Életmódváltás valóságshow-mentesen Hír

delmagyar.hu
2008/01/24
Egy szegedi edzőnő kezdeményezésére idén már hetedik alkalommal kerül megrendezésre kerül a "Nagy Fogyiverseny", ami nevével ellentétben sokkal inkább nevezhető motivációs tréningnek, mintsem versenynek.
Hirdetés

A program első meghirdetése óta már csaknem 2300 jelentkező több mint 4700 kiló túlsúlytól szabadult meg.

Ígéretek és fogadkozások után aki igazán akar, a tettek mezejére léphet: a hagyományos szegedi fogyiverseny hetedik fordulójában a jövő hét végéig beméretheti magát a sportcsarnokban, hogy étrendjét és zsírpárnáit februártól májusig átszabhassa – hat-nyolc mínusz havonta már siker!

  A „bemérés" egyéni állapotfelmérést takar adatlapkitöltéssel a gyógyszerszedési, mozgási és evési szokásokról. Aztán jön a konkrét mérce, ami a testtömegindexet, a testsúlyt és a haskörtérfogatot rögzíti, hiszen ez alapján sok betegség kiszűrhető. Kovács Éva , a SZOTE Fitnesz vezetőedzője, aki hét éve kitalálta a fogyiversenyt, elárulja, az elmúlt évek fogyizóit kísérő szakorvosok meghökkentő eredményt tártak fel: az elhízott fiatalok érrendszere húsz évvel öregebb a kortársakénál a többletkilók miatt. Ez még akkor is így van, ha „csak" kövérek, és más betegségük nincsen.

– Mivel azt a csodakapszulát még nem találták fel, amit ha este beveszek, másnap normális kilókkal, jó közérzettel, remek egészségi állapotban ébredek, tenni kell valamit – biztat az edző. – A mozgás és az étrend reformja együttesen hat igazán. Nevezhetjük életmód-változtatásnak, trendi szóval nagy fogyásnak vagy fogyiversenynek. Lényeg, hogy nagy súlyoktól szabaduljanak meg a résztvevők. Ezért egyéni étrendet írunk, és a fokozatosság elvét betartva mozgunk. A kezdet lehet gyaloglás, futás, úszás, biciklizés – ami jólesik. Nem kell csodát várni, elég havonta hat-nyolc kilót leadva haladni. A közép és idősebb korosztály kedvéért idén inkább nyújtó, izomlazító, izomtónus-növelő, sztreccsingelő gyakorlatokat végzünk kisebb csoportokban. Így, aki eljön, nem érzi, hogy megszakad vagy lemarad. Nincs őrült izomláza, ami egy életre elveszi a kedvét, nem erőltetjük meg az ízületeket. A mozgás ezzel az lesz, ami – öröm. (A legelső szegedi fogyiverseny tizenkét fős „kemény magja" máig együtt tartja karban a „versenysúlyát".)

Az étrend reformja rendszeres – napi ötszöri – étkezést jelent. Az esti jóllakást a mértékletes és „minőségibb" evés váltja a szervezet igényei szerint: reggeli, délelőtt kevés folyadék, ebéd, uzsonnára némi gyümölcs és vacsora. Főként a zöldségek, gyümölcsök, fehér húsok kerülnek előtérbe, kenyér helyett puffasztott rizst, rozskenyeret ajánlanak. És hogy a nass se maradjon ki, a csokit, csipszet aszalt gyümölccsel, almával, répával cserélik fel. Nem megvonnak, inkább átcsoportosítanak.

 

Szabócentivel a has körül

Otthon is tesztelhető a derék körtérfogata: nőknél nyolcvan, férfiaknál nyolcvannyolc centi az egészséges fölső határ, testmagasságtól függetlenül. Ha fogyiverseny, beszéljenek a számok: 2005-ben 244-en 1462 kilót adtak le, 2006-ban 317-en 2202-t, 207-ben pedig 170-en 900 kilót.

 

Fogyiverseny bemérés az Újszegedi Sportcsarnokban: 2008.január 21 - február 02. 17:00-20:00 óra között bármikor!

Amit kapsz: >> személyre szóló étrend (kérünk, nézz utána a saját vércsoportodnak!) >> derék-, csípő-, has-, combkörtérfogat és súly mérése, testzsír százalék kiértékelése, vércukorszint megállapítása >> kifejezetten a versenyzők számára indított speciális aerobic és vízitorna órák melyek közül edzőink segítségével választhatod ki a legmegfelelőbbet

nevezési díj: 2000 Ft.

A foglalkozások gyakorisága és milyensége teljesen személyre szabottan, az edzétervtől függően alakul majd. Telefonon is lehet kapni további infokat: (62) 545-754

 
Hirdetés