A doboz: Reebok Crossfit Duna Hír

A doboz: Reebok Crossfit Duna Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2013/12/16
Elküldtük a csajokat gyúrni
Hirdetés

Kettős érzés kerít hatalmába a Crossfit kifejezés hallatán. Egyrészt úgy érzem, hogy az utóbbi tíz évben gombamód elszaporodó fitness- és egyéb sportirányzatok mellett újdonságként próbálják eladni a régi idők edzésformáját, másik oldalról viszont kár lenne tagadni, hogy kifejezetten színesebb, változatosabb is lett a hagyományos "tornaóra". Ha nem lennél tisztában a Crossfit fogalmával, olvasd az erről szóló cikkünket!

Friss szemlélettel, izgalmas és érdekes új szerekkel, eszközökkel, az egész testet megmozgató gyakorlatokkal és hatékony, változatos edzéstervekkel lett gazdagabb. Ezt a lendületet képviseli a Hajógyári sziget egykori gyárépületéből kialakított doboz, a "Box", vagyis a Reebok Crossfit Duna.

Egy mozgásvilágos férfi feleségének lenni maga az örömmámor és határtalan boldogság. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy önfeláldozóan átadtuk a lehetőséget nejeinknek a Box kipróbálására, mi pedig egy jó sör mellett vártuk az edzés végi élménybeszámolójukat. A következőkben tehát az Ő véleményüket közvetítjük.

 

Reebok Crossfit Duna
Reebok Crossfit Duna
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A Box
Az edzőteremben nincsenek hatalmas gépek, viszont tele van hellyel, dobozokkal, rudakkal, súlyokkal, kettlebellel, gumiszalagokkal, és medicinlabdákkal. A padló az EU-komform játszóterekről ismerős padlólapokkal és osb lapokkal van borítva, a plafonról kétméterenként gyűrűk lógnak. Az eszközök igényesek, a burkolatok tökéletesek a munkavégzéshez, jó a szellőzés és a klíma.

Nincsenek viszont csak egy-egy apró izomcsoportra fókuszáló gépek, nincsenek tükrök, hiszen a motivációt, a buzdítást a saját elszántságod, az edző és a többi résztvevő adja.

 

Reebok Crossfit Duna
Reebok Crossfit Duna
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Az edzés
A Box-ban nincs olyan, hogy lemész egy kicsit magányosan gyúrogatni. Az egy órás csoportos (max 14 fős) edzések folyamatos edzői közreműködéssel zajlanak. Aznap súlyzós edzés volt a menü, a lányok érezhetően egy összeszokott csapathoz verődtek.

A bemelegítésre és a levezetésre nagy hangsúlyt fektetett a dán származású Klaus, akit évekkel ezelőtt a CrossFit mentett meg a testi és lelki összeomlástól. Az "üzemi hőmérsékletet" körben futással, futás közben hopp-ra guggolással, lefekvéssel, fekvőtámasszal, felüléssel, stb. sikerült elérni. Elvtársak, a keringés egyre fokozódik.

A gyakorlatok egy része párokban zajlik. Ilyen például az, amikor úgy kéne az egyiknek elfutnia, hogy közben a csípőjére tett gumiszalagot a másik erősen tartja. A súlyemelésre műanyag rudakkal történtek a rávezető gyakorlatok, amik leginkább a súlyemeléshez és szakításhoz hasonlítottak. Közben Klaus mindenkinek figyelte a technikáját és korrigálta, ha szükséges volt.

Az órák angol nyelven zajlanak, ezért némi nyelvtudás nem árt, de mivel minden gyakorlatot bemutatnak előtte,nem nehéz rájönni, hogy mit kell csinálni. Az edzői munka nagyon profi, komoly elvárásoknak kell megfelelnie annak, aki itt szeretne órát tartani.

Ugyan az edző mindenkinek a gyakorlatvégzésére nagy figyelmet fordított és a súlyok is egyénileg voltak meghatározva, azért a csajoknak voltak aggályaik a súlyemeléshez és szakításhoz hasonló gyakorlatok sérülésveszélye miatt. Persze óvatos duhaj stílusban csökkenthető volt a hibalehetőség, de abszolút kezdőként nem ajánlatos ezzel indítani.

Az óra hangulata amolyan (jó értelembe véve) "amerikaias", hangulatfokozó zenével, egymás folyamatos bíztatásával és nagy örömködéssel a sikeres gyakorlatvégzés végeztével. Ez kifejezetten motiváló tud lenni, ha komolyan veszi az ember. Mert éppen ez az, amiben a Box nagyon ott van, a MOTIVÁCIÓ. Ha elhatároztad, hogy belépsz az ajtón, akkor nem hagyják, hogy feladd az álmaidat (legyen az fogyás, tömegnövelés, egy maratoni táv elérése, stb.). Nem csak a tested, de a lelked is jó adag edzést kap egy óra alatt.

 

Reebok Crossfit Duna
Reebok Crossfit Duna
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

"Izomláz"
A Reebok Crossfit Duna önmagában egy remek konditerem, olyan, amilyenre sokan szívesen járnánk, mert emberközpontúak, változatosak, jó hangulatúak az edzések. Szerethető az egyszerű, puritán interiőr, a "flanctalanság". Mindez nagyon rendben van addig, amíg oda nem kerül az ember, hogy bérletet váltson.

Az árak fényében már hirtelen kevésbé lesz szimpatikus az öltöző, elvárna az ember egy műanyagpoharas vizesgallont a 300 Ft-os ásványvíz helyett, vagy jól esne egy kölcsöntörölköző. Mert sajnos a Box más konditermekhez képest kifejezetten drága (10 alkalmas bérlettel kb 4ezer Ft/óra) és azt gondolná az ember, hogy ez az ártöbblet a kiegészítő szolgáltatásokban is megmutatkozik.

Pedig egyszerűen arról van szó, hogy a Reebok CrossFit Duna az általa képviselt edzésmódszert és a mögötte lévő szakmai tudást ennyiért méri. A vendégkör összetételén (kb. fele-fele arányban magyarok és itthon dolgozó, vagy tanuló külföldiek) is az volt tetten érhető, hogy nem feltétlenül a gazdagok úri huncutsága a Box, hanem azoké, akiknek ez a fajta edzésmódszer megéri az anyagi áldozatot. Valaki műszaki cikkekre, autóra, vagy márkás ruhákra áldoz többet, más meg a sportra.

 

Reebok Crossfit Duna
Reebok Crossfit Duna
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A Reebok Crossfit Dunát tehát abszolút kezdőknek nem feltétlenül ajánlanánk a gyakorlatok komplexitása és a sérülésveszély miatt, de egy nagyszerű hely, szerethető sportfilozófiával és edzésmódszerrel azoknak, akik hajlandóak és képesek erre áldozni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés