Menü

2007.04.30.     Hozzászólás 0

Miért menj le a fitnessterembe?

Napjainkban ez egyik legdivatosabb és egyben legelterjedtebb testedzési forma a fitness. Ezen a sportágon belül is számtalan típus létezik és szinte kivétel nélkül kapható mindegyikből, otthoni mozgolódásra szánt videó kazetta, DVD. Természetesen a termek illetve klubok repertoárja is tartalmazza a legnépszerűbbeket. Sokakban felmerül a kérdés, hogy melyiket válassza az ember a két lehetőség közül?


Az otthoni testedzés mellett a következő érveket lehet felsorolni: csak egyszer kell megvásárolni a kazettát és onnantól kezdve, akárhányszor lehet rá tornázni, ergo jóval olcsóbb, mint egy bérletes terembe lemenni. A másik erénye, hogy nincsen időhöz kötve, azaz akkor csinálhatja az ember. amikor kedve támad hozzá, illetve ideje van rá.


Vigyázat! Bármely testmozgás, legyen az akár a fitness, csakis akkor hatásos és eredményes, ha azt rendszeresen végzi az ember, lehetőleg hetente több alkalommal. Hogy ez megvalósítható legyen, kulcsfontosságú a személyes motiváció, amely a magányos edzések alkalmával könnyebben elkopik. Például azt mondja magának valaki, hogy a mai edzést kihagyja, mert tegnap is csinálta már, vagy majd holnap bepótolja. Rendszerint ezek után egyre gyakrabban fordulnak elő ilyen esetek, majd a legvégén teljesen elmaradnak az edzések.


Az otthoni edzés másik nagy hátránya, hogy a TV képernyőjén keresztül az „oktató” nem tudja felügyelni, hogy a gyakorlatokat helyesen kivitelezed-e! Ez pedig sarkalatos pontja minden testedzésnek, hiszen a helytelen mozdulatok gyakran több kárt okozhatnak, mint amennyi a hasznuk.


Ha egy terembe mész edzeni a következő dolgok garantáltak: szakképzett oktatók, akik figyelemmel kísérik az edzésedet, javítják az esetleges hibákat. Változatos koreográfiákra, mindig más zenére, többedmagaddal végzed a gyakorlatokat, felfokozott lelki állapotban, amiről a tréner, valamint a közösen mozgó/edző tömeg is gondoskodik!


Egy szó mint száz, amennyiben megengedheted magadnak, tanácsosabb egy teremben vagy klubban végezni a testedzést, hiszen így könnyedebben és nagyobb valószínűséggel eléred a célod, legyen az a fogyás, vagy  csak az egészségesebb életforma.


- Mozgásvilág -