Zsámbéki Romtemplom panorámatúra

Zsámbéki Romtemplom panorámatúra

Simon Ádám
Simon Ádám
A Zsámbéki Romtemplom panorámatúra hossza 3 Km. Az útvonal szintemelkedése 150 m, szintideje 1 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Zsámbéki Romtemplom méltán népszerű turistalátványosság, aminek meglátogatását érdemes egybekötni egy kis zsámbéki városnézéssel, vagy akár egy kellemes túrával is. A Gerecse-hegység egyik legkeletibb vonulata, a Nyakas-hegy (Nyakas-tető) éppen körbeöleli Zsámbékot, így minden adott hozzá, hogy ne csak az Öregtemplomot és Zsámbékot, de a környező túraútvonalakat is megismerjük. 

Ha csak kevés idő áll rendelkezésünkre, vagy meg szeretnénk szerettetni a túrázást valakivel, be szeretnénk vezetni a természetjárás örömeibe, ez a rövid, de tömör élményekkel teli útvonal remek választás.
Zsámbéki Romtemplom panorámatúra-28
Zsámbéki Romtemplom
Zsámbéki Romtemplom panorámatúra-28
Forrás: Mozgásvilág

Az útvonal bejárásakor alapvetően egy hosszabb, Nyakas-hegyi körtúrát terveztünk, de az idő szűkössége és az ifjú résztvevők tűrőképessége miatt inkább csak ezt a rövid változatot választottuk.

Családi túra a Zsámbéki Romtemplomnál

Zsámbéki Romtemplom túraleírás

A túra kiindulási- és célhelye a Zsámbéki Romtemplom, ahol ingyenes parkolásra is van lehetőség. A romtemplom (közelebbi) megtekintéséhez belépődíjat kell fizetni, de mindenképpen ajánljuk.

Zsámbék családi túra-1
Zsámbéki látkép a Nyakas-hegy tövében
Zsámbék családi túra-1
Forrás: Mozgásvilág

A templom körüli kerítés kapujával szemben, a temető melletti úton indul a sárga sáv jelzés, amit a rövid túránk felfelé vezető szakaszán követni fogunk. A Matyi kulturbisztró mellett balra haladunk tovább, de jellemzően jól jelzett, házfalakon, villanyoszlopokon, kerítéseken is jól észrevehetők a jelzések. A bevezető szakaszon számítsunk a kerítések mögül intenzív kutyaugatásra, de rendezett, megbízható kerítésekkel vannak elzárva.

Zsámbék családi túra-13
Zsámbék családi túra
Zsámbék családi túra-13
Forrás: Mozgásvilág

Szőlők, pincék, veteményesek, csodálatos panorámával bíró apró házak szegélyezik az út első részét, majd szép lassan egyre ritkulnak az épületek és csak a kavicsos földút, meg az azt övező gazdag növényvilág vesz minket körbe.

Zsámbék családi túra-14
A Nyakas-tető fennsíkja
Zsámbék családi túra-14
Forrás: Mozgásvilág

A fennsíkra érve jól belátható az előttünk és mögöttünk lévő szakasz is, valamint megpillanthatjuk a feszületet is, ami - mondjuk úgy - útvonalunk fordítópontja. Itt érdemes megpihenni, kiélvezni a panorámát (a Zsámbéki Romtemplommal együtt), majd elhagyva a sárga sáv jelzést (ami egy komplettebb, bő 9 kilométeres túra a Nyakas-hegyen, bár a hozzá tartozó összes felfelét már ezzel a rövid kanyarral letudtuk) mi éppen a kereszt előtt induló meredek, keskeny ösvényen indulunk vissza.

Zsámbék családi túra-16
Nyakas-hegyi feszület
Zsámbék családi túra-16
Forrás: Mozgásvilág

Erősen esős, vagy fagyos időszakban nem biztos, hogy ez a legjobb útvonal a visszajutáshoz, de száraz időben mindenképp megéri, mert izgalmas, látványos és mégis könnyen abszolválható.

Zsámbék családi túra-19
Ereszkedés a Zsámbéki Romtemplomhoz
Zsámbék családi túra-19
Forrás: Mozgásvilág

Hamarosan újra kertek és házak szegélyezik majd az utunkat, majd visszaérünk a sárga jelzésig, amit követve vissza is jutunk a Zsámbéki Romtemplomhoz és túránk is véget is ért.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés