Stockholm WTS Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2012/08/25
Hirdetés

A londoni Olimpia utáni első világbajnoki széria futamot rendezték szombaton Stockholmban, ahol az olimpiai ezüstérmes, helyi Lisa Nordennek köszönhetően igencsak felfokozott érdeklődés övezte a versenyt. Talán a várt svéd siker miatt a futamok sorrendjét is felcserélték. Először a férfiak versenyeztek, és a 65tagú mezőnyben ott volt mindkét versenyzőnk, akik vasárnap a váltó VB-n fogják erősíteni a magyar stafétát. Vanek Ákos újra régi fényében csillogott úszáson, az előkelő 9ik helyen váltott, de Faldum Gábornak sem kell szégyenkeznie 36ik úszóidejével élete első WTS futamán. Kerékpárom aztán Ákosnak kicsit talán hiányzott a sérülése miatt kihagyott egy hónap, ugyanis a közvetlen élbollyal nem tudott eltekerni. Ebben egyébként nem volt benne Javier Gomez sem, aki ezüstérmes lett Londonban. Nem meglepő módon az élsort ennek megfelelően a brit Jonathan Brownlee húzta állandóan. Nagyon nem akart együtt futni a spanyollal. A második bolyt Gomez mellett igen erős kerékpárosok alkották, így sikerült a végére pár másodpercre megközelíteniük az élen haladókat. Ákosnak ez a tempó sok volt, így a második számot Faldummal együtt a harmadik bolyban fejezték be. Innen mindketten egy igen masszív futással a középmezőnyben tudtak beérkezni. Ákos a 32ik, Gábor a 39ik helyen. Mindkét fiú előtt le a kalappal, mert VB szintű mezőnyben ez szép eredmény. A versenyt a „kis” Brownlee nyerte Gomez, és a francia Luis előtt.

 

5 óra előtt következett a svédek számára a nap fénypontja, a női futam. Lisa Norden ki is jött a vízből a legjobbakkal, és azonnal elkezdte diktálni a gyilkos iramot kerékpáron. Margit most csak egy picivel jött ki később, mint szokott, de a 10ik úszóidővel már esélye sem volt Nordenékkal tartani. A második bolyban azonban szépen rakta a kereket. Kovács Zsófi is ügyesen úszott, hiszen a 36ik úszóidőt valószínűleg bármelyik WTS futamon elfogadná. Kerékpáron már kiütközött nála az Olimpia utáni hosszabb pihenőidőszak hatása, Margiték sorára nem tudott felkapaszkodni, így a 3ik bolyban tekerte végig a macskakövekkel, emelkedőkkel, tűfordítókkal teletűzdelt 5 körös kerékpáros pályát. Futásban mindkét lány mindent kiadott magából, ez Zsófi esetében egy 40ik helyhez volt elég, míg Vanek Margit hatalmasat menve a 14ik helyig kapaszkodott, olyan neveket megelőzve, mint a tavalyi VB bronzérmes Annaheim vagy az ausztrál világbajnok Moffatt, de a vert mezőnyben volt az Európa-bajnok Charayron is… Ezzel ő egészen biztos már, hogy ott lehet év végén Új-zélandon a Grand Final-en.  Norden a svédek nagy örömére bebizonyította, hogy londoni remeklése nem volt véletlen, magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt. Második a fiatal holland Caelers, míg harmadik a chilei Riveros Diaz lett.

 

Vasárnap a váltó VB-re kerül sor, valószínűleg rekordot jelentő 27 csapatot felvonultató mezőnnyel. A váltó Vanek Margit, Vanek Ákos, Kovács Zsófi, Faldum Gábor sorrendben fog menni. Reméljük a maihoz hasonló teljesítménnyel a top10-ben végez a magyar válogatott.

Hirdetés