Dohányzás ellenes év - 2007 Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/04/02
Korunk legelterjedtebb szenvedélybetegsége a dohányzás . Az egész Világon mintegy 1,3 milliárd ember füstölög. A WHO kutatásai szerint közülük minden második a dohányzással összefüggő betegségben fog meghalni. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság 2007-et dohányzás ellenes évnek nyílvánította.
Hirdetés

Sajnos a magyarok is hozzájárulnak a szomorú statisztikához, a 15 éven felüliek magyarok 34%-a füstöl. Az "Együtt a dohányzás ellen" jelmondat utal arra, hogy ezzel a súlyos emberi, egészségügyi és népgazdasági problémával csak széleskörű társadalmi összefogás útján lehet felveni eredményesen felvenni a harcot.

Az Európai Unió egészségügyi főbiztosa, Markosz Kyprianou sürgeti, hogy 2009-től az unió valamennyi országában rendeljenek el teljes körű dohányzási tilalmat zárt közterületeken, ideértve a munkahelyek mellett a vendéglátó helyeket, az éttermeket és a bárokat is.

Hazánkban is tapasztalhatjuk a dohányzás ellenes törekvéseket, az egykori dohányreklámok egyre nagyobb figyelmeztető szövegét, majd teljes eltűnését, a cigarettadobozokon díszelgő rémüzeneteket, de ezen túl komoly hangsúlyt kell fektetni a tájékoztatásra, illetve a már kialakult dohányosok kultúrájának javítására .

Személy szerint rettentően bosszant, amikor egy sporteseményen cigarettázó, füstölgő nézőt, vagy dolgozót látok. Ha már a nemdohányzók tól meg sem kérdezték és így is elvárják a toleranciát, mi is elvárhatjuk ugyanezt a füstölőktől. Reméljük, hogy az EU elvárásokhoz való felzárkózás 2009-ig tényleg megvalósul és ezzel együtt nem csak a technikai, de a kultúrális feltételek is adottak lesznek a doányzás i szokások megváltoztatásához.
- Mozgásvilág.hu -
Hirdetés