Fuchs - Verrasztó interjú Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2012/11/08
Hirdetés

Nem túl gyakori semmilyen korosztályban, hogy egy magyar versenyző európai ranglistán az élen végezzen, ezért vártam-vártam, hogy valami kis média felhajtás lesz a körülötte, hogy a Fuchs Reni végrehajtotta ezt a tettet. Nem Nemzeti Sport címoldalra gondoltam, inkább csak olyan apróbb cikkekre a triatlon és tömegsport világában. Az MTSZ oldalára is kikerült a hír persze, ami örömteli, de túl sok kommentárt nem fűztek hozzá. Az ETU oldalára mutató link alatt olvasható egy mini riport, de hogy miért Kropkó Pétert kérdezték meg, azt nem nagyon értettem. Miért nem edzőjét, avagy a korosztályos válogatott vezetőjét?

Alant tehát egy hiánypótló beszélgetés következik az illetékesekkel:

Reni, mesélj nekem a triatlonnal kapcoslatos első élményeidről!

FR: Első triatlonos edzésem 6éves koromban volt első edzőm, Mikó Károly klubjában, az LTK-ban. Akkoriban még nem voltak kicsiknek verseny kerékpárok, így a kezdetekben egy MTB-ből átalakított, könyöklővel ellátott biciklim volt, melynek a súlya vetekedett saját testsúlyommal. Első versenyem egy nagykanizsai triatlon volt, ahol a többi versenyemhez hasonlóan utolsó lettem. Ebből kifolyólag a célom egyértelmű volt a kezdetekben. Nem utolsónak lenni! Ha egy normál biciklivel induló versenytársamat leelőztem, már földöntúli boldogságot éreztem. Később aztán építettek nekem egy kisebb versenykerékpárt, akkor már rendszeresen középmezőnyben értem be.

Mindenki Gabi nénije, Verrasztó Gabriella talán az, aki Reni eddigi pályafutását végig követte, mint Héraklész vezető. Az ő első emlékére is kiváncsi voltam Renivel kapcsolatban:

VG: Az első benyomásom vele kapcsolatban Reni első Héraklész tábora alkalmával volt. Első úszóedzés:  bemelegítésen „ világcsúcsot úszott” ...

Mondtam:  angyalkám ez csak bemelegítés volt, nem kell mindig hajtani, győzni. Körülbelül falra hányt borsó volt, aztán amikor a levezető 50m páros karú háton is „ világcsúccsal” zárt, feladtam.   Évekig tartott, mire rá tudtam vezetni, mikor kell hajtani és mikor nem. Van, hogy még ma sem sikerül. Mindenesetre ez sokat elárul mentalitásáról, győzni akarásáról.

Az LTK 2 év után, Mikó Károly távozásával szétesett, innen Reni a Villám-ba igazolt, ahol Fűri Ica kezei alatt szép lassan a korosztálya legjobbjai közé verekedte magát. Négy évig pallérozódott a Villámban, majd a Budaörsi TK-ba igazolt. Itt is jó kezekbe került,hiszen azóta már az európai élvonal is számol vele.

Mi volt eddig a legmeghatározó élményed?

FR: Egyértelműen a két évvel ezelőtti ifjúsági Európa-bajnokság, ahol Horváth Zsanival és Pap Esztivel sikerült nyernünk. Ez volt az első világversenyem, és rögtön eljátszották nekünk a magyar himnuszt, ami felejthetetlen élmény volt. Ez csak megerősített abban, hogy még komolyabban vegyem a triatlont.

Lássuk, Gabi néni szerint mi Reni erőssége, ami ide juttatta!

VG: Talán a legnagyobb erőssége, hogy hihetetlenül tud koncentrálni!

És mi a gyengéje?

VG: Az, hogy hihetetlenül dekoncentrált tud lenni! Tényleg eszméletlen, de mindkettőre képes! Kedvenc történetem, mikor kifűzte a junior EK előtt Bécsben a cipőjét, hogy rátegye a chip-et. Mondtam Renike, de hát hol lesz az úszáson. Mondta: Ja?!  Nem tudta visszafűzni, úgyhogy EK előtti este 11ig ültem a kertben, mire egy dróttal visszavarázsoltam a cipőfűzőt.

Mindenestre fejlődése eddig töretlen. Ném tudom, volt-e már rá példa, hogy ifjúságiként valaki ilyen eredményeket érjen el a juniorok között. Idei EB 5ik helye vagy 3 EK elsősége bizakodásra ad okot a következő 2év eredményeit illetően. Adódik a kérdés: Mik a céljaid?

FR: Az EB után az volt a legnagyobb célkizőzésem, hogy a VB-n is 1-6-ban legyek. Ez rajtam kívül álló okokból sajnos Aucklandben nem valósulhatott meg, hiszen kerékpáron letört a váltóm. Ha abból indulok ki, hogy jövőre fejlődni szeretnék, akkor nem lehet más a cél

világversenyeken, mint a győzelem!

Reniről azt sokan tudják, hogy rengeteget tud edzeni. sokan féltették, féltik, hogy hamar ki fog égni, és felnőtt korig el sem jut, eredményei megcáfolni látszanak a  kétkedőket... Gabi néni felé is evidens a kérdés, vajon a megfogalmazott célok felé jó úton jár-e Reni?

VG: Hogy sok volt-e vagy kevés, nem tudom. Úgy tűnik elég. Én úgy látom, jó úton van.  A Villámban Fűri Icával sokat játszottak, sokat kirándultak, sok jó gyerek dolog történt velük. Budaörsben is nagyon sok segítséget kapott. Most jön a munka neheze és most jöhet az igazi siker. Egyértelműen alkalmas rá! Maximalista és végtelenül elhivatott. Fontos, hogy mindig reális célok legyenek kitűzve számára, mert azt, mint egy szentírást követi. Szeretek vele dolgozni.

Utolsó kérdés: Rióval kapcsolatban mi jut eszedbe?

FR: Tudom, hogy mindenki úgy gondolja, hogy fiatal leszek ahhoz még, de én ott szeretnék lenni.

VG: Igen, ott lesz Rioban!

Amen.

Hirdetés