú edzéseknél hatékonyabb a rövidebb, de intenzívecc edzés mind az izomtömeg nővelése, mind a testzsír csökkentése szempontjából.

A minimális étkezés, vagy az egyhangú diéta segít a fogyásban - HAMIS

Ma már tudjuk, hogy a mennyiségnél fontosabb az elfogyasztott étel össz-kalóriaszáma, a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok aránya.

Le kell fogyni az edzésprogram előtt – HAMIS

Nincs fiziológiai oka annak, hogy le kellene fogyni edzés előtt. A mozgás a legjobb, amit egészségünkért tehetünk, és soha nem lehet elég korán elkezdeni. Ne várjunk tehát, míg lefogyunk, akár napi öt perces testedzéssel is érdemes elkezdeni.

A nők a súlyzógyakorlatoktól csak még testesebbek lesznek – HAMIS

A nők szervezetében a férfiakéban található tesztoszteronnak csak az egyharmada van jelen, így ez nem történhet meg. A magazinokban látható izmos, nagydarab nők a szteroidoktól olyanok. Ha csökkentjük a testzsírt, akkor az izmok is jobban látszanak.

Lehetséges a helyi fogyasztás – HAMIS

Az ember az egész testén veszít a súlyából, csak eltérő gyorsasággal. Nem lehet egyes helyeken lefogyni. Ha csak a csípőnket akarjuk lefogyasztani, nem fog menni. Általában onnan megy le a háj legutoljára, ahova legelőször lerakódik.
Hirdetés