A regenerálódástól a marokerősítésig Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2009/10/20
Egy-két hete csupa olyan színes kisgömbbel meg karikával lett tele a szerkesztőség, amiről avatatlanok kétértelmű használati módokra asszociálhatnának, ám valójában egy nagy csomag marokerősítő, markomasszírozó eszközt kaptunk kipróbálásra.
Hirdetés

Hogy teljes képet tudjunk adni, mire is használhatók ezek az eszközök, szélsőséges területek képviselőnek véleményét kérdeztük, nevezetesen Sarody Szilvia gyógytornászét és a magyar gyorsaságimászó szupersztár, Komondi "Tódi" Csabáét .

 

Még mielőtt belevágnánk, nézzük is meg milyen eszközökről van szó:


Olpran erősítő zselés tojás   Tüskés masszázs labda     Műanyag marokerősítő, kicsi Műanyag marokerősítő, nagy Fém csuklóerősítő Spartan Deluxe marokerősítő




Mindegyik eszközzel a kéz és a kar dolgoztatható meg első sorban, de sajátos tulajdonságokkal is bírnak.

 

A két különböző véleményt meghallgatva első lényeges ellentét az erősítő funkciónál akadt . Tódi boulder szemszögből erősítésre alkalmatlan nak találta az eszközöket. A Fém csuklóerősítővel és a nagyobbik műanyag marokerősítővel azonban régebben a bemelegítés eit végezte. Mivel busszal utazott, felszállás után egyik kezével összeszorította a marokerősítőt, majd a következő megállónál elengedte és kezet cserélt. Így, mire az edzőterembe ért, már kellemesen bemelegedtek az ujjai. A használat módjával kapcsolatban azt tanácsolja, hogy a folyamatos nyomogatás helyett az összenyomás-megtartás-kiengedés kombinációt gyakoroljuk.

Gyógytornász szemszögéből mindegyik eszköz megállja a helyét erősítőként is . A könnyebb gumi változatokkal a sérülésből (az ujjficamtól kezdve a kéztörésen át az agyvérzéses betegségig) felépülő betegek regenerálódását segítik elő.

 

A fenti területeken kívül azoknál a sportoknál javallott a kézerősítők használata, ahol ütőt használnak (tenisz, lacrosse, hoki), hiszen itt szükség van az erős szorításra és alkalra. Konditerembe járóknak is hasznos, mert hiába tud valaki kinyomni száz kilót, ha a keze nem elég erős a rúd megtartására (ezt magunktól nem mertük volna kijelenteni, egy testépítéssel foglalkozó ismerőstől hallottuk).

 


A zselés tojás a kar és a kéz izmait, valamint az ujjakat erősíti anélkül, hogy a csuklót és az ínakat megerőltetnénk. Zselés anyagának köszönhetően hűtött állapotban is használhatjuk.
A tüskés masszázs-labda használata a fentieken túl serkenti a vérkeringést és akár talp, hát, váll és derék masszírozására ia használható.
A kisméretű műanyag marokerősítő már a klasszikus karikára hajaz, ám kisebb méretben és könnyebb kivitelben. Plusz apró rücskök díszelegnek (vagy inkább éktelenkednek?) rajta, amik a tüskés labdához hasonlóan vérkeringés-serkentő hatással bírnak.
Nagyméretű műanyag marokerősítő, az igazi klasszikus. Gyermekkoromban leginkább az esti fürdésnél használtuk a gumikacsa mellett játékra. Eredeti felhasználási módja szerint használható akár a már fentebb említett terápiás, bemelegítő, vagy akár edzési célokra.  
A fém csuklóerősítő kézreállóbb fogást biztosít, a csukló, a kéz, az ujjak és az alkar dolgoztatható meg vele. Párban lehet kapni, egy fitness-ruhás hölgy mosolyog a csomagoláson, ami alapján könnyen elképzelhető fitness-gyakorlatokhoz kiegészítő kelléknek. Step-aerobic közben folyamatosan szorítva egyszerre még több testrészt erősíthetünk, de akár futás közben is jó lehet.  
Az igazi nagyágyú, a Spartan Deluxe. 10 és 40 kg között állítható erősségű marokerősítő kéz és az alkar erősítésére. A klasszikus fém csuklóerősítőhöz hasonló tulajdonságokkal bír.

 

Ha kíváncsi vagy a marokerősítőkre, vagy további sportszerekre, kiegészítőkre, látogass el a sportszert.hu webáruház oldalára!
Hirdetés