Menü

2006.04.11.     Hozzászólás 0

Integrált kifejezés és táncterápia

Táncterápia megszületése a 20. század első felére tehető, létrejöttét a modern táncok térhódítása már magában foglalta.

A balett szigorú formavilágával és szabályozottságával szemben a modern táncokban feléledt az igény a spontán, szabad önkifejezésre. Az egyéni mozgásformák megjelenésén túl az egyetemes emberi érzések, küzdelmek, félelmek művészi kifejezésének igénye is megjelent.Az első táncterapeuták mind modern táncosok, előadóművészek voltak. 1966-ban Amerikában jött létre az első Táncterápiás Egyesület.
Az Integrált Tánc- és Kifejezésterápia 1975 óta fejlődő és 1982 óta bejegyzett módszer, amely a svájci Trudi Schoop kreatív, kísérletező és humanista irányzatából származik. A módszer megalapítója Wilfried Gürtler pszichológus, pszichoterapeuta volt.
A módszer lényege:
A tánc az egyik legtermészetesebb és legösztönösebb a művészi kifejezésmódjaink között. Az emberi test valamilyen módon mindig kifejezi önmagát, a test mindig mozgásban van. (ide tartozik testünk mozgásain kívül a légzés, a vér áramlása, érzéseink testi megnyilvánulása is...stb)
Az emberiség kezdetei óta kíséri, támogatja és gyógyítja az emberek életét a tánc, a tánc rituálék: termékenységi táncok, születési rituálék, az évszakok táncai, férfiasság táncok, harci és béketáncok...stb.
A táncterápia a tánc fogalmát szélesebb értelemben használja, mely tágabb, mint a tánc hétköznapi értelméhez leginkább kötődő, zenére történő megkoreografált mozgássor. Egy szemléletet takar, amely során az egyént a test és lélek harmóniájában, egy egységes, önmagát minden megnyilvánulásában kifejező egyedi rendszernek tekintjük.
Testünk, fogantatásunk pillanatától kezdve sejtszinten tárol minden általunk átélt élményt, emléket. A spontán önkifejező tánc, a mozgás vagy rajzolás segítségével felszínre kerülhetnek és feldolgozódhatnak ezek a tudatos részünk által már elfelejtett emlékek.
Új nézőpontot és kapcsolatot alakíthatunk ki ezekkel a régi élményekkel.A táncban való önkifejezés segítségével felismerhetjük és felülvizsgálhatjuk az automatizmusainkat, mintáinkat, a már nem tudatos mozdulatokat, tartásokat.
A test bölcsességének, a nonverbális üzeneteknek és a kreatív lehetőségeinknek nagy jelentőséget tulajdonítunk ebben a módszerben. A betegséget, tüneteket inkább jelzésnek fogjuk fel, mely megmutatja, hogy hol tartunk most éppen az életünkben, mi az amin változtatni kellene.
Az "integrált terápia" terminus azt jelzi, hogy az integrált táncterápia a tánc hangsúlya mellett más terápiás technikákat és elméleteket is ötvöz, mint pl: kifejező-, mozgás-, kreatív-, hang- és egyéb művészetterápiákat...stb.
A foglalkozások során sokat mozgunk, táncolunk és mindezt szabadon, mindenki a saját egyéni módján.(persze általában téma specifikusan) Használunk dramatikus elemeket, relaxációs technikákat, imaginációt, rajzolást, festést,agyagozást, hangokat, együtt zenélést, masszázst, ősi táncokat..., mindig a témától függően.
A beszédet is használjuk a szerzett tapasztalatok megosztására, feldolgozására.
Sok szeretettel ajánlom mindenkinek:
Farkas Andrea
(IKT Táncterapeuta, Szakrális Körtáncoktató)
Forrás: www.fittseg.hu