Menü

2005.12.06.     Hozzászólás 0

Ez is lehet „SZEMpont”!

Egy átlagos hétköznap, reggeltől délutánig ülünk az irodában, mereven bámuljuk a monitort. Nagy igyekezetünkben (koncentrálunk, hogy minél hatékonyabban végezzük a munkánkat) minden másról elfeledkezünk, még a pislogásról is.
Egy idő után azon kapjuk magunkat, hogy a szemünk szörnyen elfárad, kiszárad. A látásunk érezhetően rosszabbá válik, alkalmanként még egy kiadós fejfájás is beköszön. Hogy ezek a tünetek miért vannak és kiknek kell aggódniuk a felbukkanásuktól?Személyes tapasztalataim alapján a szemnek a legfárasztóbb, a CRC monitorok hosszas „bámulása”.
Veszélyeztetettek
Noha jelenleg nincs közvetlen bizonyíték a számítógépes munka szemkárosító hatására vonatkozóan, a számítógépes munkavégzés ideje-mértéke egyértelműen összefügg a panaszok fennállásának hosszával, s a szem fáradása révén fejfájás, homályos látás kialakulását okozhatja.
•Az Asthenópiás panaszok (a szem fáradság-érzése rendszerint fejfájás, homályos látás kíséretében) kialakulása számítógépes munkát végzők esetében másfélszer gyakoribb. •A könnyfilm zavara, valamint a fejfájás miatt szemkáprázás, fájdalom, szemkipirosodás, kettőslátás alakulhat ki. •Az irodai munkát végző személyek esetében a legnagyobb a panaszok kialakulásának a valószínűsége, mivel feladataik elvégzéséhez gyakran hosszú idejű, megszakítás nélküli számítógépes munkavégzésre van szükség.
Gyógyító pislogás
Megfigyelted, hogy amikor a monitort nézed, elfelejtesz pislogni, annyira összpontosítasz? Márpedig a fáradt szem kialakulása összefügg a pislantások számának csökkenésével.
Egy kísérlet a következő tanulságokkal járt: • először 30, közepes fokú szemszárazságban szenvedőt vizsgáltak, s a pislantási ráta a beszélgetés közbeni átlagos 3.6 másodpercről számítógépezést követően 9 másodpercre nőtt, vagyis 9 másodpercig nem pislogtak, úgy összpontosítottak. • ezek után 51 egészséges személyt figyeltek meg , s még alacsonyabb pislantási rátát kaptak. A beszélgetés közbeni átlagos 3.9 másodpercről számítógépezést követően 11.2 másodpercre nőtt!
A pislantások között a könnyfilm elvékonyodik - bizonyos helyeken felszakad a szaruhártya, illetve a kötőhártya felszínén. Egészségeseknél a könnyfilm szerkezete a rendszeres pislantás révén megtartott, de mind a fáradt, mind a száraz szem esetében a könnyfilm felszakadása miatt a szemfelszín csak rövid ideig védett. A könnyfilm felszakadási idő függ a könny minőségétől és stabilitásától, értéke normálisan mintegy 10-15 másodperc. Fáradt szem esetében a könny minősége, valamint a könnyfilm felszakadási idő megfelelő, azonban a csökkent pislantási ráta enyhe száraz szem panaszok kialakulását okozza.
Mindaddig, amíg a könnyfilm felszakadási idő a pislantási időt meghaladja, addig a szemfelszín kellőképpen védett, azonban amint ezen érték alá csökken, kialakulnak a panaszok. Azaz rendszerint 5-10 másodpercenként pislantunk, de amint ez az érték meghaladja a 10 másodpercet (például számítógép használatakor), annak következményeként homályos látás alakulhat ki.