Newton - Az edzőcipő Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2015/04/10
Hirdetés

 

newton-1-.jpg
newton-1-.jpg

Klubom, az Uniqa Team Újbuda SE sportolói egyöntetűen rákattantak a Newtonra. Korábban is volt már az egyesületben pár külföldön beszerzett darab, de most, hogy a Nyúlcipőboltban könnyen beszerezhető, sokkal többen próbálják ki a csodacsukát.

 

A régi Newtonaimat is szerettem, de be kellett látnom, hogy nem mindenki képes őket folyamatosan használni. Ennek oka az volt, hogy a cég korai filozófiája abszolút a lábujjon futásra épült, így a cipőik gyakorlatilag negatív esésűek voltak, azaz a sarok mélyebben volt, mint a lábfej.

Ráadásul a talp elejébe beépített 5darab hosszában elhelyezett rugós panel elég szépen bemozgott, amikor a futó ráérkezett. Ez a bizonytalanság érzet idézte elő azt, hogy futás közben a cipő használója önkéntelenül ezekre a panelekre helyezte testsúlyát.

A végeredmény egy egészen magas, pattogós, dinamikus futás, ahol a korábbinál jóval kevesebbet tölt a láb a földön, hiszen nincs sarokra érkezés, a futó maga alá teszi a lábát, így a landolás és az elrugaszkodás közötti idő drasztikusan lerövidül.

Ez mind szuper, csak kell hozzá egy vádli, mely ezt a pulzáló igénybevételt elviseli. A korai Newtonokat így vagy csak heti 1-3 alkalommal lehetett használni, vagy egy hosszú szoktatási folyamattal lehetett 100%-ban ráállni. Ergo a Newton használók amolyan második cipőnek vásárolták meg a nem éppen olcsó darabokat.

A régi példányok ráadásul még normális sarokrésszel sem voltak ellátva, mondván, úgy sem ér sarokra az, aki Newtont vesz. Nos, normális esetben nem, de fáradtan, például egy rövidtávú triatlon verseny vége felé azért már csak-csak leérkezik az a sarok. Ekkor a cipő minden pozitívumát egy csapásra elveszítette, mert a mozgó panel konkrétan még inkább rátett az elromlott futóstílusra azzal, hogy a cipő orrát feldobta.

További negatívuma volt a panelek nagyon kocka kialakítása és mindennemű kopóréteg hiánya. Elsőre így a kockák zavaróan beleálltak a talpba, míg hamarosan totál lekoptak. Emellett vizes, sáros úton borzalmasan csúsztak.

És akkor jött a megvilágosodás Newton-éknál

A cég kitalálta a különböző esésű modelleket. Van 6mm-es, 4,5mm-es, 3mm-es és 2mm-es. Attól függően, hogy ki milyen cipőt használt korábban, eldöntheti, mennyire képes lábujjon futni. Aki, 12mm-es esésű „komfort” cipős múltját szeretné elfeledni, az a 6mm-essel kezdjen. Aki már sokat futott félverseny, versenycipőkben, az már kacsingathat a laposabb Newtonok felé.

További innováció a különböző platformok beépítése a cipőkbe. Ezt P.O.P-nak  (point of power) nevezték el. A POP1 a legagresszívabb platform, ezt versenyre, intenzív edzésekhez ajánlják. A POP2 egy közepesen dinamikus landolást biztosít. Azoknak, akiknek még edződniük kell a dinamikusabb futómozgás megtartásához, ez főleg a törzs felkészítését jelenti. A POP3-asok a legfinomabban visszarúgó cipők, ez a belépő modell a Newton világába.

Ezek mellett a Newton iszonyatosan könnyű, ami igen fontos ahhoz, hogy a szellős mozgást, amit a rugós talp előidézett, meg tudjuk tartani, azaz a sarok fellendüljön, a térdet egyszerű legyen megemelni. Egy 42-es Gravity például 230gramm csak, de a versenycipője (MV2 vagy MV3) 150gramm alatt van! Mintha semmi sem lenne rajtunk.

A külalak és a színvilág sem mindegy manapság. Ebben is sokat fejlődött a Newton. A rikító színek ma igazán divatosak. Majd minden Newton olyan megjelenésű, hogy vonzza a tekintetet.

Amit szintén megértett a Newton, hogy sarok nélküli cipőt nem illik árulni, így hát a mai Newtonoknak ott ahol kell (sarok, külső talp-él) korrekt kopóréteggel vannak ellátva. Ugyanígy a rugók is sokkal strapabíróbb gumiból vannak, és nem utolsó sorban erezettek, azaz jobban is tapadnak.

Sőt, ma már olyan Newton is van, amelyik gondol a laza bokaízületű futókra, és a talp anyaga merő elővigyázatosságból a belső oldalon némileg erősebb. Mind a tartósság miatt, mind az esetleges sarokra lépéseknél ez nagy segítség lehet.

Személy szerint én egy Gravity III-at kaptam, POP1-es 3mm-es esésű talppal. Azt tapasztaltam, hogy a korábbiakkal ellentétben minden egyes futásomat már meg tudom csinálni ebben, miközben nem érzem, hogy kevesebbet segítene a tartásomon, mint a korábbi Newtonjaim. Ugyanolyan dinamikus, mégsem cincálja szép gyors futásoknál sem a vádlim. Még terepeztem is vele sárban, és ott is igen jól elboldogultam vele.

Zelinka Gabi egy AHA-t kapott POP3-mal 6mm-es eséssel. Ironman, illetve Ironwomen a lelkem, neki nem biztos, hogy olyan agresszív rugózásra van szüksége. Elmondása szerint, szinte semmi különös agresszivitást nem érez, egyszerűen csak szépen, és nem mellékesen gyorsan fut benne.

Horváth Zsani egy Energy II-vel nyitotta a Newtonozást. Szintén POP3-as 6mm-es cipő. Elmondása szerint jöhet a keményebb verzió is, mert elég sokat futott már versenycipőkben ahhoz, hogy nagyobb rúgást is kibírjon. Végül is akkor a POP rendszer jól működik, pontosan érezhető, melyik modell mennyire agresszív.

Egy biztos, annyi verzióban lehet most már kipróbálni a Newton-hatást, hogy egészen biztos, mindenki talál magának mind külalakban, mind tudásban megfelelő cipőt.

Irány tehát a Nyúlcipőbolt!

Hirdetés