Beszélgetés Tápai Szabina kézilabdázóval Hír

(x) - Támogatott tartalom
2015/09/29
Tápai Szabina a BioTechUSA szponzorált EHF-kupa győztes kézilabdázója nyár óta újra az élvonalban versenyez. 

Napjai rendkívül aktívan telnek, rendszeresen ingázik Budapest és Székesfehérvár között, otthon pedig lassan kétéves kisfia, Bence gondoskodik arról, hogy a szexi anyuka állandó mozgásban legyen. Immunrendszerét a C-vitaminnal erősíti – mely a BioTechUSA portfóliójában 1000mg-os kiszerelésben, csipkebogyóval kiegészítve is megtalálható – hogy minden körülmények között energikus maradhasson.

 

Hogy lett belőled élsportoló?
Sporttagozatos általános iskolába jártam. 8 évesen kezdtem el ismerkedni a kézilabda alapjaival, emellett pedig úsztam, illetve belekóstoltam az atlétikába és az asztaliteniszbe is. Felső tagozatban választanom kellett a kézilabda és az úszás között, és mivel utálok fázni, illetve inkább csapatjátékos vagyok, így a kézilabda mellett tettem le a voksomat. Az élsportolói karrierem eddigi legnagyobb eredménye a 2005-ös EFH-kupa győzelem, amire nagyon büszke vagyok.

 

 

Hogyan élted meg a várandósságot mentálisan és fizikálisan?
Őszinte leszek, lelkileg nem volt könnyű feldolgozni, hogy a gyermekvállalás talán a karrierem végét jelentheti. Mindig is úgy vélekedtem az anyaságról, hogy ha nekem egyszer gyerekem lesz, akkor az időm nagy részét vele szeretném tölteni, pláne amíg még egészen pici. 8 hetes terhesen volt az utolsó meccsem, a kézilabdában pocakkal nem szokás edzeni, mivel ez azért egy durva sport. A későbbiekben pedig kismamatornára jártam. A terhesség alatt nem diétáztam, több mint 20 kg-ot híztam, de hat hónappal később már vékonyabb voltam, mint szülés előtt, ez valószínűleg genetika kérdése.

 

Mikor tértél vissza az élsportba?
Bence egy éves volt, amikor elkezdtem újra edzeni a Vasasban, ami nagyon közel van hozzánk. Hat hónapot játszottam itt, ez alatt az idő alatt sikerült maximálisan visszanyernem a fizikumomat. Éreztem még magamban annyit, hogy újra megpróbálnám az első osztályt, így igent mondtam a Fehérvár KC megkeresésére, jelenleg ott játszom.

 

Milyen mozgásformákat végzel edzéseken és a hétköznapokban?
A csapatban most éppen a nyolc hetes alapozó időszakban vagyunk, ez elég kemény. Rengeteget futunk, emellett taktikai jellegű labdás és súlyzós edzéseink vannak. A mozgás a pályán kívül is az életem része. Nem igazán szeretem a konditermet, monotonnak találom, így civilben olyan mozgásformát kerestem, ami viszonylag rövid idő alatt teljesíthető, egyúttal szórakoztató. Erre a koncepcióra alapozva nemrég saját fitness stúdiót nyitottam. Itt a gyors saját testsúlyos edzés kategóriába tartozó TRX-szel és a speed fitnesszel, ezen kívül pedig a kavitációs zsírbontással és az infratrainerrel ismerkedhetnek meg a vendégek. Az infratrainerrel futást helyettesítő kardióedzést végezhetünk, ez nagyjából 50 percet vesz igénybe, ami alatt nagyon leizzad az ember.

 

 

Mennyire vagy tudatos a táplálkozás terén?
A szoptatás időszakában nagyon odafigyeltem a vitaminok és a minőségi tápanyagok bevitelére. Alapvetően nem szoktam diétázni, sőt időnként szeretek bűnözni, kedvencem az olasz konyha. Manapság viszont már rengeteg olyan élelmiszerből választhatunk, ami nemcsak egészséges, de finom alternatívája lehet az egészségtelen, hizlaló ételeknek. Én például csoki helyett jó ideje már inkább zabszeletet fogyasztok. A tejet növényi tejjel helyettesítem, a megfelelő rostbevitel érdekében pedig sok zöldséget és gyümölcsöt eszem. Igyekszem mellőzni a fehérlisztet és a finomított cukrot. Bence esetében maximálisan odafigyelek az egészségtudatos táplálkozásra, vele az úgynevezett első ezer nap programot követjük.

 

Mi a véleményed a táplálék-kiegészítésről?
Az élsportban kiemelt fontossága van a megfelelő táplálkozásnak, táplálék-kiegészítésnek, hiszen folyamatos extra fizikai igénybevételnek vagyunk kitéve. Ma Magyarországon azonban az élsportolók sajnos nem rendelkeznek kellő tudással az étkezés, táplálék-kiegészítés terén, mivel nincs olyan szakember körülöttük, aki ebben segíteni tudna nekik. Egy élsportoló esetében a táplálék-kiegészítés kizárólag szigorúan ellenőrzött és garantáltan doppingmentes termékekből történhet. Ezért is örültem különösen, amikor a táplálék-kiegészítőket gyártó BioTechUSA cég felkért a szeptemberi kampány arcának, így fel tudom hívni a figyelmet ennek fontosságára. Németh Sándortól, a BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialistájától pedig konkrét, kézzelfogható segítséget kaptam, személyre szabottan összeállította, milyen termékekből mennyit fogyasszak. Táplálék-kiegészítés terén próbálok segíteni a csapattársaimnak, már megkóstolták a fehérje turmixomat és ízlett nekik. A csapattársakon túl a vendégeimet is próbálom edukálni a fitness stúdióban, a BioTechUSA termékei ott is elérhetők.

 

Milyen BioTechUSA termékeket javasolt neked a szakember?
Edzések alatt Isotonic izotóniás italt fogyasztok, ami nagyon könnyen oldódik vízben, emellett igazán finom, a narancs-mangó íz a kedvencem. Edzések után Iso Whey Zero fehérjeturmixot iszom, ebből isteni új ízek is vannak, így most, a fizikailag rendkívül megterhelő alapozás időszakában egyáltalán nincsenek a korábbiakra pedig jellemző izomfájdalmaim. Edzés közben az izomgörcsök elkerülésére Magna Shot-ot használok. Nagyon ízlenek a protein- és müzliszeletek, ezeket nasi gyanánt is fogyasztom. Rendkívül fontosnak tartom a megfelelő vitaminpótlást, így rendszeresen szedek multivitamint, illetve C-vitamint az immunrendszerem megerősítésére. Ha úgy érzem, kicsit megfáztam vagy benáthásodtam, akkor a szokásos 1000 mg dózist felemelem 2-3000 mg-ra és ezzel általában el is tudom kerülni, hogy hosszabb időre ágynak essek.

 

 

Januárban 30 éves leszel, ez általában a számvetés időszaka. Te hogy látod, hol vagy most és hová tartasz?
A kézilabdát illetően nincs konkrét cél a fejemben, jelenleg pusztán a sport szeretetéért játszom. Tisztában vagyok azzal, hogy az élsportolói pálya nem tart örökké. Egyelőre szerencsére nagyon jó fizikai állapotban vagyok, a testem majd úgyis jelezni fogja, ha eljött az idő. A saját vállalkozás elindítása már egy tudatos felkészülés a civil jövőre, igyekszem több lábon állni. A magánéletem kiegyensúlyozott, gyönyörű családom van, amiért nagyon hálás vagyok. Bence, aki ősztől bölcsibe megy, igazi ajándék az élettől, egy kicsit később majd szeretnénk neki testvért is.

Hirdetés
Hirdetés