Krank Cycle

Krank Cycle

Jenei Róbert - Mozgásvilág.hu
2011/09/21
Ha a spinninget szereted, ezt imádni fogod!
Hirdetés
Ez a fitnesz óratípus a legnagyobb változás az elmúlt 10 évben.
Johnny G., a spinning atyja egy újabb fitnesz őrülettel állt elő. A pedál és a tekerés ismét szerepet kapott, de ezúttal nem a lábat, hanem a karunkat és a felsőtestünket dolgoztathatjuk meg.
 
Kranking
 
Ez az elején, kissé furán hangzó dolog a KRANKcycle® vagy más néven a Kranking® . Sokaknak a kar-ergométer ugrik be az elején, de ez merőben más.
Alapjában hasonlít a spinninghez , annyi különbséggel, hogy a mellkasunk magasságában lévő 2 pedált kell tekerni, egy, illetve két kézzel. Az ellenállást természetesen mi magunk állíthatjuk, ugyanúgy, mint a spinningnél. Az óra hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyetlen perc alatt 90 kalóriát égetünk el , vagyis egy 30 perces edzés során, akár 270-400 kcal is ledolgozásra kerülhet. Ez alapján tehát erről az óratípusról is elmondható, hogy kalóriaégető, kardió mozgásforma . Az óra során maximálisan fejleszthető az erő-állóképesség a kerékpárosoknak és a futóknak is.
 
Kranking
 
Johhny G. természetesen gondolt a kerekes székes vendégekre is, így aki ki szeretné próbálni az órát, csak lekapja az ülést, a pedált kellő magasságba állítja és kezdetét veheti a Kranking ®.
A spinning és a Kranking ® használatával a teljes testünket edzhetjük: míg a spinning az alsó testtájat dolgoztatja meg, addig a kranking a felső testrészre helyezi a hangsúlyt.
 

Személyes vélemény... "Nagyon élveztem a kranking-edzést. Nekem, mint kerekesszékesnek,úgy is mint sportolónak nemcsak jóleső testmozgás, hanem megfelelő izomerősítő is volt. Az aktív sportolás elengedhetetlen velejárója kellene, hogy legyen. Jól átmozgat, a felsőtestet aktívan igénybe veszi. Erősödik a kar, váll, hátizom. Fejleszti a ritmusérzéket és nem utolsósorban jó szórakozás. Jó példája lehet az épek és sérültek közös sportolásának, jó időeltöltésének. Számos lehetősége kínálkozik ilyenkor az egymás iránti toleranciának. Kellemes meglepetés volt, amikor láttam, hogy régi sporttársam (kerekeskosár, maratonfutás) Schober Laci tartja az edzést. Ha idegenek lettünk volna egymásnak, talán szívesebben elfogadom és elvégzem az általa vezényelt feladatokat, mivel Ő is sorstársam."
 
H a teheted, mindenféleképpen próbáld ki ezt az új mozgásformát!
 
81865-youtubekranking.jpg
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés