Esős VB Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2010/09/13
Hirdetés

 

Először is szeretnék gratulálni a szervezőknek, akik nagyobb fennakadás nélkül bonyolították le a Grand Final-t! Előtte a berkeken belül lévők tudtak, tudtunk a nehézségekről, és féltünk, hogy nem lesz minden zökkenőmentes, de aztán a versenyek alatt komolyabb bakit én személy szerint nem tapasztaltam, és a laikus nézők is ki voltak szolgálva. A közvetítésről is csak jót hallottam, a verseny színvonala pedig még a hozzá nem értőknek is lenyűgöző volt. Gomezék befutóját, úgy gondolom, hogy évekig fogják még felhasználni montázsokhoz...

Az esős Vb két dolgot is takar. Egy részt tényleg esett rendesen, ami nem könnyítette meg a versenyzők dolgát a technikás pályán, másrészt sok esés volt, ami persze összefügg az előbbivel, de azzal is, hogy sokszor a gyenge esik... Sajnos többen is zakóztak, legjobban Rendes Csabit sajnálom, akire a megállapításom a legkevésbé érvényes, hiszen jó helyen kerékpározott, és egy tömegbukásba szállt bele tehetetlenül. De ettől még igaz, hogy aki erős, és folyamatosan a bolyok elején tud helyezkedni, az nem esik el!

Számomra a VB nagy tapasztalata, hogy az úszás mennyire felértékelődött. Az még mindig igaz, hogy versenyt nyerni itt nem lehet, de elveszíteni egyre inkább. Aki lemarad, az ugyanis egy kisebb bolyban kőkemény kerékpározásra van kárhoztatva, ami ráadásul vagy bejön vagy nem. Ha felér, akkor talán egy picit még pihenhet az első bolyban, de sokszor már fel sem érnek a bolyok, mert szinte mindig húzza valaki az elsőt. Ráadásul olyan tempóban (44-45ös átlagok), hogy arra felmenni már-már művészet. Aztán ha felér a második fele? A relatív pihentebb elsőkkel szember óriás hendikeppel indulnak ki futni! Tehát egy jó futó is elvérezhet, mire a futásra kerül a sor. Így járt véleményem szerint Faldum Gábor is, aki így is nagyot ment, de simán top10-es lett volna, ha nem kell ing-gatya bringáznia. Tóth Tomi is teljesen rendben volt. Neki pont Gáborka agilitása nem hiányzott, hiszen a zárkózásban nagy szerepe volt a magyar srácnak. A nagy bolyból 19ik lett, de lesz még olyan verseny, ahol nem ér össze a sor, ott sokkal jobb lesz. Király Kristóf nagyon hiányzott a mezőnyből, úgy gondolom igen előkelő helyen ért volna be. Van még 3éve az U23-ban, fog még bizonyítani, erre mérget veszek.

U23 lányoknál Kovács Zsófi nagyot ment, simán hatban lett volna, ha nem bukik. Rá elsősorban technikai hiányosságai miatt lehet haragudni. Jól úszott, minden adott volt a nagy dobáshoz, sajnos kerékpáron még ügyesednie kell, hogy nemzetközileg folyamatosan a spiccen tudjon maradni. Tóth Zsófinak az úszását kell felhozni, a másik két számban kiegyensúlyozottan jól teljesít. Kerékpáron különösen elemében volt. Ha nem kell ott ennyit melóznia, akkor szerintem még jobban futott volna.

Juniorjaink közül három lány volt a nap hőse: Takács Anna, Pap Eszti és Horváth Zsani. Ők jól úsztak, jól kekékpároztak, és hatalmasat küzdöttek. Mindhárom lány előtt le a kalappal. Dudás Eszti az úszásos nagyon elveszett. Utána hiába bringázott kőkeményen, és futott nagy elánnal, már csak a 19ik helyig jutott. Tekintve, hogy Zsani 21ik lett, elmondhatjuk, hogy top21ben négy magyar lány volt. Nem rossz szerintem! Ja, és jövőre is mindegyik marad junior... Fiúknál már nem ilyen rózsás a helyzet. Mindhárman a hátsó régióban jöttek ki a vízből, esélyük sem volt a zárkózásra, és nagy küzdés kellett ahhoz is, hogya top50be beverekedjék magukat... Felesleges addig elemezgetni, amíg nem tudnak előrébb kjönni, hiszen így még ráadásul folyton fáradtan is futnak.

Felnőttekről nem szóltam még. Rendes Csabiban benne volt, hogy a mezőny első felében végezzen, Pocsaiban már kevésbé, mert bár ezt előtte nem hangoztattuk, komoly sérüléssel bajlódott, amit sajnos nem sikerült rendbehozni. Mivel nem lehetett kicserélni másik magyarra, inkább megpróbálta. Szalay Szandrát is sajnálom, nála az aquatlon is belejátszhatott, hogy nem volt egészséges. Megpróbálta, de VB-n ha nem 100%-os a versenyző, akkor esélye sincs. Vanek Margit úszásába nehéz belekötni, kerékpáron megölték a kanyarok, és a túl nagy első boly. Kisebb szökésben fog ő még nagyot menni VB futamokon! A futása a kerékpár miatt picit gyengébbre sikerült, de talán az aquatlon nála is belejátszott az eredménybe.

Úgy gondolom, hogy ki kell mondani, aki elitben indul, az előtte nem aquatlonozhat! Nem véletlen, hogy a sztárok mind kihagyták...

Hirdetés