Menü

2006.08.07.     Hozzászólás 0

A testedzés egészségesen tartja a mellet

Minél többet edzenek a nők, annál kevésbé fenyegeti őket a mellrák veszélye. A testgyakorlás akár 38%-kal is csökkentheti a kockázatot!
A fizikai aktivitás rákellenes áldásait már korábban is kimutatták, azt azonban eddig még nem tudtuk pontosan, milyen aktivitásra van szükség, továbbá, mekkora intenzitással és gyakorisággal kellene edzeni. A francia Goustave-Roussy intézet kutatócsoportja 1990 óta végez ilyen irányú kutatást mintegy 100 ezer nőn. Az első tanulság: a kockázat annyival csökken, amennyivel a fizikai tevékenységekre fordított idő növekszik.Például azoknál a nőknél, akik heti 14 óra házimunkát végeznek, a rizikó 18%-kal kisebb, mint azoknál, akik nem végeznek házimunkát. Azonban döntő faktor az intenzitás is: azoknál, akik legalább heti öt órában komolyabb fizikai igénybevételnek teszik ki magukat - például fitness, squash, harcművészetek -, a kockázat 38%-kal kisebb a nem sportolókhoz képest. Ezek az eredmények azért is nagyon értékesek, mert itt olyan populációkról van szó, akiknél a kutatók ismerték és figyelembe vették a családi előzményeket és a többi kockázati tényezőt is.


Egy másik, 2005. novemberében publikált dél-kaliforniai kutatás (Keck Shool of Medicine) is kimutatta a testedzés és a mellrák veszélyének csökkenése közti összefüggést - nemcsak fehér, hanem fekete bőrű nőknél is.


A kutatás során 4538 olyan, 35 és 64 év közötti nőt, akiknél a 90-es években mellrákot diagnosztizáltak, hasonlítottak össze 4649 egészséges nővel. A nőket részletesen kikérdezték mindazon tényezőkkel kapcsolatban, amelyek hatással lehetnek a rák kockázatára, úgymint: dohányzás, alkoholfogyasztás, életkor az első menstruáció idején, terhességek száma, és így tovább. Ami a testedzést illeti, nemcsak azt vették figyelembe, hogy a nő mit és mennyit edz. Arra nézve végeztek egy becslést, hogy 10 éves korától kezdve a vizsgálat időpontjáig hetente körülbelül hány órát töltött testedzéssel.


Azoknak a nőknek, akik 10 éves koruk óta hetente átlagosan legalább 1,3 órát edzettek, 20%-kal kisebb esélyük volt a mellrák kialakulására, mint azoknak, akik inaktív életvitelt folytattak. Ez az eredmény az összes többi tényező - mint például a testtömegindex, a terhességek száma, stb. - hatásának kiszűrése után is fennmaradt. A legnépszerűbb edzésformák egyébként a gyaloglás, a fitness, az aerobic és a kerékpározás voltak.


Hogyan csökkenti a testedzés a rák kockázatát?


Számos tényezőn keresztül, állítják a szakértők.


Ezek közül az egyik legfőbb, hogy a fizikai aktivitás csökkenti a vérben keringő női hormonok - elsősorban az ösztrogén és a progeszteron - szintjét. A kutatók szerint a vérben keringő női hormonok magasabb szintje növelheti a mellrák kockázatát azáltal, hogy a mell sejtjeit osztódásra és szaporodásra készteti.


Egy másik tényező lehet az inzulin-érzékenység növekedése azoknál, akik rendszeresen edzenek. A megnövekedett inzulin-érzékenység ugyanis csökkenti a vér inzulinszintjét, ezáltal - közvetve - ismét csak a vér nőihormon-szintjét. Ráadásul mind az inzulin, mind a női hormonok csökkenése segít az ideális testsúly fenntartásában. A magas inzulinszint ugyanis a zsírraktározásért, a túl magas nőihormon-szint pedig a csípőn, a comb hátsó részén és a felkaron lévő zsírfelesleg kialakulásáért tehető felelőssé. Különösen fontos, hogy a mozgás gátolja a menopauzát követő súlygyarapodást, amely szintén a mellrák egyik kiemelt kockázati tényezője.


Ne feledkezzünk meg azonban az immunrendszerről sem: a testedzés ugyanis elősegíti a rosszindulatú sejtekkel szembeni védelem immunmechanizmusait - például növeli a rákos sejteket elpusztító természetes ölősejtek számát. Az edzett ember továbbá az immunrendszert aláásó stressz ellen is felvértezi magát: az edzetteket ugyanis sokkal kevésbé viselik meg a mindennapi stresszhatások - így nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is egészségesebbek az edzetleneknél.


Jakabffy Zsófia
Személyi edző

www.zsofiajakabffy.shp.hu

Forrás: Fittség.hu