Kérdéseim új Elnökségünkhöz Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2012/12/20
Hirdetés

Tisztelt Elnökség!

Korábban már több anyagot, levelet is írtam az Elnökségnek, és bár ezekre nagyjából soha nem jött válasz, azért nem tudom megállni, hogy az elmúlt időszak történéseiről, mint jelenleg még szövetségi kapitányként dolgozó szakember, elmondjam a véleményem.

Erre az Elnök úr bemutatkozó levele kifejezetten megkér, hiszen ebben azt írja:

"Kérem a segítségeteket, hogy észrevételeitekkel és munkátokkal támogassátok a Magyar Triatlon Szövetség elnökségét".

Az én észrevételeim tehát:

Többször jeleztem, több elnökségi tagnál is, hogy személyi kérdésekben úgy érzem kicsit lassan haladunk. Amikor Kemény Dénes, a vízilabda szövetség új elnöke, már aznap este be tudja jelenteni, hogy 2 hét múlva meglesz minden pályázat végeredménye, és minden tisztséget ellátó személy meg lesz nevezve, akkor ez a triatlonban miért nem lehetséges?

Felhívnám a figyelmet arra, hogy az Elnök úr levelében is elhangzó MUNKA elvégzéséhez alkalmazottak is kellenének. Szakemberek, akik a napi ügyeket viszik. Jelenleg január 1-től nincs gazdája egyik válogatottnak sem, melyet rendkívül aggályosnak tartok. Nonszensz, és az elmúlt 20 évben példa nélküli dolog, hogy a tavaszi edzőtábor önszerveződően jöjjön létre, egyenlőre szakmai vezető nélkül. Ami figyelemre méltó, hogy ennek ellenére a triatlon társadalom mennyire összetart, hiszen saját pénzből, majdnem minden válogatott versenyző részvételével egy 22 fős edzőtábor jött létre. Mindenesetre ennek nem így kellene működnie egy komoly, olimpiai sportban.

Bár az elnökségi határozatok, sajnos szintén megszokott módon, még mindig nem találhatóak meg a szövetség oldalán, két igen fontos döntésről értesültem/értesült a triatlon társadalom.

Az első, miszerint Zakariás Géza lesz a jövőben a szakmai bizottság vezetője számomra érthetetlen. A tisztújító közgyűlésen egyértelműen megfogalmazódott az, hogy a közgyűlés nem fogadja el továbbiakban az átfedéseket. Azaz elnökségi tag ne legyen szakmai bizottsági tag is egyben. Erre Elnök úr ígéretet tett, hogy az új SZMSZ-ben ezt ki fogják kötni, és a jelenlegi átfedéseket megszüntetik. Ennek tükrében különösen visszás, hogy az első elnökségi döntéssel ez máris felül lett írva.

A második nagy visszhangot kiváltó döntés Verrasztó Gabriella, nem tudok máshogyan fogalmazni, megalázása volt. Szintén elhangzott az, hogy minden pozícióra pályázat lesz kiírva. Hogyan lehetett mégis pályázat nélkül egy több, mint tíz éve a Héraklész programot mindenki (NUPI, MOB, SZB, szülők, versenyzők, edzők) megelégedettségére vezető szakembert az Utánpótlás vezetői pozíció odaítélésénél egy 4 gyermekes, szakmai tapasztalatok nélkül pályázó hölgy mögé helyezni? Mégis, milyen szakmai érvek indokolták, tudva azt, hogy jelenleg csak átmenetileg kellett volna megnevezni egy vezetőt, és teljesen illogikus ilyenkor olyat kinevezni, aki abszolút járatlan az adott területen. Ezzel kapcsolatban azt is meg kell jegyezni, hogy ez a döntés komoly munkajogi következményekkel is jár, hiszen Gabi nénit végkielégítés illet meg és ezt a MOB nem fogja bevállalni. A végkielégítés forrása a jövő évi Héraklész büdzsé lesz, azaz komolyan sérül a szakma mozgástere emiatt a döntés miatt! Arról már nem is beszélek, hogy a jövőben egyáltalán nem látom, ki tudná Gabi néni színvonalán ellátni a Héraklész programmal járó feladatokat.

Személy szerint én is a jobb kezemet vesztettem el, hiszen majd minden tábor közösen vezényeltünk le.

A fentiek úgy gondolom ne vetnek túl jó fényt eddig az elnökség munkájára, melyben jelenleg több tag is új, többen sport szervezetben eddig még nem dolgoztak. Ami számomra egy ilyen helyzetben szintén érthetetlen, vajon miért nem kéri ki az Elnökség legalább a véleményét azoknak, akik a sportágban eddig dolgoztak? Csupán azért, hogy képbe kerüljenek egyáltalán, milyen teendők vannak, mennyi a versenyző, milyenek a körülmények, satöbbi. Hiszen a kiinduló helyzet ismerete nélkül hogyan lehetne jó döntéseket hozni?

Utolsó kérdésem: hogyan lehet az, hogy Czencz Péter főtitkár a MOB-nál konzultáción egyedül képviseli a sportágat, holott erre a MOB 3-4 fős szakmát is felvonultató küldöttségeket szokott várni?

Tisztelettel kérem tehát az Elnökséget, hogy a triatlon társadalom akaratának megfelelően a triatlont előrevivő döntéseit a lehető legkörültekintőbben, a jövőben lehetőleg a szakma véleményét kikérve hozza meg!

Üdvözlettel,

Kuttor Csaba

Hirdetés